Προτάσεις  για να μην πλήττουμε στο σπίτι στην περίοδο της απαγόρευσης εξόδου,λόγω Κoρωνoϊούστην Σαντορινιά διάλεκτο:

Το λοιπός θέλω να σας σοϊλάρω μερικές ορδηνιές, ίντα να κάνετε όλη μέρα που είσαστε μπαρωμένοι στα σπίθια, για να μη είστε σιλοϊσμένοι και μαραγκουνιάζετε:

Να ανοίετε τα παραθύρια ντάιμα  για να  ξεμο μπάρουνε τα σπίθια, για να μη βρομούνε τα χνώτα σας και σας έρχετε αραθυμιά. Να σαρώνετε και να νίβγετε με σαπούνι τα χέρια σας.

Να πίνετε κανένα βραστάρι και να μη μπιχτείτε στα φαγιά και στσι γλυκασές και τρώτε τον αγλέορα,  για θα σκλοπάρετε και είναι επίφοβο να σας πάει και καμιά σούρντιση.

Κεράδες μου, να ανοίξετε τσι ντουλάπες, να ξεμιαδέψετε τα ρούχα και τα πασούμια σας και ότι δεν είναι πολύ χρειαζούμενο να το δώκετε καληχέρα.  Ξανοίετε να τα πλίνετε και να μη τα  δώκετε κασασμένα στοι αναγκεμένοι που  είναι μπόλικοι.

Όσα ρούχα πομείνουνε για να μην πάνε ήρηπροήρη, να τα κόψετε λουρίδες και να τα κάνετε κουβαρίστρες γιατί όπου νάνε θα ξανα αρματώσουμε τσι κρεβαταριές για να κάνουμε κουρελούδες.

Ανί θέλετε να κάνετε ζάφτι τα κοπέλια να τωνε βάνετε στάμπιλο πρόγραμμα και να μην τα στρατσάρετε. Την τηλεόραση ντάιμα, με μέτρο και ανί θέλετε να ακούτε κατιντίς να βάνετε το ράδιο. Στο 104,5 ο Eυτύχης με το radioatlantis παίζει όλη μέρα εκκλησιαστικά και πέμπει προσευχές. Τον Στέλιο με την Φωτηνή στο 104,9, την Μαντώ στο 105,9,  τον Παναγιώτη, τον Δημήτρη τον Αντώνη και την Μαρία στο 106,4.

Να σισταμονίσετε τα βιβλία σας στη βιβλιοθήκη και να σφουλίξετε τσι σκόνες.

Να διαβάζετε τα βιβλία που σας αρέσουν και αφότις σουσουμιάσετε  τσοι λοϊσμοί σας να δοκιμάσετε να γράφετε ημερολόγιο, μπορεί να μαϊτζάρεστε στη μπέναή στο πινέλο και δε το ξέρετε.

Για να ξεβαρεθείτε μια σταγιά να ανοίξετε τα άλπουμ να ανεθυβάλετε τα παλαιά χρόνια και να  συσταμονίσετε τσι φωτογραφίες σας.

Να μονιάσετε τα έγραφα και τσι φωτογραφίες  στον υπολογιστή και να τα βάλετε σε μπλίκους συσταμονισμένα.

Να ξεγιόσετε όλα τα μπρούτζινα του σπιθιού με μπράσο. Ναι δα, να τα γιαλίσετε.

Ανί έχετε ορνιθαριό να μαζέψετε τσι κουτσουγιές για τσι αλιτάνες, να αλάξετε τα κόνταλα στσι οσές και να γαλαχτίσετε τσοι τοίχοι για να ψωφίσουνε οι κοτόψυρες.

Ανί έχετε καμιά αλιτάνα η κανένα πεζούλι στην αυλή είναι ώρα μετά του Ευαγγελισμού να σπύρετε τα καλοκερνά, ντοματάκια, κολοκύθια, κατσούνια, γούλες, αμπελοφάσολα,κρομιδάκια, σπανάκι, μαρούλι, άσπρη μελιτζάνα και μερικά βασιλικάκια.

Για να μη παένετε ντάιμα και  ντις την ώρα τα σκουπίδια και θέλετε φίλο πορείας, να τα ξεμιαδέβετε, χώρια τα γιαλιά, χώρια τα πλαστικά, χώρια τα χαρτιά και χώρια τα φαώσημα. Ναι δα, ανακύκλωση πόσες βολές θε να το πούμε, άμε νίουδα να σκάβγεις, δεν σας ρίζομαι.

Να μαρεύετε καμιά μανέστρα , σκορδομακάρονα, κανένα σφουγκάτο με καμπούνες, καραβόλοι με κρομιδάκι,κορκοσέλα,ντοματοκεφτέδες, φάβα, λιόκαυτες μαρίδες και να ξεράνετε αλισμαρί για να τυλίξετε το Πάσχα τα σγαρδούνια.

Να παστρεύετε τα λεμόνια όπως τσι πατάτες, να τα ξερένετε στον ήλιο και μετά να τα κοπανίζετε στο μουρτάρι, μια νυχιά στο βραστάρι είναι πολύωφέλημο.

Χώρια δουγιές για άντρες, χώρια για γυναίκες και χώρια για κοπέλια δεν ξέρω, να τσι μοιράζεστε, να κάνει ο καθένας ότι μαϊτζάρεται και όχι πέσε πίτα να σε φάω.

Για να πομείνετε ηρωικοί να κάνετε ντάιμα γυμναστική, για να μην πονέσουνε τα κολοράδια σας από το καθησό.

Μα γιάντα ηπαραστολιάσατε; Ανί τα κάνετε όλα τούτα, ετσαδά που σας τα λέω, και δεν κάνετε κουτουράδες, θάρθει η ώρα να μας ξεμπαρώσουνε και δεν θα θέλετε νάβγετε όξω από την αμπασά τση αυλής. Άκκιμπέτι, γρικάτε που σας μιλώ, η Παναγιά θα ξορνιάσει το κακό, άστε ντούε.

Μετά τον Γολγοθά ακλουθεί η Ανάσταση.

Αντώνης Καραμολέγκος