Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιουστην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα την ηλεκτρονική υγεία
Την ανάγκη να συνεχιστεί το σημαντικό έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ηλεκτρονική υγεία και από αυτή την κυβέρνηση επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην σύντομη τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα της ηλεκτρονική υγεία. Ο βουλευτής επεσήμανε ότι το υπουργείο δεν έχει καταστήσει σαφές τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει συνέχεια των σημαντικών έργων που ξεκίνησαν, τι θα γίνει με τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και εάν θα υπάρξει επόμενη φάση για τα έργα που τελείωσαν. Επεσήμανε ότι όπως δείχνει ο απολογισμός τη προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπάρχει σημαντικό έργο και σαφώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν, όπως κάποιοι βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας υπονοούν.
Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε σε τίτλους τα θέματα, τα οποία διαπραγματεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία ήταν, μεταξύ άλλων:
- Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
- Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα
- Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία.
- Τα φίλτρα ελέγχου στη συνταγογράφηση φαρμάκων, για να υπάρχει έλεγχος στη ζήτηση κ.λπ.
- Η εφαρμογή ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος της ΗΔΙΚΑ στα νοσοκομεία.
- Το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού στις δομές της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
- Το σύστημα της αυτόματης λήψης δεδομένων και λειτουργιών οικονομικού ενδιαφέροντος, από την παροχή φροντίδας υγείας στον κεντρικό κόμβο του Υπουργείου.
- Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος υγείας του πολίτη.
- Η σύσταση γραφείου προστασίας προσωπικών δεδομένων στο Υπουργείο Υγείας.
- Η ανάπτυξη μητρώων ασθενών και ασθενειών.
- Και, τέλος, η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων ηλεκτρονικής υγείας από το ΕΣΠΑ, ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε επίσης ότι στο ζήτημα της τηλεϊατρικής, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον νησιωτικό χώρο, έγινε ένας μεγάλος αριθμός προσπαθειών εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεϊατρικής. Εγκαταστάθηκαν οι καμπίνες, σε αρκετά. Το ζήτημα όμως, της τηλεϊατρικής δεν είναι μόνο η εγκατάσταση και η εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων, που φέρνουν τον απομακρυσμένο ασθενή, σε κεντρικά νοσοκομεία, έτσι ώστε, να μπορεί να γίνεται μια σωστή διάγνωση. Είναι και η κατάρτιση των γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να μπορούν να χειρίζονται την όλη διαδικασία και η ύπαρξη σταθερών κέντρων υποδοχής που θα κάνουν τη σωστή διάγνωση.
30/01/2020