Ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων, συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων στα σούπερ μάρκετ, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού σε εργαζόμενους και πολίτες

Όπως αναφέρει η ερώτηση, ενώ ήδη βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα σε lockdown, τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν φαίνεται να αποδίδουν τα προβλεπόμενα. Η προχειρότητα που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων αποδεικνύεται και στους χώρους διανομής τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σούπερ μάρκετ αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο τόσο για τους εργαζόμενους όσους και για τους πολίτες. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρθηκαν δεκάδες κρούσματα εργαζόμενων σε επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα σημείωσαν την απόκρυψη κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν σε καταστήματα προκειμένου να αποφευχθεί ο στιγματισμός της επιχείρησης.

Παράλληλα, σημειώνουν την έλλειψη τήρησης ειδικών πρωτοκόλλων σε καταστήματα και αποθήκες των σούπερ μάρκετ, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος που απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για χώρους χωρίς παράθυρα, με ελλιπή εξαερισμό σε πολλές περιπτώσεις, το οποίο επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση. Ερωτηματικό παραμένει και η διενέργεια απολυμάνσεων σε καταστήματα και αποθήκες, καθώς και η συχνότητα αυτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας (PHE), στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση και διασπορά του κορωνοϊού. Επιπλέον, ειδική αναφορά για του χώρους των σούπερ μάρκετ  και τη διασπορά του ιού σε αυτά, έχει γίνει από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν τηρούνται ούτε τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά και δεν διενεργούνται προληπτικά τεστ κορωνοϊού στους εργαζόμενους, όπως θα όφειλε να γίνει σε έναν τόσο ευαίσθητο κλάδο.

Τα σούπερ μάρκετ είναι από τους κλάδους που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία. Παρόλο αυτά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν προχωρήσει σε επιπλέον προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, εξ αιτίας και της απουσίας εργαζομένων, που είτε βρίσκονται σε καραντίνα είτε έχουν λάβει άδεια ειδικού σκοπού. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες για διανομές κατ’ οίκον, μέτρο το οποίο θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των καταστημάτων.

Δείτε συνημμένη την ερώτηση.

202011_SuperMarket