Την εκ νέου  υποψηφιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου, Χρήστου Μπάρδου,  στο πλευρό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές,  στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου,   ανακοινώνει η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”.

Στη δήλωσή του με την οποία ανακοινώνει την απόφασή του  να συμπορευτεί με τον Γιώργο Χατζημάρκο, για μια ακόμη θητεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου,  ο Εντεταλμένος Συγκοινωνιών & Επικοινωνιών Δωδεκανήσου, αναφέρει τα εξής:

«Ανήκουμε και λειτουργούμε σε μια περιφερειακή αρχή που έχει ξεφύγει από την επίπλαστη ασφάλεια της πεπατημένης. Η καινοτομία των διαδικασιών έχει τη σφραγίδα της τόλμης του Περιφερειάρχη, που σε πολλές περιπτώσεις έχει αντιταχθεί στη λογική που έχει επιβληθεί στους νησιώτες τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι το τυχαίο γεγονός ότι  η πρώτη εντολή του ήταν η ‘’εκπαίδευση’’ των πολιτών στην αλήθεια. Δεν  κρυβόμαστε από την ευθύνη, δεν φοβόμαστε την σύγκρουση, δεν αφήνουμε σε κανέναν να πάρει την τύχη των νησιών μας στα χέρια του. Με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στο δημόσιο λόγο μας, συνεχίζουμε δυναμικά να ταράζουμε τα νερά και να προτάσσουμε λύσεις εφικτές και βιώσιμες μακριά από τον αιθεροβαμισμό. Πάντα με συνέπεια και λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες.
Η περιφερειακή αυτή αρχή έχει καταλάβει ότι το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται νέους, μεγάλους στόχους, διαφορετικούς από αυτούς της περασμένης δεκαετίας, που θα το φέρουν στη πρώτη γραμμή της Πανευρωπαϊκής συνεργασίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, αφού η φήμη του έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας.
Τελικά,  αν ισχύει η ρήση της δημοσιογράφου Ελένης Βλάχου, «στην  Ελλάδα η επιτυχία είναι ποινικό αδίκημα», θεωρώ ότι όσοι απαρτίζουν την σημερινή Περιφερειακή αρχή, θα είμαστε ελκυστικοί και ως… “παράνομοι”.

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Μπάρδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο.
Τελείωσε με Άριστα το Βενετόκλειο Γυμνάσιο και Λύκειο κι έπειτα αποφοίτησε από τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τη στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε στη Στρατονομία.
Η μεγάλη του αγάπη είναι τα παιδιά και οι νέοι, αγάπη που κληρονόμησε από τον πατέρα του και το αποδεικνύει έμπρακτα –εδώ και πολλά χρόνια- αφού είναι ιδιοκτήτης δύο εκπαιδευτικών οργανισμών στην πόλη της Ρόδου και στην Ιαλυσό καθώς και τα τελευταία 7 χρόνια είναι αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος).
Την ίδια ευαισθησία τρέφει για τα Δωδεκάνησα και κατ’ επέκταση για το Νότιο Αιγαίο, αφού ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Ενεργειακή Α.Ε.» φρόντισε με την απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να ενισχύσει την επιμόρφωση επιχειρηματιών και την ανάδειξη δεξιοτήτων των νησιωτών .
Η δράση και η ενασχόλησή του με τα κοινά δε σταματούν εδώ αφού είναι και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου καθώς και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής.

Το έργο επί θητείας του στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου:

Στο  χρονικό διάστημα που ο Χρήστος Μπάρδος προΐσταται της Διεύθυνσης,   έχουν επιτευχθεί τέσσερις μεγάλοι στόχοι:
► Ο πρώτος και κυριότερος είναι  η πραγματοποίηση ελέγχων ΚΤΕΟ στη Λέρο από την κινητή μονάδα ΚΤΕΟ.  Η συνεργασία μας με την εταιρία που χειρίστηκε την κινητή μονάδα, μετά από διαγωνισμό, ήταν άψογη, με αποτέλεσμα να ικανοποιήσουμε πλήρως ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών. Η ίδρυση ενός νέου ιδιωτικού σταθμού ελέγχου ΚΤΕΟ στην Κάρπαθο και η προσπάθεια  επιδιόρθωσης και η αναβάθμισης της Κινητής Μονάδας που έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να εναρμονιστεί με τις κείμενες διατάξεις, καταστούν τους ελέγχους των οχημάτων των επαγγελματιών ευκολότερους και λιγότερο δαπανηρούς.  Στο σημείο αυτό είναι άξιο να τονίσουμε, ότι είναι πολλά χρόνια σε αχρηστία και ότι απαιτείται ειδικευμένο προσωπικό για τη χρήση της. Για αυτό τον λόγο, αλλά και για την πληρέστερη κατάρτιση τους, υπάλληλοι  της Διεύθυνσης αυτής, καθώς και της αντίστοιχης των Κυκλάδων, έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάριά που γίνονται δύο φορές το χρόνο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

► Ο δεύτερος στόχος που είχαμε και θέσει και πραγματοποιήθηκε, είναι  η εγκατάσταση του τμήματος θεωρητικής εξέτασης στην Κάρπαθο, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες της Κάσου και Καρπάθου. Η υλικοτεχνική υποδομή έχει εγκατασταθεί και η λειτουργία της είναι γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι αυτονομείται η υποδιεύθυνση στη Κάρπαθο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των νησιών αυτών να μην είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στη Ρόδο για να εξυπηρετούνται ή να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης.

