Περιέχουν τοξίνη που κάνει το τσίμπημά τους επώδυνο αλλά όχι επικίνδυνο για τον άνθρωπο –
Το φαινόμενο είναι έντονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σύρος η Τήνος και η Παρος

Επιμένει το φαινόμενο της εμφάνισης μεδουσών και συγγενικών τους ειδών στα νησιά των Κυκλάδων.

Όπως διαπιστώνεται από το φωτογραφικό υλικό, στην παραλία του Όρνου στην Μύκονο, έκαναν χθες την εμφάνιση τους χιλιάδες μέδουσες «Pelagia noctiluca». Οι μέδουσες ξεβράστηκαν στην άμμο από τα κύματα, δημιουργώντας αποκρουστικό θέαμα. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο είδος μέδουσας παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο έρχεται σε επαφή και το τσίμπημα της είναι ιδιαίτερα επώδυνο, όχι όμως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

tsouxtres-12
tsouxtres-13

Παρόμοιες αναφορές για την παρουσία του συγκεκριμένου είδους, είχαμε τις προηγούμενες μέρες και σε άλλες παραλίες του νησιού, στον Πάνορμο και στον Άγιο Σώστη αλλά και στη Ψαρού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να έφτασαν στη Μύκονο με την βοήθεια των νοτιάδων.

Το φαινόμενο μάλιστα είναι έντονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Σύρος η Τήνος και η Παρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή και η γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών, πιθανολογείται ως κύρια αιτία που οι μέδουσες κατακλύζουν τα τελευταία καλοκαίρια τις ελληνικές θάλασσες.

tsouxtres-1

Η επιφανειακή θερμοκρασία της Μεσογείου έχει ανέβει ενώ και στις ελληνικές θάλασσες έχει παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό. Οι μέδουσες αν και αποτελούν σημαντικό παράγοντα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, όταν συναθροίζονται σε μεγάλους αριθμούς, μετατρέπονται σε σοβαρό πρόβλημα, καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