Η νησιώτικη ζυγιά αποτελεί μία συλλογή δέκα παραδοσιακών τραγουδιών, από την μουσική παράδοση του Αιγαίου. Η σχέση μου με αυτά τα τραγούδια είναι βιωματική. Είναι τραγούδια που έπαιξα κατά καιρούς με αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες από διάφορα νησιά. Είναι τραγούδια που αγάπησα και σας τα παρουσιάζω τώρα με περισσή φροντίδα.
Αυτά τα τραγούδια – και τα δέκα τραγούδια – έχουν μία ιδιαιτερότητα που δε συναντά κανείς εύκολα, παρά μόνο στην παραδοσιακή μουσική. Κάθε φορά που τα ακούω είναι σαν να με ποτίζουν μεράκι. Είναι σαν να επιπλέω στο Αιγαίο. Είναι σαν να μου δίνουν το εισιτήριο να αρμενίζω στη Μήλο, τη Σίφνο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Αστυπάλαια… Αυτή η θάλασσα που συναντώ, ξεκινά από όλα τα σημεία του ορίζοντα και με βεβαιώνει ότι δε στέκεται στο παρόν. Παρά συνεχίζει τη ροή της μέσα στο χρόνο. Έρχεται από το παρελθόν, μέσα από την εντόπια μουσική παράδοση που ανάγεται πίσω στους αιώνες και βαδίζει σταθερά προς το μέλλον. Επαληθεύει ότι οι παλαιοί νησιώτες υιοθέτησαν τις εκάστοτε επιρροές και δημιούργησαν μουσικά αριστουργήματα, προσαρμόζοντάς τα στην τοπική μουσικοχορευτική τους παράδοση. Οι εκτελέσεις αυτών των τραγουδιών δεν είναι μια πιστή αντιγραφή του εκάστοτε τοπικού ηχοχρώματος, αλλά προσωπικές δημιουργικές προτάσεις πάντα στο ήθος και το ύφος των τραγουδιών. Αυτό είναι το λιθαράκι του σήμερα. Εύχομαι αυτός ο δίσκος να είναι ένας άξιος συνδετικός κρίκος αυτής της χρονικής αλυσίδας.
Η παρούσα έκδοση συντίθεται από παλαιότερες ηχογραφήσεις και από αυτήν την άποψη έχει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία. Οι ηχογραφήσεις έγιναν την δεκαετία του ‘90 στο προσωπικό μου στούντιο που διατηρούσα τότε στη Χίο. Η έκδοσή τους τώρα, είναι σχεδόν μοιραία. Μέσα στην πρωτόγνωρη πολιτισμική στασιμότητα που διανύουμε, και λίγο πριν κυκλοφορήσουμε τα νέα μας χορευτικά τραγούδια, σας προσκαλώ να ακούσετε αυτή την παύση. Να την αφουγκραστείτε μέσα από τις σπάνιες αυτές ηχογραφήσεις και να ταξιδέψετε μέσα από τις όμορφες μελωδίες τους.
Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα πρωτίστως τον συνοδοιπόρο μου στο μουσικό αυτό ταξίδι της νησιώτικης ζυγιάς, τον αδερφικό φίλο και υπέροχο μουσικό, Μπάμπη Μαρκουλή, που έπαιξε το λαγούτο και κατάφερε να δώσει τους υπέροχους παλμούς αυτών των τραγουδιών! Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη γλυκύτατη Χάρις Πατσαβούρα που ανέλαβε με αγάπη την καλλιτεχνική επιμέλεια του δίσκου. Ευχαριστώ τον Αντώνη Νικολάκη και τον Κωνσταντίνο Καμπύλη, για τα πλάνα της Αστυπάλαιας, τον Νίκο Κορακάκη για το σαντορινιό του απλόχερο μοίρασμα, τον Γιάννη Κοντό για τα πλάνα της Σίφνου, τον Δημήτρη Ασημακίδη για τα πλάνα της Μήλου. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα, αλλά και εσάς, τους ακροατές που με συνοδεύετε, απ’ όπου και αν βρίσκεστε, σε αυτό το μουσικό ταξίδι της «Νησιώτικης Ζυγιάς»!
Καλή ακρόαση!
Νίκος Οικονομίδης
Φεβρουάριος 2022
Τίτλοι τραγουδιών (Διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών: Νίκος Οικονομίδης)
Χερρόνησος (Σίφνος)
Πελαγιούλα (Αστυπάλαια)
Γιάλα (Αστυπάλαια)
Μυλοποταμίτισσα (Σίφνος)
Ο Μύλος θέλει Μυλωνά (Μήλος)
Κουρελού (Μήλος – Κίμωλος)
Τα στέφανα (Σαντορίνη)
Καντάδα Σαντορίνης (Σαντορίνη)
Σούστα (Δωδεκάνησα)
Μέρα μέρωσε (Κάλυμνος)
Ο δίσκος κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσα από τις μουσικές πλατφόρμες Spotify, Apple Music, YouTube, iTunes
Λαούτο: Μπάμπης Μαρκούλης
Βιολί ούτι λαούτο μαντολίνο κοντραμπάσο: Νίκος Οικονομίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χάρις Πατσαβούρα (Αντέτι – www.adeti.gr το 1ο Ψηφιακό Δίκτυο Παράδοσης και Πολιτσμού)
© P 2022 Νίκος Οικονομίδης
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Spotify 了 Apple Music ¡Tunes store YouTube Google PLay Music 00 idal ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2022 OIKONOMIDIS ΖΥΓΙΑ"
Nikos Mpaikas και 11 ακόμη