Από την Πέμπτη πριν από τη Μ. Εβδομάδα ετοιμάζονται οι Σαντορινιοί στα χωριά μας, να σηκώσουν το Λάζαρο το Σάββατο του Λαζάρου. Μαζεύουν αλισμαρί και λουλούδια, κι αυτή τη μέρα, μοσχοβολά ο τόπος. Οι κεράδες με τα βάγια στα χέρια, στολίζουν τις Εκκλησιές, οι άνδρες φτιάχνουν το Σταυρό σε σχήμα ρόμβου, που αυτή τη μέρα στέκει μεγαλόπρεπος στην πλατεία του κάθε χωριού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο Μεγαλοχώρι, στο Ακρωτήρι, στο Νημπορειό, στον Πύργο, στον Καρτεράδο, στο Κοντοχώρι, στη Μεσαριά, στην απάνω μεριά…, σε όλα τα χωριά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς μας..!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έθιμα, που έρχονται από παλιά, αναβιώνουν κάθε χρόνο αυτές τις Άγιες μέρες σε τούτο τον τόπο. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται άλλες εποχές, κι οι νέοι μαθαίνουν και συνεχίζουν την παράδοση.

 

Ο κόπος και η κούραση, ξεχνιούνται μεμιάς, την ώρα που ο Λάζαρος υψώνεται, την ώρα που οι καμπάνες της Εκκλησιάς ηχούν, την ώρα που όλοι ανταλλάσσουν ευχές για καλή Ανάσταση με υγεία για όλο τον κόσμο!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κι οι κεράδες, καλωσορίζουν χαμογελαστές όποιον “ξένο” περάσει από τα χωριά μας. Φιλόξενες όπως πάντα, με καλούδια στα χέρια. Γιαπράκια, ψευτοκεφτέδες, νηστίσιμα εδέσματα και γλυκά, κι ένα ποτήρι κρασί από τ αμπέλια τ’ άνυδρα … !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!

Καλή Ανάσταση!!