Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του νέου προγράμματος του ΕΛΚΕΘΕ “MERLIN” (HORIZON project https://merlin-project.org/) – Demonstration of long-endurance intelligent multi-purpose autonomous vehicles for marine applications, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου στις 7-8 Μαΐου.
Το MERLIN είναι ένα συνεργατικό έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη και επίδειξη νέων επιφανειακών (USV) και υποβρύχιων αυτόνομων συστημάτων (AUVs), ικανών να λειτουργούν με χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Η τεχνολογία θα επιδειχθεί σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, στο πλαίσιο τριών διαφορετικών αποστολών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, με τη χρήση ερευνητικού σκάφους του ΕΛΚΕΘΕ.
Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του έργου θα είναι η αυτοματοποιημένη συλλογή δειγμάτων από την ενεργή περιοχή του Κολούμπου, με σκοπό τη διενέργεια γεωχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, καθώς και την απομόνωση μικροοργανισμών για πιθανές βιοτεχνολογικές εφαρμογές.
Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και τον καθηγητή Mayorkinos Papaelias, με τη συμμετοχή 18 Ινστιτούτων από 9 διαφορετικές χώρες. Από το ΕΛΚΕΘΕ συμμετέχουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (IMBBC HCMR https://imbbc.hcmr.gr ) και το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ( https://imbriw.hcmr.gr/ ). https://merlin-project.org/hellenic-centre-for-marine…/
Τα νέα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα θα προγραμματιστούν αξιοποιώντας τα μοναδικά δεδομένα από το Υποθαλάσσιο Παρατηρητήριο Σαντορίνης SANTORY.
H νέα αυτή τεχνολογία μας οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοματοποιημένη παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη συστηματική συλλογή μικροβιολογικών δεδομένων, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες για την κατανόηση και αξιοποίηση της θαλάσσιας μικροβιακής ζωής.




