Σε νέα κινητοποίηση για τις γουρούνες με αποκλεισμό των λιμανιών της Νάξου προχωρούν οι επιχειρηματίες του νησιού.

Σύμφωνα με τους ίδιους οι έως τώρα προσπάθειές τόσο στα νησιά των Κυκλάδων και δη σε αυτά Μυκόνου, Νάξου αλλά και των υπολοίπων (Ιος, Σαντορίνη και Πάρος)  να εισακουσθούν τα αιτήματά τους από την κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες.

Μάλιστα, η αίσθηση που αποκόμισαν ήταν ότι απλά οι υπεύθυνοι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της απόφασης που έχουν πάρει και γι αυτό οι Ναξιώτες και οι Μυκονιάτες επιχειρηματίες προχωρούν την Τετάρτη 16 Μαΐου σε αποκλεισμό των λιμανιών και μάλιστα από τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσουν και με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ρίζο, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών Μυκόνου, στο νησί υπάρχουν 2000 μηχανές ΑΤV. Εάν αποσυρθούν όπως θέλουν, είναι δεδομένο ότι θα αντικατασταθούν με αυτοκίνητα. «Αντέχει το νησί περίπου 1.000 επιπλέον αυτοκίνητα; Δεν το καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα»;

 

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο τόσο οι επιχειρηματίες Νάξου όσο και της Μυκόνου «Παρά τις συνεχείς απονενοημένες προσπάθειες και διαμαρτυρίες μας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση και ειλικρινής διάλογος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους του Σωματείου μας, για άμεση αναστολή εφαρμογής των απροειδοποίητων και άνευ προηγούμενου διαλόγου, άδικων και εξοντωτικών διατάξεων του νέου Κ.Ο.Κ. (Ν.4530/2018), δυστυχώς ουδεμία απάντηση λάβαμε.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία (Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτης, Τουρισμού), αν και τους έχουμε εδώ και πολλούς μήνες ενημερώσει για το παράλογο αυτών των διατάξεων, δυστυχώς δεν έχουν ενεργήσει προς την σωστή κατεύθυνση και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στην τουριστική σεζόν και το πρόβλημα καθημερινώς πολλαπλασιάζεται με κυριότερο θύμα τον Ελληνικό Τουρισμό και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Μέχρι και σήμερα, όλες οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις μας υπήρξαν ήπιες, πλην όμως εισήλθαμε στην τουριστική περίοδο και οι επιχειρήσεις μας παραμένουν κλειστές εξ’ αιτίας της μη αναστολής εφαρμογής των επίμαχων διατάξεων. Η υπομονή μας εξαντλείται και ο τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει άλλο!

Επομένως, αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των συναρμοδίων Υπουργείων, μέχρις ότου αντιληφθούν ότι οι επιχειρήσεις μας και το βιός μας είναι πλέον στο χείλος της καταστροφής.

Για τους λόγους αυτούς επιθυμούμε να ενημερώσουμε εγκαίρως το επιβατικό κοινό και τους επαγγελματίες ότι θα αποκλείσουμε τα λιμάνια της Ναξου και της Μυκόνου την Τετάρτη 16/5/2018 από τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις και μεταφορές από και προς το νησί, κατά την ανωτέρω ημερομηνία».

Οι επιχειρηματίες αντιδρούν στις επίμαχες διατάξεις του νέου Κ.Ο.Κ. οι οποίες αφορούν τα εξής:

α) απαγορεύουν την κυκλοφορία των τετράτροχων μοτοσυκλετών μέχρι 125cc και

β) απαγορεύουν την εκμίσθωση οχημάτων σε επισκέπτες από τις ΗΠΑ τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες σημαντικές χώρες εκτός Ε.Ε. αφού δεν αναγνωρίζονται πλέον τα εθνικά διπλώματα τρίτων χωρών, εκτός Ε.Ε. γεγονός που δημιουργεί τεράστια ταλαιπωρία και ενόχληση, αφού οι πολίτες αυτών των Χωρών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

 

 | iefimerida.gr