Ο Δήμος Μυκόνου κάλυψε εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη των 372.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των κολυμβητών – Ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που συμμορφώθηκε απολύτως με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το οποίο άλλαξε εντελώς ξαφνικά και εκτόξευσε τα κόστη στα ύψη

 

Προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Μυκόνου αποτελεί η σωματική ακεραιότητα των λουόμενων στις πλέον πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Με χρήματα του Δήμου Μυκόνου, καλύφθηκε στο ακέραιο η προβλεπόμενη δαπάνη για την παρουσία ναυαγοσωστών, του απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού & υλικοτεχνικού εξοπλισμού διάσωσης (απινιδωτής,  φαρμακείο κλπ), των μηχανοκίνητων διασωστικών μέσων (σκάφη, λέμβοι κλπ) και υποδομών (ναυαγοσωστικά βάθρα).

Όλοι οι ναυαγοσώστες είναι άρτια εκπαιδευμένοι και διαθέτουν την απαραίτητη άδεια ναυαγοσώστη που βρίσκεται εν ισχύ και εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή.

 

Το Πρόγραμμα προστασίας των λουομένων του Δήμου Μυκόνου ολοκληρώνεται την 30η του μηνός Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει πλέον για την προστασία των λουομένων άλλαξε προσφάτως και εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς απαιτείται συνθέτη γραφειοκρατική διαδικασία για τη συμμόρφωση και σημαντική αύξηση κόστους για όλους τους Δήμους της Χώρας που διαθέτουν παραλιακό μέτωπο και φυσικά για τα νησιά.

Η Κυβέρνηση αιφνιδίασε για ακόμη μια φορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου αποφάσισε να αλλάξει την κείμενη νομοθεσία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, όπως αναφέρει και σε σχετική του επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.

Συνέπεια της ξαφνικής αυτής αλλαγής ήταν να μείνουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη η πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, αλλά και να αυξηθεί σημαντικά το κόστος για την παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι υποχρεωτικό καθώς προβλέπεται από το νόμο και βαρύνει τα ταμεία των Δήμων).

Ξεκάθαρη στάση για τη Δημοτική Αρχή Μυκόνου – η οποία τονίζεται ότι εφάρμοσε πρώτη πανελλαδικά τις αλλαγές στη νομοθεσία για την παροχή ναυαγοσωστικών υπηρεσιών –  αποτελεί η θέση ότι πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, η οποία ούτε κοστολογείται ούτε παζαρεύεται!

Για αυτό και το Πρόγραμμα προστασίας λουομένων που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή Μυκόνου, έχει ως στόχο κυρίως την πρόληψη αλλά και τη σωτήρια συνδρομή των απόλυτα εξειδικευμένων επαγγελματιών ναυαγοσωστών, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι παραλίες που παρέχονται οργανωμένα οι υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι οι εξής:

  1. Παραλία Πλατύ Γιαλός
  2. Παραλία Καλαμοπόδι (Παραντάϊς)
  3. Παραλία Πλιντρί (Σούπερ Παραντάϊς)
  4. Παραλία Ψαρρού
  5. Παραλία Παράγκα
  6. Παραλία Αγράρι
  7. Παραλία Ελιά
  8. Παραλία Καλό Λιβάδι
  9. Παραλία Καλαφάτη
  10. Παραλία Άγιος Στέφανος
  11. Παραλία Πάνορμος
  12. Παραλία Άγιος Ιωάννης (Διακόφτης)
  13. Παραλία Ορνού
  14. Παραλία Αγία Άννα Καμινάκι

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