► Ο τρίτος στόχος που έχει επιτευχθεί είναι η ηλεκτρονική  ταξινόμηση των εντύπων που απαιτούνται για όλες τις συνδιαλλαγές  της υπηρεσίας με τους πολίτες. Είναι μια εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια, αποτέλεσμα της εντολής του Περιφερειάρχη για απόλυτη ομοιογένεια στο τρόπο εργασίας των Διευθύνσεων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, για παροχή ίσων δυνατοτήτων σε όλους τους νησιώτες, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση και έκταση του νησιού που κατοικούν, στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι εφικτό. Με αυτό τον τρόπο η πληροφορία βρίσκεται εύκολα σε όλα τα νησιά και ελαχιστοποιούνται οι χρόνοι εξυπηρέτησης των πολιτών. Η ηλεκτρονική αυτή ταξινόμηση βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η ηλεκτρονική αυτή μορφή λειτουργεί ήδη για ένα διάστημα 10 μηνών. Το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθεί η χρηστικότητα της.
Το επόμενο βήμα είναι αρκετά τολμηρό και μαζί με τους συνεργάτες μας,                                              το έχουμε ονομάσει ‘΄one step’’. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης, σε όποιο νησί και αν βρίσκεται, θα μπορεί να καταθέτει τις αιτήσεις και τα έγγραφα του ηλεκτρονικά, on line δηλαδή, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του σε κάθε τμήμα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, με πολλές παραμέτρους και πολλή δουλειά. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης, ώστε μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα λειτουργίας, να είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του.

► Ο τέταρτος και δυσκολότερος στόχος, είναι η νομιμοποίηση του συγκοινωνιακού έργου στα νησιά, το οποίο τελούσε υπό καθεστώς απόλυτης προχειρότητας. Μετά το δήμο Καστελόριζου  και  Καλύμνου, σειρά έχει η τακτοποίηση  της λειτουργίας του συγκοινωνιακού έργου του δήμου Αστυπάλαιας.

Άμεση προτεραιότητα: Η ψηφιοποίηση των αρχείων του τμήματος. Ο υπερβολικός όγκος των αρχείων καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου, με αποτέλεσμα η χρήση του να αποτελεί χρονοβόρο εγχείρημα. Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ΠΝΑΙ, με αναγνωρισμένα ινστιτούτα, όπως το ΕΚΕΤΑ, προσθέτει επιπλέον πλεονεκτήματα στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Επισημαίνεται,
► η πλήρης εξυπηρέτηση των υποψήφιων οδηγών τις ημέρες της απεργίας των εξεταστών, αφού, με εντολή Περιφερειάρχη, οι εξετάσεις πραγματοποιούνταν εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων της διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδ/σου και αν υπερβούν το ωράριο εργασίας τους, θα καταβληθούν οι νόμιμες υπερωριακές μισθώσεις από την ΠΝΑΙ. Η λύση που εφαρμόσθηκε τερμάτισε την ομηρία εκατοντάδων οδηγών που αναζητούσαν ένα επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης, για προλάβουν να εργαστούν την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.         Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό συνέβη σε πολύ λίγες Περιφέρειες στην Ελλάδα.   Επίσης,
► η συνεχής αποστολή κλιμακίων πρακτικής εξέτασης σε νησιά που δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι υπάλληλοι, ώστε η αναμονή εξέτασης να ελαχιστοποιείται.
► Η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, που προβλέπει την επιδιόρθωση του κτηρίου που φιλοξενεί τις υπηρεσίες μας.

Προγράμματα που υλοποιούνται από την «Ενεργειακή Α.Α.»
CO-CREATE: Κατάρτιση και Ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων παραδοσιακών κλάδων (μαραγκούς, επιπλοποιούς, επιχειρήσεις στον χώρο των κατασκευών), φέρνοντάς τους σε επαφή με επιχειρήσεις από τον χώρο του σχεδιασμού προϊόντων και marketing προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα προϊόντα τους και να βρουν πελάτες σε νέες αγορές. Επίσης 2 επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και να προβάλουν τα καινοτόμα προϊόντα τους στο design week του Μιλάνου.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΣ 2: Οι πολίτες, οι φοιτητές και οι ερευνητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν έρευνα και να αναζητήσουν υλικό από όλες τις παλιές εφημερίδες της Περιφέρειάς μας από την άνεση του σπιτιού τους χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία στην βιβλιοθήκη, καθώς το αρχείο όλων των Εφημερίδων θα βρίσκεται ψηφιοποιημένο στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου.

Ανδικατ: Θα δημιουργήσει και θα προσφέρει μια νέα εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού για τους επισκέπτες των νησιών μας. Θα δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα σε 4 νησιά της Περιφέρειάς μας (2 στις Κυκλάδες και 2 στα Δωδεκάνησα). Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταδυτικών πάρκων σε συνεργασία με το Βόρειο Αιγαίο και την Κύπρο προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους τουρισμού.

EUREGA: Αποτελεί την φυσική εξέλιξη του τίτλου της γαστρονομικής Περιφέρειας και αφορά ουσιαστικά την ενίσχυση όλων των σχετιζόμενων φορέων , καταγράφοντας σε πρώτο στάδιο τις ανάγκες, τις ελλείψεις και τα προβλήματά τους. Σε δεύτερη φάση τα συμπεράσματα λαμβάνονται υπόψη και ενσωματώνονται στις μελλοντικές προσκλήσεις για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να είναι στοχευμένες στις πραγματικές ανάγκες των φορέων.