Ο ΣΥΡΙΖΑ, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, από την πρώτη στιγμή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, τοποθετήθηκε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις  για την υγειονομική θωράκιση της χώρας, για τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας, για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Είναι σημαντικό ότι ένα τμήμα των προτάσεων αυτών υιοθετείται σταδιακά από την κυβέρνηση, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες, τις παλινωδίες, τις αβλεψίες  και τις ατολμίες που οφείλονται αποκλειστικά στις ιδεολογικές εμμονές της κυβερνώσας παράταξης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακούγεται σήμερα από τα πλέον επίσημα χείλη των κυβερνητικών παραγόντων, εκείνων που ευαγγελίζονταν την ιδιωτικοποίηση της υγείας,  ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι αυτό που πρέπει να στηριχθεί, όχι με “χειροκροτήματα”, αλλά με γενναία επιχορήγηση και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ως μοναδικό ανάχωμα στις δύσκολες καταστάσεις.  Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού όταν αυτή η κρίση περάσει.

Δεν είναι ίσως η ώρα για να θυμίσουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσει το δημόσιο σύστημα υγείας όρθιο αλλά και να το ενισχύσει μέσα σε στενές δημοσιονομικές συνθήκες, όσα έπραξε για να ξαναβάλει στοιχειώδεις κανόνες στις σχέσεις εργασίας, για να δώσει το δημοσιονομικό χώρο με το μαξιλάρι των 35 δις. Είναι η ώρα όμως για να τα περιφρουρήσουμε και να μην επιτρέψουμε σε διάφορους δημοσιολογούντες να επιδίδονται σε διαστρεβλώσεις.

Η ευθύνη, εκτός από «ατομική» σε ό,τι αφορά την τήρηση από τον καθένα μας όλων των μέτρων που οι επιστήμονες και η πολιτεία αυτή τη στιγμή ορίζουν για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού, είναι πάνω απ΄ όλα συλλογική, αφορά την πολιτεία, όλους τους θεσμούς και τους φορείς.

Από την πολιτεία ζητάμε, τώρα που επιτέλους κατάλαβε την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων με πλοία (αφού επί μία εβδομάδα ήρθαν κατά χιλιάδες στα νησιά), να ενισχύσει τις νησιωτικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τα ΠΠΙ και τα αγροτικά ιατρεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την στοιχειώδη αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών, τώρα, με υλικά μέσα προστασίας των υγειονομικών οι οποίοι είναι εξαιρετικά πολύτιμοι (μάσκες, γάντια, στολές,  ακόμα δεν έχουν φτάσει στα νησιά ή είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες), με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και με πρόβλεψη τώρα για διαθέσιμα και εξοπλισμένα πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων που είναι βέβαιο πως θα έχουμε κρίνοντας από την εμπειρία άλλων χωρών.

Στους συμπολίτες μας Κυκλαδίτες θυμίζουμε την ανάγκη να τηρούμε όλοι, όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, με αλληλεγγύη και σεβασμό απέναντι στους άλλους, συγγενείς φίλους, αγαπημένους, αλλά και προς όσους δεν μπορούν να «μείνουν στο σπίτι», όπως βέβαια οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας και το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σε υπηρεσίες και άλλες δομές, στα σούπερ μάρκετ, στα λιμάνια, στα καράβια, στα ψιλικατζίδικα, στις εταιρείες ταχυμεταφοράς, στις υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον των καταστημάτων εστίασης και όπου αλλού δουλεύουν άνθρωποι για να μπορούμε εμείς να «μείνουμε σπίτι».

Να μείνουμε  σπίτι, όχι όμως να κάτσουμε απαθείς στον … καναπέ.  Έχουν πολλά να γίνουν, πολλά να διεκδικηθούν από σήμερα για την κοινωνία, την υγεία, την παιδεία, την εργασία, την οικονομία. Το μέλλον είναι μπροστά, να μας βρει γερούς, πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους.

Τέλος, για να έχουν γνώση όλοι οι συμπολίτες μας, επισυνάπτουμε όλες τις βασικές προτάσεις που έχει καταθέσει αυτές τις μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία

 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας των 2000 προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας.

 

  • Επίσπευση της διαδικασίας διορισμού των μόνιμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί για τα ΤΕΠ (από προηγούμενη προκήρυξη), ενισχύοντας έτσι με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό την 1η γραμμή άμυνας των νοσοκομείων.

 

  • Άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας,γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει  ανταπόκριση  στην πρόσκληση για 2000  συμβασιούχους.

 

  • Πλήρως προετοιμασμένη ενσωμάτωση των δημόσιων  δομών  ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου  Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει σε 1η φάση να οριστούν συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας «αναφοράς» για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού με ήπια συμπτωματολογία σε πρωτοβάθμιο-εξωνοσοκομειακό  επίπεδο.

