Η αύξηση του τέλους διαμονής (μεγαλύτερη στα ξενοδοχεία πολυτελείας) δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα ανταγωνισμού, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
Ως προς τις ρυθμίσεις για τα Airbnb τόνισε είναι ένα πρώτο πακέτο ανακοινώσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας ότι “αν χρειασθεί να πάμε και παραπέρα -αυτό θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση”. Έσπευσε, ωστόσο, να αποσαφηνίσει ότι δεν θα ” «σκοτώσουμε» μια σημαντική αγορά για την χώρα από την οποία, ας μην γελιόμαστε, υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος, κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων”.
Αναλυτικά, οι απαντήσεις Μητσοτάκη:
- Για τον φόρο διαμονής
«Ως προς τον φόρο διαμονής, από τη στιγμή που αυξάνουμε εκτάκτως το αποθεματικό μας για τις φυσικές καταστροφές είναι δεδομένο ότι πρέπει να βρούμε και τους πόρους για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτή την επιλογή μας.
Θεωρώ λογική την επιλογή να αυξήσουμε το τέλος διαμονής, κυρίως στα ξενοδοχεία πολυτελείας, ένα τέλος το οποίο πρωτίστως βαραίνει τους επισκέπτες μας οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα. Δεν θεωρώ ότι δημιουργεί κανένα ζήτημα ανταγωνισμού σε ξενοδοχεία τα οποία μπορεί να χρεώνουν 500 και 1.000 ευρώ το βράδυ να πληρώσει κάποιος και πέντε ευρώ παραπάνω το βράδυ για ένα αποθεματικό το οποίο θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την Ελλάδα τόσο όμορφη και τόσο ασφαλή όσο είναι σήμερα.
Άρα, θεωρώ ότι δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος αυτό το έκτακτο τέλος, το οποίο θα εξειδικευτεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2024».
- Για τα Airbnb
“Ως προς το Airbnb, είναι ένα πρώτο πακέτο ανακοινώσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μεγαλύτερη ισορροπία, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτού του βαθμού την πίεση την οποία έχουμε σε συγκεκριμένες περιοχές.
Και αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε και παραπέρα -αυτό θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση- και να σκληρύνουμε και άλλο το πλαίσιο, είμαι διατεθειμένος να το συζητήσω. Χωρίς όμως να «σκοτώσουμε» μια σημαντική αγορά για την χώρα από την οποία, ας μην γελιόμαστε, υπάρχει μεγάλο οικονομικό όφελος, κυρίως για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Δεν θέλουμε, όμως, ο θεσμός του Airbnb, ο οποίος είναι ένας θεσμός βραχυχρόνιας μίσθωσης, να καταστρατηγείται, να γίνεται de facto πιο μαζική επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς αυτοί οι οποίοι επιχειρούν στον κλάδο αυτό να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τις οποίες θα είχαν εάν φερόντουσαν ως κανονικοί επιχειρηματίες. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε μέσα από τις ρυθμίσεις τις οποίες θα ψηφίσουμε πολύ σύντομα”.