Προς:

Κύριο Καφούρο Μάρκο Αντιδήμαρχο Δήμου Θήρας Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας

Κύριο Δαρζέντα Κωνσταντίνο Δ/νση Γραφείου Περιβάλλοντος Δήμου Θήρας

Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θήρας

Δ/νση Τουρισμού Δήμου Θήρας

Αξιότιμοι κύριοι,

Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τη μεγάλη κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία, που  είδα εχθές 11/04/18 ερχόμενος απο το μονοπάτι που την συνδέει με την παραλία Καμπιά.

Στην πρώτη φωτογραφία (Photo Νο1) θα δείτε την παραλία στις 23/03/18, ενώ στις υπόλοιπες (Φωτο Νο2,3,4,5,6) πως ήταν εχθές 11/04/18 μετά την κατολίσθηση.

Στην ολιγόωρη (ομολογώ λόγω φόβου για αυτό που αντίκρισα)  παραμονή μου διαπίστωσα τα εξής:

  1. Οι πινακίδες που βρίσκονται στην αρχή του μονοπατιού, αμέσως μετά την πλατεία Σαλίβερου, στον Άγιο Νικόλαο (Φωτο Νο8),  ενημερώνοντας για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και απαγορεύοντας τη διέλευση με το ήπιο “no entry”,  έχουν πέσει απο τους στύλους και έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα στο έδαφος δυσχεραίνοντας έτσι την οπτική επαφή απο τους διερχόμενους. Οι μόνες πινακίδες που είναι σε εμφανή σημεία είναι πινακίδες οδικής  κυκλοφορίας που σε συνδιασμό με το “no entry” κατά τη γνώμη μου προκαλούν σύγχυση στους ξένους επισκέπτες μια που παραπέμπουν σε προειδοποίηση και απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων.
  2. Στη παραλία όπως θα διαπιστώσετε απο τις φωτογραφίες εξακολουθεί να κατεβαίνει αρκετός για την εποχή κόσμος.
  3. Λίγα μόλις μέτρα απο την κατολίσθηση, στο σημείο που καταλήγει ο χωματόδρομος απο το χωριό του Ακρωτηρίου (στη δυτική πλευρά), γίνονται έργα καλλωπισμού του χώρου προφανώς  για να υποδεχθεί τους επισκέπτες η επιχείρηση που δραστηριοποιεἰται εδώ και μερικά χρόνια εκεί, αψηφώντας τον κίνδυνο που πλέον είναι υπαρκτός ακριβώς δίπλα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως ήρθε η ώρα να γίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι λίγο ποιο ξεκάθαροι σε ότι αφορά την επικινδυνότητα της παραλίας και να προχωρήσει ο καθένας απο την πλευρά του σε πιο αποφασιστικά μέτρα.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει οι τοπικές αρχές με θάρρος και αποφασιστικότητα να απαγορεύσουν άμεσα την κάθοδο των επισκεπτών στην παραλία.

Οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την επικινδυνότητα της παραλίας και να τους αποτρέπουν να κατέβουν σε αυτή.

Θα πρέπει επίσης να αφαιρεθεί η πινακίδα του μονοπατιού 12 Ακρωτήρι-Φάρος και να γίνει σήμανση για εναλλακτική διαδρομή χρησιμοποιόντας τον χωματόδρομο που συνδέει το χωριό του Ακρωτηρίου με τη δυτική πλευρά της Κόκκινης Παραλίας. Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθούν όσοι ασχολούνται με τον πεζοπορικό τουρισμό και τις χαρτογραφήσεις.

Στον τομέα αυτό θα μπορούσα να βοηθήσω αφού λόγω των δραστηριοτήτων μου έχω εμπειρία στη διάνοιξη, σήμανση και χαρτογράφηση μονοπατιών.

 

Παράλληλα και με δεδομένο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν έργα αντιστήριξης στα πρανή της παραλίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες αντιστήριξης των κρεμάμενων στην κυριολεξία τόφων πάνω απο την πλατεία Σαλίβερου στον Άγιο Νικόλαο και στην περιοχή μέχρι το μεγάλο “μπαλκόνι” που σχηματίζεται πάνω απο αυτήν ώστε  να μπορούν οι επισκέπτες να την θαυμάζουν απο μακριά με ασφάλεια.

 

Κατανοώ πλήρως το γεγονός ότι η Κόκκινη Παραλία αποτελεί ένα απο τα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού που οι επισκέπτες του θέλουν να δούν. Κατανοώ επίσης την αγωνία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για πιθανή απώλεια εσόδων . Θεωρώ όμως ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι σοβαρότερο απο τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και της φήμης του νησιού όχι μόνο ως του ομορφότερου αλλά και του αφαλέστερου στη χώρα μας.

 

Με εκτίμηση,

Νίκος Σαρέλλας

Ταξιδιωτικός Πράκτορας

Δημότης Θήρας

ΥΓ: Θεωρώντας σημαντική την ενημέρωση των συμπολιτών μας κοινοποιώ την παρούσα επιστολή στα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.