Η συνεχής παραδοχή των αρμοδίων για τον τομέα της ανακύκλωσης στη Σαντορίνη πως «δεν τα έχουμε πάει και πολύ καλά», ή πως «δεν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα» είναι γνωστή σε όλους.

Και η αλήθεια είναι αυτή, καθώς γνωρίζουμε πως, σε πολλές περιοχές του πλανήτη αλλά και της χώρας μας, ο τομέας της ανακύκλωσης «δουλεύει» και μάλιστα αρκετά ικανοποιητικά.

Πολλές μάλιστα Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες και τουριστικές περιοχές, καταφέρνουν να ανακυκλώσουν ένα μεγάλο ποσοστό των υλικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 80 %.

Είναι κοινώς αποδεκτό, πως η έλλειψη ενημέρωσης, αλλά κυρίως η έλλειψη μέσων για να μπούμε στη διαδικασία της ανακύκλωσης, να κάνουμε καθημερινότητα το διαχωρισμό των απορριμμάτων στο χώρο μας, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που συμβάλουν στη μη ικανοποιητική απόδοσή μας σε αυτόν το σημαντικό τομέα.

Πολλοί θα ήθελαν να έχουν κάπου κοντά στο σπίτι τους, ή στην επιχείρησή τους, έναν μπλε κάδο για να αποθέτουν εκεί τα ανακυκλώσιμα υλικά. Πολλοί  θα ήθελαν, να είχαν τα μέσα στο χώρο τους για να μπορούν εύκολα και άνετα να διαχωρίζουν στην πηγή τα απορρίμματά τους. Πολλοί θα ήθελαν, να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για το πώς θα κάνουν σωστά τη δουλειά, για να έχει η διαδικασία αποτέλεσμα ορατό. Όμως…

Πριν σπεύσουμε  να πούμε πως φταίει ο Δήμος, φταίει η εταιρεία καθαριότητας, φταίει η έλλειψη ενημέρωσης, κ.λ.π, κ.λ.π,  ας δούμε την άλλη όψη του νομίσματος καθώς πολλές φορές αρκετοί από εμάς έχουμε γίνει μάρτυρες της «δικής μας αδιαφορίας».

Αλήθεια, μπορεί να μην είναι αρκετοί οι κάδοι της ανακύκλωσης (υπευθυνότητα των αρμοδίων) αλλά υπάρχουν κάποιοι. Πράγματι, μπορεί να μην έχει γίνει ποτέ ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση (υπευθυνότητα των αρμοδίων) αλλά γνωρίζουμε τι σημαίνει ανακύκλωση.

Μαζί λοιπόν με τις ευθύνες των αρμοδίων που σίγουρα θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να πάρουν επιτέλους σοβαρά αυτό το “project” ας αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας ευθύνες.

Ας σταματήσουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα και να ψελλίζουμε συνεχώς «ωχ αδερφέ, ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη».

Ας ξεκινήσουμε να διαχωρίζουμε τα χρώματα (τι στο καλό τόση αχρωματοψία!!) κι ας ενδιαφερθούμε για την καλαισθησία του δημόσιου χώρου ΜΑΣ, όπως ενδιαφερόμαστε για το σπίτι ΜΑΣ.

Κι επειδή τελικά έτσι είναι, ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, ας παραδειγματιστούμε από συμπολίτες μας ευσυνείδητους, που παρά τις ελλείψεις και την ανεπάρκεια των  μέσων, περπατούν ή οδηγούν αρκετά για να συναντήσουν τον πιο κοντινό μπλε κάδο και να κάνουν το καθήκον τους. Το καθήκον όλων μας δηλαδή, κι ας μην το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Θερμή παράκληση προς τους αρμόδιους να σκεφτούν σοβαρά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα ήταν πολύ πιο εύκολη υπόθεση αν ένα μεγάλο ποσοστό  το «ξεφορτωνόμασταν» μέσω της ανακύκλωσης.

Παρατίθεται φωτογραφικό υλικό με το αποτέλεσμα της «ωχ αδερφέ» νοοτροπίας που λίγο πολύ οι περισσότεροι έχουμε.