Χθες, με ένα τηλεοπτικό συνεργείο βρεθήκαμε στην ιστορική για την πόλη μας πλατεία Σαρπάκη.
Καθαρή, ευτυχώς, αλλά τραυματισμένη από το χρόνο και τις διαβρώσεις.
Με χαρά είδα πως στα τσιμεντένια και όμορφα παγκάκια της είχε βρει καταφύγιο μια μεγάλη παρέα από νέα παιδιά που άκουγαν μουσική και έλεγαν τα δικά τους.
Όπως τότε, που για μας ήταν σημείο συνάντησης και αναφοράς.
Εκεί παίξαμε, ερωτευτήκαμε για πρώτη φορά, εκεί συναντιόμαστε σε κάθε όμορφη ή και δύσκολη στιγμή μας, από εκεί αγναντεύαμε το πέλαγος, χαιρετούσαμε τον ήλιο και τα ποστάλια της γραμμής.
Πλατεία χαραγμένη βαθιά μέσα μας αφού ήταν το πιο αγαπημένο μας μέρος.
Η πλατεία Σαρπάκη που δεν έπαιρνε ζωή μόνο όταν είχαμε εθνική γιορτή, αλλά κάποτε ήταν ζωντανή κάθε μέρα και  μόνο εκεί μπορούσε κάποιος να ακούσει χαρούμενες φωνές, κυρίως μικρών παιδιών.
Εκεί παίζαμε τον κρυφτο-ντενεκέ ( Σαντορινιό κρυφτό) , εκεί τραγουδήσαμε μαζί με τον Διονύση το Σαββόπουλο το αεροπλάνα και βαπόρια, εκεί διοργανώναμε τα πάρτι τα δικά μας.
Εκεί, κάθε φορά που χάναμε ένα νέο άνθρωπο μαζευόμαστε για να τον κλάψουμε , εκεί και να ρίξουμε «τσοι μπαλαφουμάδες μας» το Πάσχα.
Εμείς οι παλιοί όλα τα κάναμε εκεί και κάθε φορά που τα βήματά μας οδηγούν στην «πλατεία» (έτσι την λέγαμε) σφίγγεται και η καρδιά μας καθώς βλέπουμε την εγκατάλειψη.
Βλέποντας τα παιδιά χθες γύρισα πολλά χρόνια πίσω, και μπροστά από τα μάτια μου πέρασε σαν κινηματογραφική ταινία μια ολόκληρη εποχή γεμάτη με δικές μας στιγμές.
Θα μπορούσε αυτή η πλατεία να γίνει κέντρο πολιτισμού, πριν βρεθεί κάποιος να χτίσει μπροστά της κανένα πεντάστερο και να χάσει την ομορφιά και τη θέα της.
Ο Δήμος, που έχει μια μελέτη στα συρτάρια του ας φροντίσει να μείνει και κάτι από την παλιά πόλη και τη παλιά Σαντορίνη.
Γιατί, όλα αυτά τα πεντάστερα, οι επώνυμοι σεφ και τα ξενόλοα φαγητά τους τείνουν να δημιουργήσουν μια Σαντορίνη που καμιά σχέση δεν έχει με το παρελθόν.
Και δεν ήρθαν βέβαια εδώ επειδή αγαπούσαν το τόπο μας ,αλλά γιατί η μυρωδιά των ευρώ τους άνοιξε την όρεξη.
Έτσι και θα φύγουν, παίρνοντας τις γκουρμέ γεύσεις τους μαζί τους, αν πάει κάτι στραβά.
Έκκληση λοιπόν προς το Δήμο : κάντε κάτι για την πλατεία μας πριν την δούμε κι αυτή να μετατρέπεται σε πεντάστερο, με κάποιον γκουρμέ σεφ να λανσάρει τις δημιουργίες του στη πλατεία μας.