Με αφορμή την υποκριτική χρησιμοποίηση της ανακοίνωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από τον βουλευτή Κυκλάδων Γ.Βρούτση, σε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων,  σχετικά με τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ), και σε ενίσχυση των ήδη δημοσιευμένων διαψεύσεων, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων επισημαίνει ότι:

Η κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες αφόρητων πιέσεων, κατόρθωσε στον ιδρυτικό νόμο της ΕΤΑΔ (Ν.4389/2016, του λεγόμενου υπερταμείου), να εξαιρεθούν οι χαρακτηρισμένοι χώροι περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής αξίας (παρ. 4, άρθρο 196 του νόμου), αντίθετα με ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μεταβίβασαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται μεταξύ άλλων: α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδροβιότοποι, β. περιοχές Ramsar, γ. περιοχές Natura, δ. αρχαιολογικοί χώροι και ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ευαίσθητων περιοχών των Κυκλάδων.

Η ίδια η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, επί της οποίας γίνεται η ερώτηση του κ. Βρούτση, που μεταβιβάζει τα 10.119 δημόσια ακίνητα στην ΕΤΑΔ  (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 – ΦΕΚ Β’ 2320/19.6.2018), δίνει την απάντηση αφού αναφέρει ρητά (παρ. 2) ότι εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016.

Παρ’ όλ’ αυτά, εμείς δεν ξεχνάμε τους χώρους που είχαν ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται απαλλοτριωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και γνωστοί υγροβιότοποι των Κυκλάδων, και συνεχίζουμε την προσπάθεια να απεγκλωβιστούν από την ΕΤΑΔ.

Η Αριστερά προστατεύει τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό μας πλούτο, όχι μόνο στο πλαίσιο των νόμων αλλά από θέσεις αρχών της ιδεολογίας της, και τον αξιοποιεί υπέρ της κοινωνίας με την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδίου για την δίκαιη ανάπτυξη των Κυκλάδων.  Η κυβέρνηση από το 2015 στις Κυκλάδες έχει αποκαταστήσει πολλά μνημεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα ανασκαφών και αποκατάστασης παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με γνώμονα πάντα τη δημόσια αξιοποίησή τους.

Κύριε Βρούτση και λοιποί ανησυχούντες πολιτευτές της ΝΔ, με σεβαστό το δικαίωμα σας να υπερασπίζεστε, έστω και όψιμα, τα μνημεία των Κυκλάδων, σας θυμίζουμε πως όταν η Αριστερά στα πέτρινα χρόνια δημιουργούσε δημόσιες αρχαιολογικές συλλογές και μουσεία στις Κυκλάδες, όταν αγωνιζόταν για τη προστασία των μνημείων, η παράταξή σας απελευθέρωνε αρχαιοκάπηλους με διαταγή υπουργών, συγκάλυπτε τις λαθρανασκαφές (βλέπε Νεώτερη Ιστορία της Νάξου, Τόμος Β’, Νίκου Λεβογιάννη) και τροφοδοτούσε τις ιδιωτικές συλλογές των προέδρων σας με προϊόντα τους.

Οι Κυκλαδίτες που γνωρίζουν την ιστορική συμβολή της παράταξής σας στη καταστροφή και το ξεπούλημα του αρχαιολογικού μας πλούτου, θα αξιολογήσουν την ερώτησή σας στη Βουλή ως μνημείο υποκριτικής τέχνης που χρήζει πράγματι προστασίας.
Κυκλάδες 27/9/2018