Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος έλαβε μια διαμαρτυρία των Φίλων της Κόρης της Θήρας, στην οποία και απαντά τα εξής:

Αγαπητοί Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας

Σας χαιρετώ και συμπαραστέκομαι θερμά στο δίκαιο αίτημά σας

Θα ήθελα ωστόσο να αναφέρω ότι επειδή βρισκόμαστε πάλι σε εκλογική περίοδο και η βουλή είναι κλειστή, δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ως εκλεγμένος βουλευτής των Κυκλάδων να παρέμβω κοινοβουλευτικά για το σημαντικό αυτό θέμα.

Διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά δυστυχώς την διγλωσσία και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης σχετικά με την προστασία του κυκλαδικού πολιτισμού μας, εφόσον χωρίς κανένα σεβασμό στις δεσμεύσεις και στις υποσχέσεις, μεταφέρουν τα αρχαιολογικά μας ευρήματα στο εξωτερικό.

Στην παρούσα φάση και παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού το 2022 ότι το αριστουργηματικό άγαλμα της Κόρης της Θήρας του 7ου αιώνα π.χ θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας αυτό το καλοκαίρι, μετακινήθηκε στην Ιταλία και το Μουσείο παραμένει κλειστό, ενώ διανύουμε ήδη την τουριστική περίοδο 2023 .

Οι φιέστες και οι υποσχέσεις της κας Μενδώνη στους κατοίκους της Θήρας αλλά και σε όλους τους Κυκλαδίτες, δεν διαψεύονται απλώς, αλλά δημιουργούν οικονομική ζημιά στην επισκεψιμότητα του Μουσείου και επιπλέον θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο τον αρχαιολογικό μας θησαυρό, αφού όπως γνωρίζουμε το μοναδικό Άγαλμα της Κόρης της Θήρας, παραμένει ακόμα αδημοσίευτο, όπως ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ντούμας αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του !

Υπάρχουν λοιπόν εύλογοι λόγοι ανησυχίας όλων μας για το συγκεκριμένο άγαλμα, για πιθανές ζημιές αλλά και άλλους κινδύνους  που το Υπουργείο Πολιτισμού παραβλέπει.

Η χρηματοδότηση και τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την συντήρηση και έκθεσή του αφορούν προφανώς την προτεραιότητα προβολής του στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουμε ποιοι λόγοι συντρέχουν για την εσπευσμένη μετακίνηση του στο εξωτερικό για να πλαισιώσει κάποια άλλη έκθεση.

Θα είμαι συνοδοιπόρος σας στην προστασία του κυκλαδικού πολιτισμού και στην δημιουργία προϋποθέσεων για την έκθεση των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων πρωτίστως στα νησιά των Κυκλάδων .

Με εκτίμηση

Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.