Πόλεμος, πείνα, προσφυγιά και ένας Γερμανός πατέρας που αγάπησε μια νεαρή Ελληνίδα, ενώ υπηρετούσε στον στρατό κατοχής και εξαφανίστηκε χωρίς αντίο μέσα στην εμπόλεμη θύελλα της εποχής.

Αυτές είναι μερικές από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις που εμπεριέχονται στο βιωματικό βιβλίο της Μαρίζας Κωχ, με τίτλο «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης». Η σπουδαία ερμηνεύτρια εξήγεί  μέσα από την «espresso», γιατί αποφάσισε να γράψει μια τόσο προσωπική ιστορία ζωής και να την αφιερώσει σε όλους τους Έλληνες.

«Είναι ένα βιωματικό βιβλίο που στηρίζεται στα όσα έζησα έως τα 14χρόνια μου. Ο λόγος που το έγραψα είναι γιατί οι συγκυρίες είναι τόσες πολλές με τη σημερινή εποχή που φοβόμαστε το αύριο. Ο πόλεμος μέσα στον χρόνο δεν σταματάει και αφήνει πίσω του σπαράγματα…» λέει στην «espresso», περιγράφοντας στιγμές από τη συγκλονιστική ζωή της.

Αν και πολύ φειδωλή στις δηλώσεις της, η καλλττέχνιδα, παιδί-θύμα του πολέμου, κατόρθωσε να αγαπηθεί όσο ελάχιστες ερμηνεύτριες. «Το αφήγημα αυτό το αφιερώνω σε όλα τα παιδιά που αφήνει πίσω του ο πόλεμος. Ο κάθε πόλεμος» αναφέρει. Η εξιστόρηση του βιβλίου της, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ξεκινάει από τις πρώτες εικόνες που έχει χαραγμένες μέσα στο μυαλό της.

Πατέρας της ήταν ο Βίλι Κωχ, αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού των Γερμανών, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ η μητέρα της Μαργαρίτα είχε έρθει από τη Σαντορίνη να πάρει κάποιες φωτογραφίες της που είχε βγάλει σε στούντιο. Έπειτα από αρκετές εβδομάδες συναντήσεων, το ζευγάρι κατέληξε ότι θέλει να ζήσει μαζί.

«Τα γράφω όλα με κάθε λεπτομέρεια γιατί θέλω να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο, για να καταλάβει ο καθένας τι αφήνει πίσω ο πόλεμος. Μετά τα 14 χρόνια μου αγαπήθηκα τόσο πολύ που γιατρεύτηκαν όλες μου οι πληγές. Και εύχομαι να επουλωθούν όλες οι πληγές όλων των παιδιών που βρίσκονται στα φανάρια και είναι “απομεινάρια” ενός πολέμου» καταλήγει.

Πηγή: https://www.gossip-tv.gr