Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με θέμα «Stress management – Διαχείριση εργασιακού στρες, χρόνου και ενέργειας» στα νησιά Σύρο και Πάρο, με τη συμμετοχή επαγγελματιών από διάφορους κλάδους.

Στόχος κάθε διήμερου εργαστηρίου ήταν καταρχάς να οριστεί η έννοια του άγχους και ο ρόλος του στην προσωπική και εργασιακή ζωή, καθώς και να αναλυθούν οι βασικές τεχνικές που συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείρισή του.

Κατά την πρώτη μέρα του εργαστηρίου η εισηγήτρια, κα Ιφιγένεια Παρασκευοπούλου, προσδιόρισε την έννοια του άγχους, εξήγησε το πώς επηρεάζει την προσωπική και επαγγελματική συμπεριφορά και επισήμανε τους παράγοντες εκείνους που το ενεργοποιούν. Εστίασε επίσης στη σχέση του άγχους με το χρόνο και παρουσίασε διαφορετικές τεχνικές time management ώστε πέραν του καθημερινού σχεδιασμού να μπορεί κανείς να θέτει όρια και να μένει εστιασμένος στις προτεραιότητες, αφού σύμφωνα με τον Eisenhower «ό,τι είναι σοβαρό είναι σπανίως επείγον και ότι είναι επείγον, σπανίως είναι σοβαρό».

Η κα Παρασκευοπούλου εξήγησε πως η αίσθηση του άγχους συνδέεται στενά με την αντίληψη που έχει κάθε άνθρωπος για την ευτυχία, όπως επίσης και με τους στόχους και τις αξίες του, αφού σύμφωνα με την Kelly McGonigal «stress είναι αυτό που προκύπτει όταν αισθάνομαι ότι απειλούνται αυτά που είναι σημαντικά για εμένα».

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με το θέμα της αναβλητικότητας και εξηγήθηκαν τα βασικά συμπτώματα και οι συνηθισμένες αντιδράσεις απέναντι σε καταστάσεις stress. Παρουσιάστηκαν, επίσης, οι βασικές τεχνικές για την αποτελεσματική διαχείριση του stress μέσα από μία διαφορετική ματιά, αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες «δεν είναι το στρες που μας κάνει κακό αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε γι’ αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, μέσα από ασκήσεις να αναλύσουν προσωπικές εμπειρίες με στόχο την αποδοχή του στρες και την μεταμόρφωσή του σε πηγή ενέργειας και ενθουσιασμού δίνοντας στα εργαστήρια χαρακτήρα ιδιαίτερα βιωματικό.

Ολοκληρώθηκε έτσι ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων με θέμα την Ανάπτυξη δεξιοτήτων coaching και Διαχείριση stress management που οργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στη Σύρο και την Πάρο, ενώ συνεχίζεται η υποβολή ενδιαφέροντος για τη δημιουργία τμημάτων στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, η οποία  γίνεται ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο: http://bit.do/coaching_stress

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος.