Οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών και των μουλαριών που μεταφέρουν τουρίστες στο νησί της Σαντορίνης βοήθησαν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για τα ζώα τους με τη συνεργασία του μεγαλύτερου παγκοσμίως φιλανθρωπικού οργανισμού για την ευημερία των ιπποειδών, του The Donkey Sanctuary.

Οι ιδιοκτήτες επιβατικών γαϊδουριών και μουλαριών συνεισέφεραν από κοινού για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα κατεστραμμένα σκαλοπάτια καθώς και στα σκέπαστρα στα δρομολόγια που κάνουν τα ζώα για να μεταφέρουν τουρίστες από το λιμάνι στη χώρα.

Ο Γιάννης Ξαγοράρης, πρόεδρος του Σωματείου Ημιονηγών Θήρας, δήλωσε: «Είχαμε απογοητευτεί με το πόσο καθυστερούσε ο Δήμος να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για τα γαϊδούρια και τα μουλάρια, οπότε μαζεύτηκαν τα μέλη μας και πλήρωσαν από την τσέπη τους να γίνουν επισκευές στα κάτω σκαλοπάτια για να δουλεύουν πιο εύκολα τα ζώα μας.

»Αντιλαμβανόμαστε ότι οι εργασίες βρήκαν εμπόδια λόγω των δημοτικών εκλογών που έγιναν πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα και τους περιορισμούς των δαπανών που είχαν επιβληθεί στον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του. Τώρα προχωρούμε και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τον νέο Δήμαρχο, τον κ. Αντώνη Σιγάλα, και το δημοτικό του συμβούλιο, για να κάνουμε ακόμη πιο ουσιαστικές αλλαγές με στόχο να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των ιπποειδών μας».

Το The Donkey Sanctuary, με διεθνή έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το μόνο φιλανθρωπικό ίδρυμα για την προστασία των ιπποειδών που συνεργάζεται επί του παρόντος με τον Δήμο Σαντορίνης, το Σωματείο Ημιονηγών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την επίτευξη μιας βιώσιμης αλλαγής στο νησί.  Αυτό περιλαμβάνει τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια που ασχολούνται με την αποκομιδή απορριμμάτων, τις περιηγήσεις στο νησί και τη μεταφορά των τουριστών από το λιμάνι στη χώρα.

Η Kate Ferguson, Διευθύντρια Προγραμμάτων, είπε: «Το The Donkey Sanctuary έχει κάνει πολλές επισκέψεις στο νησί τον τελευταίο χρόνο και αξιολόγησε την υγεία και την ευημερία των μουλαριών και γαϊδουριών εργασίας στο νησί.

»Καθώς εκτιμάται ότι το 90% από αυτά έχουν καλή υγεία, είμαστε βέβαιοι ότι η υγεία των ζώων δεν είναι το κύριο ζήτημα.  Οι προκλήσεις που έχουμε εντοπίσει αφορούν τις συνθήκες εργασίας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιφέρουμε μόνιμες αλλαγές που θα υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία των γαϊδουριών και των μουλαριών εργασίας στη Σαντορίνη».

Το ίδρυμα διαπίστωσε ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν κάτι περισσότερο και από σεβασμό για τα ζώα τους. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Ξαγοράρης: «Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι ως προς την προστασία των ζώων μας, τα νοιαζόμαστε και διασφαλίζουμε για την πρόσβαση τους σε επαρκή τροφή, για την σωστή στέγαση τους και γενικότερα για όλη την φροντίδα που χρειάζονται. Τα μουλάρια και τα γαϊδούρια είναι μέρος της ζωής μας, της οικογένειας μας, αλλά και της καθημερινότητας μας – εν ολίγοις, τα αγαπάμε!».

Το The Donkey Sanctuary δεν προωθεί ενεργά τη χρήση γαϊδουριών και μουλαριών στον τουρισμό, αλλά αναγνωρίζει ότι τα γαϊδούρια και τα μουλάρια αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνικής, πολιτιστικής κληρονομιάς και των οικονομικών θεμελίων σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα, τα γαϊδούρια και τα μουλάρια αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς παρέχουν στις οικογένειες και τις κοινότητες την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα.  Η καλή διαβίωση των ζώων παραμένει καθοριστική και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Το The Donkey Sanctuary προσβλέπει στη συνεργασία με τον νέο Δήμαρχο κ. Αντώνη Σιγάλα και θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επισκέψεις για την υγεία και την ευημερία των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενώ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού.