ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

Στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία, στις 26 Νοέμβρη, με μαχητική αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα, για την προστασία της υγείας, για δουλειά με δικαιώματα, για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καταδικάζουμε τη βία και τον αυταρχισμό, που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές στις 17 Νοέμβρη, για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της και την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, για την προστασία της υγείας του λαού.

Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή
Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας

Η καταστολή και η απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης πάει χέρι – χέρι με την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση όπως ψήφισε προκλητικά προνόμια για την εργοδοσία και σειρά αντεργατικών μέτρων την πρώτη περίοδο της πανδημίας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, έτσι και τώρα στην ίδια κατεύθυνση με νέους αντιλαϊκούς νόμους, για να ξαναπληρώσει η εργατική – λαϊκή οικογένεια τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Προανήγγειλε την 10ωρη εργάσιμη μέρα αντί του 8ωρου, χωρίς αμοιβή για τις δύο πρόσθετες ώρες υποχρεωτικής εργασίας, νέα κατασταλτικά μέτρα και εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Στους ναυτεργάτες είναι σε εξέλιξη η κατευθυντήρια γραμμή των εφοπλιστών, να επιβάλλουν σε όλες τις κατηγορίες καραβιών συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Με τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ’ εντολή των εφοπλιστών καταργεί την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ  ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Παρότι με ευθύνη των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, συνεχίζεται ο πολύμηνος εγκλωβισμός των χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα,  στις 5 Νοέμβρη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ψηφίστηκε άρθρο, που δίνει την δυνατότητα στου εφοπλιστές  στα υπό ελληνική σημαία ποντοπόρα πλοία, να εφαρμόζουν τα «διεθνή κρατούντα» για το σύνολο των ναυτεργατών, δηλ. δουλεία χωρίς ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Μαζικές είναι οι απολύσεις στα επιβατηγά πλοία με την πλειοψηφία των ναυτεργατών να έχει δουλέψει ελάχιστους μήνες.  Η επιδότηση σε όσους είναι σε αναστολή έχει να δοθεί από τον Μάιο, ενώ συνολικά οι άνεργοι είναι χωρίς καμία ουσιαστική κάλυψη των αναγκών τους.

Τραγικά οικονομικά αδιέξοδα για τους χιλιάδες συνταξιούχους του ΝΑΤ, από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση προσωρινών συντάξεων πάνω από 10 μήνες!!!, των οριστικών πάνω από 26 μήνες!!!, του εφάπαξ πάνω από 2 ½ χρόνια!!!, ενώ μόνο 38!!! έχουν πάρει  επικουρική  σύνταξη από τον Μάη του 2016!!!.

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

Όλοι στην μάχη της οργάνωσης και της περιφρούρησης στους καταπέλτες των πλοίων της 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας στις 26 Νοέμβρη.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νόμο έκτρωμα, που καταργεί το 8ωρο και θέλει να βάλει ταφόπλακα στη συνδικαλιστική δράση.

Διεκδικούμε:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ, για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση του ν.4714/2020, των  αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και  της  προστασίας  της  ανθρώπινης  ζωής  στη  θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια
  • Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Προστασία της υγείας του λαού. Άμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
στις 5:30 π.μ στην ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.  «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ Ε.Ν

19 Νοέμβρη 2020