O βουλευτής Κυκλάδων συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση με θέμα τους δασικούς χάρτες.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, η κυβέρνηση της ΝΔ σε εφαρμογή του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ακύρωσε ουσιαστικά όλους τους δασικούς χάρτες για να «αναμορφωθούν» και να αναρτηθούν εκ νέου. Επιλογή με πρόσχημα τις «πολλές» αντιρρήσεις στους μέχρι τότε αναρτηθέντες δασικούς χάρτες, τις οποίες συντήρησε παγώνοντας προσλήψεις δασικών υπαλλήλων, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μετεκλογικό ρουσφέτι του κου. Χατζηδάκη σε παράγοντες που επωάζονται για δεκαετίες στο χώρο της Δεξιάς και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο.

Δυστυχώς για τη χώρα και τους πολίτες της, όσα ακολούθησαν (Υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, ανακοινώσεις ΥΠΕΝ) της ακύρωσης των δασικών χαρτών, δείχνουν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχοντας δημιουργήσει ένα απίστευτο επιτελικό μπάχαλο και σοβαρά συνταγματικά ελλείμματα που οδηγούν σε βραχυκύκλωμα και σε κατάρρευση αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση.

Σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου στις 24.01.21 το ΥΠΕΝ παραδέχεται ότι δεν εφάρμοσε τον νόμο καθώς υπάρχουν αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και δεν εξετάστηκαν. Εισάγει δε την παράτυπη διαδικασία εξέτασης αυτών των αιτήσεων, ατελώς, ως αντιρρήσεις από τις νέες ΕΠΕΑ ενώ στην εγκύκλιο αυτή η δυνατότητα αφορούσε μόνο τις αιτήσεις αναμόρφωσης που χρειάζονταν προσκόμιση κι άλλων δικαιολογητικών. Γεγονός που υποδηλώνει ξεκάθαρα και αποδεικνύει ότι δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία του νόμου και προκειμένου να μην φανεί η κάκιστη διαχείριση και η πολλαπλή παραβίαση των χρονικών προβλέψεων του νόμου, προχώρησε το ΥΠΕΝ στην ανάρτηση των δασικών χαρτών με ελλείψεις.

Όμως και σε αυτή την απαράδεκτη διαδικασία το μπάχαλο συνεχίζεται. Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει το πρόγραμμα αναρτήσεων, το οποίο όμως δεν τηρείται, παρά το γεγονός ότι στο από 24.01.21 δελτίο τύπου λέει ότι όλα πάνε καλά.

Η ανάρτηση για 8 περιοχές που προβλέπονταν για τις 15.01.21 έγινε τελικά δέκα μέρες μετά στις 25.01.21, ενώ η ανάρτηση για 12 περιοχές που προβλέπονταν να γίνει από τις 22.01.21 μέχρι τις 28.01.21 δεν είχε γίνει ακόμη. Και όλα αυτά χωρίς οι λαλίστατοι κατά τα άλλα, αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ να ανακοινώσουν το παραμικρό στους πολίτες.

Πέραν των παραπάνω, από τις διαδικασίες που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα των δασικών χαρτών προκύπτει σαφέστατα ζήτημα ανισοτιμίας των πολιτών στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των προβλέψεων της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020. Και αυτό γιατί παρόλο που ο κ. Χατζηδάκης ακύρωσε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών, και ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους πολίτες να υποβάλλουν με καθυστέρηση δικαιολογητικά που δεν είχαν προσκομισθεί για αναμορφωμένα τμήματα δασικών χαρτών, σε άλλους πολίτες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, και γενικά σε όποιο πολίτη έχει έννομο συμφέρον τους στερείται αυθαιρέτως η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης για μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη.

Τελικώς η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε σε σισύφειο, ένα έργο που ταλανίζεται από το 1974 και είχε μπει σε ράγες ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να βάλλεται ευθέως το κράτος δικαίου, οι πολίτες, ο αναπτυξιακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, η διαφάνεια στις συναλλαγές, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Ήδη εκκρεμεί η συζήτηση της αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που προσδιορίζει την διαδικασία αναμόρφωσης των δασικών χαρτών και τις διοικητικές πράξεις που δύνανται να τους αναμορφώσουν.

Δείτε εδώ την ερώτηση:

2021-01-29 Φάμελλος_δασικοι χαρτες