Ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι την περίοδο 2015-2019 η Κυβέρνηση εφάρμοσε μία διαφορετική πολιτική λαμβάνοντας μέτρα για την υγεία με κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία, τις δωρεάν εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα για τους ανασφάλιστους και τη διαγραφή βεβαιωμένων στην εφορία οφειλών των άπορων ανασφάλιστων που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία, επί Σαμαρά, ύψους 28 εκατ. €. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μέτρα για την κοινωνική προστασία όσων είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση αυξάνοντας τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από 750.000 € σε 3,5 δις €. Η μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες, είπε, καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι τα επιδόματα είναι τεμπελιά.
Για την φορολογία των αγροτών, ο κ. Νίκος Μανιός, τόνισε ότι με τη προηγούμενη κυβέρνηση το αγροτικό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτικών ενισχύσεων, φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ ενώ με το ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε το αφορολόγητο όριο στο εισόδημα του αγρότη και η προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις που αφορά το σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών. Το έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτογενή τομέα συνεχίστηκε με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων όπως η κάρτα του αγρότη που εξασφάλισε την ρευστότητα των αγροτών, δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης, για τη κάλυψη των αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση, με το θεσμό της οικοτεχνίας όπου έδωσε την δυνατότητα σε παραγωγούς να μεταποιούν μικρής κλίμακας αγροτικά προϊόντα και να τα διαθέτουν όχι μόνο στη περιοχή παραγωγής τους αλλά και στις όμορες περιφερειακές ενότητες, καταργώντας τους μεσάζοντες προς όφελος των παραγωγών και με  τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων δίνοντας τη δυνατότητα σε αγρότες να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να ωφεληθούν οικονομικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη των συλλογικών σχημάτων με την έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών και με το πλεόνασμα που διανέμεται στους συνεταιρισμένους αγρότες που φορολογείται ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Αναφέρθηκε στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες για την υγεία με την αναβάθμιση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου της Σαντορίνης από τον Ιούλιο 2016, για το μεταφορικό ισοδύναμο που ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη των νησιωτών αντισταθμίζοντας το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά με κόστος που θα ίσχυε για την ίδια απόσταση στην ηπειρωτική χώρα, για την διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για το Φράγμα του Τσικαλαριού, έργο που θα διασφαλίσει την υδατική επάρκεια του νησιού, καθώς και μέτρα που έχουν ληφθεί για την παιδεία και τον πολιτισμό.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, έθεσε τα θεμέλια για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και συνέβαλε στο να αποκτήσει η Ελλάδα κύρος και ρόλο στις διεθνής εξελίξεις.


Νίκος Μανιός
Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ
Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
Πρόεδρος Υποεπιτροπής για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών
Μέλος Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών
Μέλος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος & λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων