Ο αρχαιολόγος ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ανασκαφικής έρευνας στο Γιώργο Σαχίνη.

Ο Χρήστος Ντούμας αναλύει τα δεδομένα από το τεράστιο αρχείο του, περιγράφοντας τις σχέσεις της Θήρας με την Κρήτη στα προϊστορικά χρόνια, οπότε επικρατούσε αλληλοσεβασμός, αμοιβαία εξάρτηση, ανάπτυξη τεχνογνωσίας αλλά και υψηλή αίσθηση στην Τέχνη.

Ο κορυφαίος αρχαιολόγος ξεκίνησε τη καριέρα του από τη Λήμνο, συνέχισε στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, περπάτησε όλα τα νησιά του Αιγαίου, κατανοώντας την καθημερινότητα των ανθρώπων μέσα από τη κεραμική τέχνη, τους συμβολισμούς, τις τοιχογραφίες και όχι μόνο.

Αναφορικά με την έκρηξη του ηφαιστείου, ο ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει πως τέτοιες εκρήξεις γίνονται κάθε 20.000 χρόνια στη Σαντορίνη.

Παρά τις έρευνες, δεν κατάφερε να βρει το όνομα της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Θήρας, ενώ απαντά και στο ερώτημα αν πρόκειται για τη χαμένη Ατλαντίδα…

«Προσωπικά είμαι κατά των ανασκαφών. Γιατί θεωρώ την ανασκαφή μια καταστρεπτική διαδικασία», ενώ στην ερώτηση του Γιώργου Σαχίνη για τη χαμένη Ατλαντίδα, ο αρχαιολόγος απαντά: «Αυτός που κατασκεύασε την Ατλαντίδα, δηλαδή ο Πλάτων, φρόντισε να την καταποντίσει»…

Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα τα οποία δίνουν απαντήσεις γύρω από τη διατροφή των ανθρώπων στη Θήρα και στην Κρήτη τα προϊστορικά χρόνια.

 

Πηγή:www.neakriti.gr