Ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος συμμετείχε προχθές Τρίτη 25/10 στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος της Αθήνας με θέμα «Δια-μοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη. Οι προορισμοί στην εποχή του sharing economy».
Στην ημερίδα συμμετείχε, εκτός από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, ο δήμαρχος Φλωρεντίας κ. Dario Nardella, o Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας καθώς και εκπρόσωποι της ΑΑΔΕ, του ΞΕΕ, της Airbnb, της Syncbnb και του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού.
Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις αλλαγές που φέρνει η σύγχρονη τάση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων αλλά και στις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.
Ο Δήμαρχος Θήρας επισήμανε ότι η μεγάλη εισροή επισκεπτών σε συνδυασμό με τη νέα αυτή τάση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων προκαλεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού.
Η Σαντορίνη των 76 Km² με περισσότερους από 25.000 μόνιμους κατοίκους δέχεται κατά τους μήνες αιχμής σχεδόν 100.000 επισκέπτες την ημέρα (1,7 εκατ. επισκέπτες το 2017), αριθμοί που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις υποδομές του νησιού. Από το 2012 έως το 2017 η κατανάλωση νερού συνολικά αυξήθηκε κατά 60%, ενώ αυξημένες είναι και οι ανάγκες σε ενέργεια, αφού το 2013 (χρονιά του μεγάλου μπλακ άουτ) το νησί χρειαζόταν 32,5 MW, ενώ φέτος στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου χρειάστηκε περισσότερα από 55 MW.
Ως προς το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ο κ. Ζώρζος επισήμανε πως «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανάγκη των μικρομεσαίων ιδίως νοικοκυριών για πρόσθετο εισόδημα, που επιτρέπει την εκπλήρωση υποχρεώσεων και την ικανοποίηση ακόμη και στοιχειωδών απαιτήσεων εν μέσω κρίσης. Κι επομένως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή να αρνηθεί την ανάγκη ρυθμίσεων, ώστε να πραγματοποιούνται βραχυχρόνιες μισθώσεις με αντίστοιχο περιορισμό των αρνητικών συνεπειών τους. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα αρνητικός στο νέο αυτό φαινόμενο. Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια παρουσίας των πλατφορμών στη Χώρα μας, είναι πλέον φανερό σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ότι πρέπει να μπουν όροι και
προϋποθέσεις, με άλλα λόγια πλαίσιο, για την απελευθέρωση των τουριστικών μισθώσεων, που έχει επιτραπεί από το Νοέμβριο 2016 επίσημα (και ασκείται πολύ περισσότερο διάστημα ανεπίσημα), όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες ή πόλεις και στην Αμερική και στη Ευρώπη».
Παράλληλα κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό όπως:
– Οι εκμισθωτές να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα, όχι νομικά, και να μην μπορούν να εκμισθώνουν πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων, πχ δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ.
– Αν το ακίνητο ανήκει σε πολυκατοικία ή σε οικιστικό συγκρότημα, να υπάρχει η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών σε ποσοστό τουλάχιστον 51% των μεριδίων (είτε με τον Κανονισμό της Πολυκατοικίας είτε με Γενική Συνέλευση).
– Να τεθεί μέγιστος αριθμός υπνοδωματίων (πχ 4 ή 5) και μέγιστος αριθμός φιλοξενουμένων, ώστε να μη στοιβάζονται ανεξέλεγκτα πολλά άτομα σε ένα δωμάτιο.
– Να καθοριστεί ελάχιστο εμβαδόν υπνοδωματίου, καθώς και ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η διάθεση λουτρού και κουζίνας, φυσικός φωτισμός, αερισμός και θέρμανση/ψύξη.
– Το ακίνητο να εκμισθώνεται για ένα μέγιστο αριθμό ημερών το χρόνο (πχ 2 ή 3 μήνες) συνολικά και όχι όλο το χρόνο (ανάλογη εμπειρία από Άμστερνταμ και Παρίσι).
– Να έχει δομηθεί νόμιμα ή να έχει διατηρηθεί κατά νόμο (Ν.3843/2010 ή 4014/2011).
– Ο ενδιαφερόμενος να καταθέτει στις ΠΥΤ ή μέσω ΕΚΕ ακόμη και ηλεκτρονικά Υπεύθυνη Δήλωση που να βεβαιώνει όλα τα παραπάνω. Οι δηλώσεις να καταχωρούνται σε ειδικό τμήμα του ΜΗΤΕ ή σε ειδικό μητρώο συνδεδεμένο με τις Εφορίες (ώστε να γίνεται αμφίδρομη ενημέρωση).
– Να υπάρξει εξουσιοδότηση για υπουργική απόφαση με την οποία να ρυθμίζονται τα της επιθεώρησης και ελέγχου.
– Να εξαιρούνται με υπουργική απόφαση, που να εκδοθεί άμεσα, περιοχές της Χώρας με υψηλή ζήτηση, διότι δεν θα υπάρχει πια ακίνητο να μισθωθεί από κανονικούς κατοίκους (περίπτωση Los Angeles) ή δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς, γιατρούς, δασκάλους κλπ.
– Όσα ακίνητα δεν πληρούν τους όρους των συγκεκριμένων μισθώσεων, να μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα με γνωστοποίηση και εγγραφή στο μητρώο.
– Και τέλος θα πρέπει στον ίδιο νόμο να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα ανωτέρω.