 

  • Ενίσχυση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδωνπου ήδη παρέχονται  μέσω επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν σε δομές ΠΦΥ ή σε τμήματα του ΕΣΥ  ( πχ Ογκολογικές Κλινικές). Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Ομάδες Υγείας ( ΚΟΜΥ), με το  χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ .

 

  • Αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΥ με προσαύξηση του ορίου  δαπανών τουλάχιστον κατά 150εκ. ευρώ.

 

  • Εξάντληση των δυνατοτήτων ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Αξιοποίηση  όλων των αδιάθετων κλινών των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξη των αντίστοιχων κλινών  των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Οφείλει το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνει καθημερινά για τον αριθμό των νέων κρεβατιών εντατικής θεραπείας που έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ.

 

  • Ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας και ασφαλούς εργασίας του προσωπικού  του  ΕΣΥ, των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων που σήμερα δίνουν ηρωική μάχη για να κρατήσουν το Σύστημα Υγείας όρθιο και να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ. Κάθε ολιγωρία σ’ αυτό το πεδίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του.

 

  • Δραστική αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε αίμα,λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο. Η ενίσχυση των αποθεμάτων σε αίμα μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση χώρων που μπορεί να διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός των Αιμοδοσιών των νοσοκομείων.

 

  • Ενίσχυση της δυνατότητας των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό σε όσους ασθενείς ή επαγγελματίες υγείας απαιτείται, με βάση τα κλινικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Εξασφάλιση επάρκειας των υλικών μεταφοράς και  των αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια του ενδεδειγμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ σε όλη τη χώρα.

 

  • Συγκρότηση διακομματικής επιτροπήςγια τη διαφανή διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό και  προμήθειες  υλικών, καθώς  και για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

 

 

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του έτους,  που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία.

 

Ειδικότερα, προτείνουμε τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

 

  • Απολύσεις: Γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων. Ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

 

  • Μισθοί – Ασφαλιστικές εισφορές: Πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένου του δώρου του Πάσχα) όλων των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από την πανδημία.

 

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες: Έκτακτο ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση. Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

 

  • Χαμηλά εισοδήματα: Έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

 

  • Προστασία εργαζομένων: Ειδικά μέτρα για να ενισχυθεί η προστασία των εργαζόμενων. Για παράδειγμα: Να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Να γίνει ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων. Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ).
  • Αναστολή πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
  • Τράπεζες: Άμεσα κρατική παρέμβαση στις τράπεζες, ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα και να παρατείνουν την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση. Αναστολή των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών, μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.

 

  • Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία: Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις – Δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας – Εκπόνηση και εφαρμογή ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

  • Δωρεάν παροχή ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για ολόκληρη την περίοδο της κρίσης και αμέσως μετά.

 

  • Καμία διακοπή παροχών κοινωνικής ωφέλειας(ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φυσικό αέριο) για έξι μήνες.

 

  • Παράταση εξόφλησης λογαριασμών κοινωνικής ωφέλειας για 6 μήνες και καμία αύξηση στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.

 

  • Αύξηση κατά 50% στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) και στο επίδομα για ανασφάλιστους υπερήλικες και λήψη μέτρων για την ομαλή συνέχιση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ

 

  • Τρίμηνη παράταση της χορήγησης όλων των επιδομάτωνπου αποδίδει ο ΟΠΕΚΑ και τα οποία έληξαν ή λήγουν το προσεχές τρίμηνο: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), αναπηρικά, ανασφάλιστων υπερηλίκων, στέγασης και γέννησης.

 

  • Άμεση χορήγηση των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτωνσε όσους έχουν υποβάλει νέες αιτήσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από τον ΟΠΕΚΑ και οι οποίες δεν θα εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ το προσεχές εξάμηνο.

 

  • 1000 άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε όλα τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα (παιδιών, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ) και 500 μόνιμες θέσεις προσωπικού στα ιδρύματα αυτά

 

  • Μέτρα ψυχολογικής υποστήριξης και ενημέρωσης των ηλικιωμένων και των οικογενειών με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας (τηλέφωνο, διαδίκτυο).

 

  • Τα 185.000 σχολικά γεύματατώρα που τα σχολεία είναι κλειστά να διατεθούν στους δήμους για τις προνοιακές τους δομές κα υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, καθώς και σε μεγάλους οργανισμούς υγειονομικής και προνοιακής φροντίδας (προνοιακά ιδρύματα).

 

  • Άμεση επανασύσταση της Ειδικής Γραμματείας Ρομάκαι υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής στους καταυλισμούς.