Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, γυναίκες.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σα να μην πέρασε μια μέρα από τις μεγάλες καταστροφές του καλοκαιριού ανέβηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη για να ανεβάσει το ίδιο έργο με τον τίτλο “επιστροφή στην κανονικότητα” ή “τέλος των μνημονίων”. Αν κάτι ξεχώρισε το τελευταίο διάστημα από τις 21 Αυγούστου στην κυβερνητική προπαγάνδα ενόψει ΔΕΘ, στις παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών αλλά και στις επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Μάτι και Χανιά, αυτό δεν ήταν άλλο από την επίμονη και αγωνιώδη προσπάθεια να κατοχυρωθεί στη συνείδηση του λαού ότι «κάτι αλλάζει» προς όφελός του μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους!

Η “ανάπτυξη” τους σημαίνει ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060! Να χάνουμε συνεχώς από το μισθό μας, τη σύνταξή μας, την ασφάλιση μας. Στήνεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Οι πάνω από 700 μνημονιακοί νόμοι είναι εδώ. Ιδιαίτερα στην Σαντορίνη, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό κ.ά. βιώνουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη και σε καιρό κρίσης αλλά και τώρα. Ατυχήματα σε σειρά εργασιακών χώρων. Ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό. Εντατικοποίηση. Εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία. Ανύπαρκτοι έλεγχοι.

Η δικαίωση των μνημονίων ήταν το επιστέγασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, απ’ όπου δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει τη «δέσμευση» προς το κεφάλαιο ότι «τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές θα τηρηθούν στο ακέραιο» και ότι οι όποιες «ελαφρύνσεις» για το λαό δεν θίγουν στο ελάχιστο τους ματωμένους στόχους της «δημοσιονομικής προσαρμογής». Άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγγελιών στη ΔΕΘ αφορούσε τη μεγαλοεργοδοσία: Από τη στήριξη στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό μέχρι το «ζεστό» χρήμα στους βιομήχανους της μεταποίησης. Ενώ ξεχωρίζει το «τροχάδην» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ως «μοχλό» συμμετοχής σε κερδοφόρα επενδυτικά σχήματα στην Ενέργεια, στις μεταφορές κ.α.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη λίγων

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα οδηγεί το λαό μας σε περιπέτειες για τα κέρδη μιας χούφτας εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Μπαίνει πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της.

Έκλεισε με την ΠΓΔΜ συμφωνία για να ενισχύσει τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Άφησε ανοιχτούς αλυτρωτισμούς στα χέρια αυτών που με το ίδιο αυτό δηλητήριο ματοκύλισαν τους λαούς των Βαλκανίων. Φέρνει πιο κοντά το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, φέρνει πιο κοντά την αντιπαράθεση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών πόλων. Διαλέγει στρατόπεδο, κάνει τη χώρα μας στόχο. Οι “λύκοι” αυτοί δεν έχουν πρόβλημα με τον πόλεμο, τις καταστροφές, τους σκοτωμούς, τους ξεριζωμούς. Αυτά είναι όλα κέρδη για αυτούς. Για αυτά τα κέρδη κόπτεται η “αριστερή” συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Φέτος τιμώμενοι στην ΔΕΘ είναι τα αμερικάνικα μονοπώλια και πολυεθνικές που έρχονται να διαλαλήσουν την πραμάτεια τους.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν βλέπει ότι έχουν βγει τα μαχαίρια στην περιοχή μας με σχέδια για αλλαγή συνόρων. Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας με την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή και απαιτούμε την απεμπλοκή της, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γέμισε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο.

Κανείς συμβιβασμός με τη μίζερη ζωή, καμιά αναμονή

Να οργανωθεί η πάλη στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα σε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Δε μας ταιριάζει η απογοήτευση η μοιρολατρία

Έχουμε πλέον την πείρα και είναι πολυετής, δεν μπορούν να μας κοροϊδέψουν. Τέρμα πια στα ψέματα κυβέρνησης – ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

Απαιτούμε και δυναμώνουμε το διεκδικητικό αγώνα για:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Απαιτούμε υποδομές εδώ και τώρα, αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι. Απαιτούμε συνθήκες ζωής και δουλειάς με βάση την εποχή μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!
  • Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας αεροπλανοφόρο για επεμβάσεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γείτονες λαούς. Έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες ανάγκες.

Σαντορίνη , Σεπτέμβρης 2018