Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, πρώην δήμαρχος και οινοποιός σε ένα από τα επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού, αφού τονίζει την ετοιμότητα του νησιού για την περίοδο τόσο του Πάσχα όσο και του καλοκαιριού, σημειώνει ότι η σαιζόν ξεκίνησε καλά και εκτίμησε ότι η Σαντορίνη θα έχει μια πολύ καλή τουριστική χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ανοίξει και ήδη υποδέχονται κόσμο.

Μάλιστα ο κ. Ζώρζος κάλεσε τους επισκέπτες να μην δουν την Σαντορίνη ως “καρτ ποστάλ”, αλλά να ζήσουν και να γευτούν τα προϊόντα του νησιού και παράλληλα να ταξιδεύσουν στο χρόνο επισκεπτόμενοι τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Σαντορίνη δεν είναι μόνο η “Καλντέρα”, σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφερόμενος τέλος στο φαινόμενο της υπερβολικής συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένες ώρες, εφέτος σημείωσε εάν λειτουργήσει η χρονική κατανομή στα κρουαζιερόπλοια δεν θα υπάρξει ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε από την πολιτεία να βάλει ένα φρένο στην οικοδόμηση του νησιού, ως μέτρο στα αστικού τύπου προβλήματα που εμφανίζονται.

Με το βλέμμα στραμμένο στην εποχή της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διασυνδέσεων του τουρισμού με άλλους παραγωγικούς τομείς της εθνικής οικονομίας ο κ. Φιορεντίνος υπενθυμίζει ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του τουρισμού έχει λάβει πρωτοβουλίες για την ολιστική μετάβαση των δύο εμβληματικών νησιών, της Μυκόνου και της Σαντορίνης στην βιωσιμότητα. Σε ένα άλλο μοντέλο τουριστικής οργάνωσης που θα είναι το πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας μας. Σχεδιασμένο ώστε να αναβαθμίσει τις αντοχές του τουριστικού μας οικοσυστήματος, να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και επιπλέον να διασφαλίσει τον φυσικό πλούτο των τόπων μας για τις επόμενες γενιές, καταλήγει ο κ. Φιορεντίνος.

Κ. Χαλκιαδάκης