Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Κεραμωτή Νάξου και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές στα ορεινά του νησιού.

Η φωτιά χάρη στις πολύωρες και δύσκολες μάχες κάτω από αντίξοες συνθήκες που έδωσαν οι πυροσβέστες οριοθετήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Από νωρίς το πρωί σήμερα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν περεταίρω από ξηράς και αέρος και κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά που ήταν ανεξέλεγκτη και σε πολλά μέτωπα. Επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα, ενώ επιχείρησαν επίσης 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Τη δική τους συνδρομή προσέφεραν και υδροφόρες από το επαρχείο και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Οι πυροσβέστες επί 30 ώρες έδωσαν σκληρές μάχες στα μέτωπα της πυρκαγιάς πολλές φορές αψηφώντας ακόμα και κινδύνους προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τις φλόγες με πρώτο ζητούμενο να μην απειληθούν κατοικίες και ανθρώπινες ζωές.

φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος

Κοιτάζοντας τις εικόνες της καταστροφής που προκλήθηκε, μόνο θλίψη προκαλούν…

Αναφορές ανθρώπων της ορεινής Νάξου στο naxostimes κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες και απώλειες ζώων. Επίσης προβληματισμός και στεναχώρια επικρατεί στους κτηνοτρόφους που έβοσκαν τα κοπάδια τους στις περιοχές που κάηκαν.

φωτιά ορεινή Νάξος

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκαν σχεδόν καθόλη τη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο έπαρχος Γιάννης Μαργαρίτης, ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Μανώλης Πολυκρέτης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων και πολλοί άλλοι ζώντας την αγωνία της κατάσβεσης.

φωτιά ορεινή Νάξος

Στο σημείο της πυρκαγιάς ωστόσο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Νικοδήμου, βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος λίγο νωρίτερα στη λιτανεία των ιερών λειψάνων και εικόνων των Αγίου Νικοδήμου και Οσίου Αρσενίου, ζήτησε από όλους να προσευχηθούν για να σβήσει η φωτιά.

Στο πλευρό των πυροσβεστών τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός όσο και ο έπαρχος Γιάννης Μαργαρίτης που φρόντισαν να τους στηρίξουν με είδη πρώτης ανάγκης και φαγητό.

φωτιά ορεινή Νάξος

Η πυροσβεστική υπηρεσία θα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις της φωτιάς και για τις επόμενες ώρες και μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος φωτιά ορεινή Νάξος

ΠΗΓΗ naxostimes.gr