Σημαντικούς δρόμους ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας και αναβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» θα ανοίξει ο «Κλεισθένης Ι», σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Συρμαλένιος χαρακτήρισε την απλή αναλογική ως «ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα επαναπροσέγγισης της πολιτικής με την κοινωνία», αφενός γιατί οι τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών θα μπορέσουν να εκφραστούν μέσα από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια κι αφετέρου γιατί η λήψη αποφάσεων για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες θα προϋποθέτει την ύπαρξη συνεργασιών. «Άλλοι προσπαθούν να τους χωρίσουν, μέσα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, όμως είμαι σίγουρος ότι στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα υπάρξει κουλτούρα συνεργασίας, που θα αποδώσει τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Ο «Κλεισθένης Ι» θα βοηθήσει και τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, αφού – όπως ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος – θα γίνουν σημαντικά βήματα π.χ. όσον αφορά στην αυτοτέλεια των προϋπολογισμών των δημοτικών κοινοτήτων, ακόμα και των αυτοτελών νησιών που ανήκουν σε ευρύτερους δήμους, αναβαθμίζοντας τις τοπικές, δημοτικές και νησιωτικές κοινότητες.
Τέλος, επανέλαβε ότι οι δημοτικές εκλογές θα προηγηθούν – σε κάθε περίπτωση – των βουλευτικών εκλογών και κατά συνέπεια, η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δώσει την ευκαιρία για πρώτη φορά στις κοινωνίες «να δουν τον εαυτό τους μέσα από την έκφραση των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων».

 

Το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου