Έμαθα να οδηγώ στους δύσκολους δρόμους ενός μεγάλου αστικού κέντρου. Κάθε φορά που ως νέα οδηγός έβγαινα στην Κηφισίας, έκανα το Σταυρό μου και ευχόμουν να πεταχτούν από δεξιά αριστερά όσο λιγότερα μηχανάκια γινόταν. Δύσκολες συνθήκες, αλλά στην πορεία διαπίστωσα ότι εκτός από το πρόβλημα της κίνησης στους δρόμους, αν ακολουθούσα κανόνες του Κ.Ο.Κ, δεν θα είχα πρόβλημα. Τι σημαίνει αυτό….. σήμανση, φωτεινοί σηματοδότες και εντολές της τροχαίας, σε κατευθύνουν και σε βοηθούν να οδηγείς με ασφάλεια. Ε τώρα η κίνηση… αστικό κέντρο είναι αυτό και μάλιστα όχι τυχαίο. Η Πρωτεύουσα της χώρας.

Ερχόμενη στη Σαντορίνη σκεφτόμουν πως ένα από τα πολλά καλά που θα επέλθουν στη ζωή μου είναι η ασφάλειά μου κατά την οδήγηση. Λιγότερη κίνηση, λιγότερες πιθανότητες να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να εμπλακώ σε τροχαίο ατύχημα. Αμ δε!!! Διαψεύστηκα αμέσως και χρόνο με το χρόνο δυστυχώς αναπολώ όλο και περισσότερο την κίνηση στη Μαραθώνος, στην Κηφισίας, στη Μεσογείων… γιατί; Γιατί εκεί ήμουν αναγκασμένη να ακολουθώ τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. Αλλαγή λωρίδας κατόπιν αυστηρού ελέγχου, stop σε κόκκινο φωτεινού σηματοδότη, stop σε σήμανση παραχώρησης προτεραιότητας σε άλλο οδηγό, stop σε σήμα τροχονόμου. Και το κυριότερο; Προς Θεού, μην ξεχάσω να φορέσω ζώνη…. θα με γράψουν…!!!!

Πάμε στη Σαντορίνη τώρα. Μικρό νησί, ή μεγάλο αστικό κέντρο; Η απάντηση είναι συγκεκριμένη και απολύτως τεκμηριωμένη. Μικρό νησί με χαρακτηριστικά μεγάλου αστικού κέντρου.  Τι συνεπάγεται αυτή η διαπίστωση; Ότι μαζί με το άσπρο και το μπλε που έρχεσαι να θαυμάσεις, θα έπρεπε να βλέπεις και πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο σε φανάρια που έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί σε κομβικά σημεία του νησιού. Εκτός από το γαλάζιο της θάλασσας, θα έπρεπε να διακρίνεις και τις άσπρες γραμμές στην άσφαλτο, για να ξέρεις πότε πρέπει να παραχωρήσεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ προτεραιότητα στον πεζό που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει απέναντι. Ταυτόχρονα με το γύρισμα του κλειδιού στη μίζα, θα πρέπει να θυμάσαι πως πρέπει να ακούς και το κλικ της ζώνης ασφαλείας που ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πρέπει να φοράς πριν ξεκινήσεις… κι επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, έχε στο νου σου ότι το πρόστιμο για ζώνη ή για κράνος είναι τσουχτερό! Μη σε πιάσουν μόνο… γι’ αυτό, κάνε μια κίνηση παραπάνω, συνήθισέ το και σε λίγο δεν θα το σκέφτεσαι καν. Μηχανικά θα το κάνεις.

Καλά όλα αυτά αρκεί:

Να έχεις την τύχη να οδηγείς σε ασφαλές οδικό δίκτυο.

Να έχεις την τύχη να «φοβάσαι» μην τυχόν σε γράψουν για ζώνη ή για κράνος.

Να έχεις την τύχη να κόβεις ταχύτητα σε φανάρι που το βλέπεις πορτοκαλί γιατί κυκλοφορούν και πεζοί στο δρόμο.

Να έχεις την τύχη να τα συνηθίσεις όλα αυτά και να τα διδάξεις στα παιδιά σου.

Μιας και μιλάμε για μάθηση, υπάρχει κι άλλος τρόπος. Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής λέγεται και νομίζω βρίσκεται κάπου στο Βουρβούλο. Καταπράσινο από τα χόρτα και ερμητικά κλειστό. Για πόσα χρόνο ακόμα…. Ένας Θεός ξέρει. Οι αρμόδιοι, σίγουρα όχι!!

Τέλος, με κανόνες ή όχι, αν θέλεις να φτάσεις στον προορισμό σου ασφαλής, σκέψου πώς πρέπει να χειρίζεσαι το μεταφορικό σου όχημα.

Υ.Γ. : Η φωτογραφία είναι σημερινή (31-7-2018), από το σημείο που συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Καρτεράδος – Μεσαριά.