«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΟΥΤΕ ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ»

Η  περίοδος που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη για όλους μας , καθώς η πανδημία πλέον του ιού SARS-COV-2 έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Κλειστά σχολεία, περιορισμοί συναθροίσεων, μετακινήσεων  και πολλά άλλα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της νόσου προσπαθούν να αναχαιτίσουν το κύμα του ιού και να περιορίσουν στο όσο το δυνατό ελάχιστο τον αριθμό εκείνων που θα προσβληθούν και θα νοσήσουν βαριά.

Δημιουργείται όμως το εξής πρόβλημα  ‘’ Ο φόβος των πολιτών να πλησιάσουν το νοσοκομείο έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος. Οι ανάγκες για μεταγγίσεις πολλές φορές με χαρακτήρα ζωής –θανάτου, δυστυχώς δεν κρίνονται , με αποτέλεσμα  ομάδες ασθενών όπως τα  παιδιά της μεσογειακής αναιμίας  και άλλων ασθενών με διάφορους τύπους αναιμικών,  τα θύματα τροχαίων, κ.ο.κ να βρίσκονται μπροστά σε μια επικείμενη αδυναμία  κάλυψης των αναγκών τους.

Υπηρετώντας τον προηγούμενο χρόνο  το αγροτικό μου στη Σαντορίνη ήρθα και εγώ  σε επαφή με την μακρά και πανέμορφη  παράδοση των κατοίκων του νησιού στη μαζική συμμετοχή στις αιμοδοσίες που διοργάνωνε η Τράπεζα Αίματος.

Είδα στην πράξη το απτό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής όταν στο Γ.Ν Θήρας μεταγγίζονταν ταχύτατα  συμπολίτες μας , των οποίων η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο. Μόνο και μόνο το αποτέλεσμα της τελευταίας αιμοδοσίας  του Οκτωβρίου με 828 μονάδες από τους εθελοντές ήταν συγκινητική.

Όντας μακριά πλέον από το νησί, αλλά έχοντας τη Σαντορίνη σε ένα ξεχωριστό μέρος της καρδιάς μου , έρχομαι και εγώ  με τη σειρά μου μαζί με τους φορείς της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης και κατόπιν των οδηγιών του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) , να καλέσω όλους τους εθελοντές αιμοδότες  να προσφέρουν το δώρο αυτό της ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Υπάρχει πλήρης  συνείδηση της ευθύνης  από το  ΕΚΕΑ τόσο της ασφάλειας του αίματος όσο και των αιμοδοτών και με σωστό προγραμματισμό  και τηλεφωνικά ραντεβού μπορεί να επιτευχθεί ο ελάχιστος μηδενικός συνωστισμός στα σημεία αιμοδοσίας.

Μπορεί να «Μένουμε Σπίτι», αλλά δεν μένουμε ούτε σιωπηλοί  ούτε ανενεργοί. Απαιτούμε τη σωστή οργάνωση της φετινής Αιμοδοσίας με σκοπό την εξασφάλιση τόσο της μέγιστης ασφάλειας των εθελοντών  αιμοδοτών όσο και της μέγιστης ποσότητας  μονάδων  αίματος που μπορούν να περισυλλεχθούν.

Αποδεικνύουμε ότι όταν διακυβεύεται   η Υγεία του λαού, η αλληλεγγύη, η συνεργασία  και οι «δεσμοί αίματος» των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να υπερκεράσουν όλα τα εμπόδια.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΟΠΛΙΤΗΣ ΙΑΤΡΟΣ  στο Τάγμα Υγειονομικού Λήμνου

 Πρώην Αγροτικός ιατρός ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΗΣ