Σε σύσκεψη που έγινε παρουσία της δημοτικής αρχής και φορέων του νησιού στο δημαρχείο Σίφνου, με την ευκαιρία των θρησκευτικών εκδηλώσεων της Παναγίας της Χρυσοπηγής, παρευρέθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος στην παρέμβαση του μεταξύ άλλων τόνισε:
«Καταρχήν να δηλώσω την ικανοποίησή μου γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και φίλες με τους οποίους χρόνια συνεργαζόμαστε. Είναι σημαντικό ότι γίνεται αυτή η σύσκεψη που συμπυκνώνει τα αιτήματα και τα προβλήματα του νησιού και με αυτή την έννοια, είναι σημαντικό ότι στις 5 και 6 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί στη Σύρο το 13ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ν. Αιγαίου, στο οποίο είστε όλοι καλεσμένοι.
Η χώρα μας κατευθύνεται διοικητικά από την κεντρική κυβέρνηση, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση (δήμοι), φυσικά με τις διαφορετικές αρμοδιότητες τους, που οφείλουμε να τις επαναπροσδιορίσουμε, όμως οι πόροι είτε εθνικοί, είτε ευρωπαϊκοί, εκπορεύονται από το κεντρικό κράτος και καταμερίζονται στα επιμέρους επίπεδα. Από αυτή την άποψη, είναι λάθος να τίθεται ζήτημα ιδιοποίησης έργων και χρηματοδοτήσεων, που σε τελευταία ανάλυση έχουν σαν στόχο το όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Ο δήμαρχος πριν ανέφερε καλά και κακά νέα σε σχέση με την εξέλιξη των προβλημάτων του νησιού, εγώ θα ήθελα να προσθέσω και τα τρία έργα που εντάχθηκαν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, καθώς και στα προγράμματα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή το έργο Ανάπλασης των Καμαρών με Π/Υ 1,9 εκατομμύρια ευρώ, οι εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών στις Καμάρες και στο Κάστρο Π/Υ 700 χιλιάδων ευρώ, η τηλεμέτρηση διαρροών της υδροδότησης με Π/Υ 1,1 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω το έργο καθορισμού 2 πιλοτικών μικρών νησιών στα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, για το οποίο μετά τις πρώτες ενημερωτικές συσκέψεις, αναμένονται προτάσεις, προκειμένου να γίνει η καταρχήν επιλογή. Ακόμα, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχουμε νομοθετήσει τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων για παροχή ακτοπλοϊκού έργου για τα νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων. Κάτι που στην περίπτωση της Σίφνου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διασύνδεση με την Πάρο, όπου μέσω του αεροδρομίου της θα μπορούσε μεγάλος αριθμός τουριστών να εισρεύσει και στη Σίφνο.
Σε σχέση με το θέμα των απορριμμάτων, δεν έχουμε το τελευταίο διάστημα ενημέρωση από το δήμο, αλλά αν βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να επισπεύσουμε πριν βγει η όποια απόφαση.
Τέλος, θα αναφερθώ στο μεγάλο θέμα της Υγείας, που αυτονόητα αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο θέμα του νησιού. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι στις Κυκλάδες συνολικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σοβαρή πρόοδος με τη σημαντική αναβάθμιση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, με τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, με τη στελέχωση ΚΥ όπως της Πάρου και της Μυκόνου. Δυστυχώς, στη Σίφνο και στις δυτικές Κυκλάδες αυτό δεν συνέβη, παρά τα αυξημένα κίνητρα που έχουν δοθεί για τη στελέχωση των δημόσιων ιατρικών δομών. Κίνητρα 450 ευρώ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, 400 ευρώ για τους αγροτικούς γιατρούς από το Υπουργείο Υγείας, θεσμοθέτηση διατάξεων δυνητικής στήριξης της σίτισης και στέγασης γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Παρά τα κίνητρα, ακόμη και σε προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμων γιατρών ειδικοτήτων, αυτοί δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμείνουν κενές. Σε αυτή την κατάσταση, και ειδικότερα για τη Σίφνο όπου η μία από τις δύο θέσεις αγροτικών γιατρών καταργήθηκε λόγω της πλήρωσης της μιας από ειδικευμένο γιατρό, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και προς τη 2η ΥΠΕ και προς το Υπουργείο Υγείας, για να προστεθεί ένας τουλάχιστον αγροτικός γιατρός και μάλιστα μπροστά στην τουριστική περίοδο».