Στη Συνέδριο της Σέριφου το 2018 για πρώτη φορά οι Σύλλογοι Γυναικών Κυκλάδων άνοιξαν το ζήτημα της έμφυλης βίας στα νησιά μας φωνάζοντας «Οι Κυκλαδίτισσες της δημιουργίας και της προφοράς λένε ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών». Ακολούθησαν εκδηλώσεις στα νησιά ώστε το θέμα-ταμπού στις μικρές κλειστές μας κοινωνίες να έρθει στην επιφάνεια, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση για τις γυναίκες-θύματα της βίας σε όλον τον κόσμο.

Σήμερα, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών την 25η Νοέμβρη, παραθέτουμε μερικά στοιχεία που συγκλονίζουν:

  • Το φαινόμενο αφορά όλες μας: Μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
  • Οι γυναικοκτονίες βρίσκονται σε άνοδο: Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
  • Η κρίση επιδείνωσε την κατάσταση: Σημειώνονται ανοδικές ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης, με τις γυναίκες κατά βάση να είναι τα θύματά της
  • Ο θύτης είναι συνήθως γνωστός: Πάνω από το 60% των δηλωμένων περιστατικών βίας κατά των γυναικών αφορούν πρόσωπα γνωστό στα θύματα από τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους κύκλο.

Σε αυτά προστίθενται πρακτικές, όπως τα φερόμενα εγκλήματα «τιμής» ή «πάθους», ο βιασμός ως στρατιωτικό όπλο σε εμπόλεμες ζώνες, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων.

Η Πολιτεία και όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να μεριμνήσουν με απόλυτη προτεραιότητα για τα κάτωθι:

  • εκπαίδευση και η δια βίου μάθηση του πληθυσμού,,
  • η εφαρμογή του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας,
  • χρηματοδότηση των δομών και των δράσεων για τα παραπάνω

Κυρίως όμως πρωτεύει η αντιμετώπιση των αιτιών που παράγουν τη βία: ανισότητες, έλλειμμα εκπαίδευσης, πατριαρχικά πρότυπα ζωής. Καμία Ανοχή σε περιστατικά, όπως το πρόσφατο με τηλεοπτική εκπομπή η οποία εξευτέλιζε το θύμα γελοιοποιώντας την επίθεση, ή πιο παλιά, παρουσιάζοντας το θύμα ως θύτη λόγω ντυσίματος ή έντονης προσωπικής ζωής.

Η τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα Κέντρα Συμβουλευτικής του ΚΕΘΙ, βρίσκονται εκεί για όλες μας. Για τις Κυκλάδες, υπάρχει Συμβουλευτικός Σταθμός στη Σύρο. Καλούμε τους Συλλόγους Γυναικών και τις Οργανώσεις να διεκδικήσουν το αυτονόητο: καμία γυναίκα θύμα λεκτικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας.