“Οι τελευταίες εξελίξεις με την επίδοση αγωγών που στρέφονται εναντίον 100 πολιτών που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου αποτελούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, ενδεικτική της όξυνσης του κλίματος καθώς και του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κατάσταση.
Μαζί με την άσκηση της αστυνομικής βίας απέναντι σε πολίτες κατά το προηγούμενο διάστημα, εκφάνσεις αυταρχισμού και τρομοκρατικής επιβολής με στόχο τη διασφάλιση της «τάξης», της «ασφάλειας» και της «κοινωνικής ειρήνης», διαμορφώνουν ένα εξόχως προβληματικό πεδίο για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για το νησί καθώς και για την κοινωνική ευημερία. Ο διάλογος ως θεμέλιο της τοπικής δημοκρατίας πλήττεται και η πολιτική αντικαθίσταται από νομικά και αστυνομικά μέσα.
Αν δε κρίνει κανείς τις ποινές που οι ενάγοντες ζητούν να επιβληθούν (1 χρόνο φυλακή και 10.000 πρόστιμο για τον καθένα), τότε κατανοεί ότι όχι μόνο πρόκειται για απόπειρα τρομοκράτησης, αλλά και για εξόντωση όλων όσων τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημα τους και να σταματήσουν τις επιδιώξεις των εταιρειών για εγκατάσταση μεγάλων αιολικών βιομηχανικών πάρκων σε βάρος της βιοποικιλότητας και του εξαίρετου φυσικού τοπίου των νησιών μας.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την Τήνο και την επένδυση της «Ενεργειακής Κυκλαδικής» με τις τρείς ανεμογεννήτριες στην περιοχή των Πράσσων, θα επαναλάβω την προσωπική μου άποψη για την οποία αναλαμβάνω πλήρως και την πολιτική ευθύνη, ότι η επένδυση θα έπρεπε να είχε γίνει, εφόσον οι άδειες είχαν δοθεί από το 2005 και από το Δήμο Εξωμβούργου και από το τότε Επαρχείο και εφόσον επρόκειτο αποκλειστικά για τρείς και σχετικά μικρού μεγέθους (65 μ) σε σχέση με τις μηχανές τέρατα (115 – 120 μ) των μεγάλων αιολικών πάρκων, που πρόκειται να εγκατασταθούν στο κοντινό μέλλον. Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι τοπικοί και κοινωνικοί φορείς διαμόρφωσαν μια άλλη άποψη, η προοπτική των μεγάλων αιολικών βιομηχανικών πάρκων στα νησιά έγινε ορατή, ο λαός της Τήνου έδειξε τη θέληση του με τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις και τη θαυμαστή ενότητα του και έτσι οδηγηθήκαμε στα γνωστά γεγονότα και στο σημερινό αδιέξοδο.
Όσο λοιπόν και αν η «Ενεργειακή» βασίστηκε σε νόμιμες προϋποθέσεις και εγκεκριμένες άδειες, αυτό όμως δεν της επιτρέπει σε καμιά περίπτωση να στρέφεται με τέτοια εκδικητικότητα κατά των απλών πολιτών, όσο και αν επικαλείται τη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει υποστεί. Και επίσης με κάθε κόστος να θέλει να επιβάλλει δια της βίας, την εγκατάσταση τους. Πολύ περισσότερο να θέλει να οδηγήσει, σε συνεργασία με το αυταρχικό κράτος, δεκάδες πολίτες σε εξόντωση.
Καλώ έστω και αυτή την ύστατη ώρα την «Ενεργειακή» να αποσύρει πάραυτα τις αγωγές εναντίον των πολιτών της Τήνου και όλες τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με στόχο τη ρεαλιστική αναθεώρηση και επανεξέταση των δεδομένων, έτσι ώστε και να γίνει σεβαστή η θέληση του Τηνιακού λαού αλλά και η εταιρεία να αποζημιωθεί πλήρως για τη ζημιά που έχει υποστεί”.