Στη Σίκινο εμβολιάστηκαν περίπου 215 από τους 230 κατοίκους συνολικά, δηλαδή στο συντριπτικό τους ποσοστό. Ο μονοψήφιος αριθμός Σικινιωτών που δεν έδωσε το «παρών» ήταν κυρίως ηλικιωμένοι που φοβήθηκαν για τις παρενέργειες και όχι αρνητές της πανδημίας. Η ομάδα που έφερε εις πέρας την αποστολή ήταν ο γιατρός Νίκος Καράμπολας και οι νοσηλευτές Αναστασία Καραμπίνη και Νίκος Κωστόπουλος, που μετέβησαν στο νησί από το Κέντρο Υγείας Ιου, μαζί με τον αγροτικό γιατρό της Σικίνου Μάρκο Λιώρη και τον νοσηλευτή Νίκο Χαλκέα.
Από τους πρώτους που έδωσαν το καλό παράδειγμα, ο δήμαρχος Βασίλης Μαράκης αλλά και ο ιερέας του νησιού (και μελισσοκόμος και αυτοδίδακτος μουσικός) Θοδωρής Αρσενικός. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα της καραντίνας, οι κάτοικοι ήταν προσεκτικοί, ενώ έχουν χάσει μερικές από τις μικρές τους χαρές του χειμώνα: τραπεζώματα, αυτοσχέδια γλέντια και συνάξεις. «Αντε να ξανανταμώσουμε γιατί μας έφαγε η μοναξιά όλους αυτούς τους μήνες», λέει ο εμβολιασμένος παπα-Θοδωρής, έτοιμος να πιάσει το βιολί του.
Οι Σικινιώτες έχουν ακόμη έναν λόγο να αισιοδοξούν για το φετινό καλοκαίρι. Επειτα από μεγάλο αγώνα που έδωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο δήμος, συνεπικουρούμενος από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, θα είναι, επιτέλους, έτοιμο το μοναδικό μνημείο του νησιού, η Επισκοπή. Τα έργα ξεκίνησαν το 2018 και κοντεύουν να ολοκληρωθούν. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μαυσωλείο του 3ου αιώνα μ.Χ., που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και λειτούργησε απρόσκοπτα μέχρι τη δεκαετία του 1960. Οι φθορές του χρόνου προκάλεσαν πολλά προβλήματα και χρειαζόταν οπωσδήποτε μια επιχείρηση αποκατάστασης, η οποία εκκρεμούσε για πολλά χρόνια. Κατά τις εργασίες βρέθηκε μάλιστα και ο ασύλητος τάφος της γυναίκας για την οποία χτίστηκε το μαυσωλείο, η οποία ονομαζόταν Νεικώ. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της εφορείας, τον βυζαντινολόγο Δημήτρη Αθανασούλη, που είδε το έργο ως ένα μεγάλο στοίχημα, ο επόμενος στόχος θα είναι να δημιουργηθεί στο νησί ένα αρχαιολογικό μουσείο που θα στεγάσει τα ευρήματα. Ενα πανέμορφο σχολείο του 1901, στην καρδιά του οικισμού, αποτελεί το ιδανικό κέλυφος.