Σχεδόν 2.000 παραβάσεις του ΚΟΚ βεβαιώθηκαν συνολικά από τις Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου τον Μάρτιο του 2023, στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων που οργανώθηκαν στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 16.038 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.968 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. για τις εξής σοβαρές και πιο επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις:
256 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους.

254 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού.

184 για υπερβολική ταχύτητα.

127 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας.

28 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

6 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

5 για φθαρμένα ελαστικά.

Για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2023 συγκροτήθηκαν 82 κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθηκαν 1.080 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 68 παραβάσεις.

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, 734 αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα, στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 63 παραβάσεις.

Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Μάρτιο του 2023 σημειώθηκαν 18 τροχαία ατυχήματαέναντι 11 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022. Ειδικότερα σημειώθηκαν: 3 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 0 το 2022), 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 3 το 2022), 11 ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 8 το 2022).

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου τον Μάρτιο του 2023 καταγράφηκαν 20 παθόντες έναντι 13 τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022. Ειδικότερα καταγράφηκαν: 3 θάνατοι (έναντι 0 το 2022), 4 σοβαρά τραυματίες (έναντι 3 το 2022), 13 ελαφρά τραυματίες (έναντι 10 το 2022).

Επισημαίνεται ότι οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:
-Η υπερβολική ταχύτητα.

-Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

-Η παραβίαση της προτεραιότητας.

-Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

-Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

-Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης

Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, έχοντας στόχο και σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
-Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

-Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος.

-Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.

-Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.

-Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.

-Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.

-Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.

-Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.

-Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.

-Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.

-Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.

-Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.

-Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδηγικής κουλτούρας.