Τη διεύρυνση των παρεχόμενων κινήτρων προς τα επενδυτικά σχέδια που θα έχουν την δυνατότητα ένταξης στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και την απαλλαγή των ξενοδοχείων από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς τη Thomas Cook, ζητεί με διαφορετικές επιστολές της η ΠΟΞ προς τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Ειδικότερα, για το ζήτημα διεύρυνσης κινήτρων στον Αναπτυξιακό Νόμο, η ΠΟΞ προτείνει τα ακόλουθα μέτρα…

• Παροχή της δυνατότητας τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στον Ν.4399/2016 (πχ από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού) καθώς λόγω της κρίσης δεν αναμένεται κερδοφορία για την πλειονότητα των επιχειρήσεων την ερχόμενη τριετία. Παράλληλα προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας επιχορήγησης και υφιστάμενου προσωπικού και όχι μόνο δημιουργούμενης απασχόλησης με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο.

• Ένταξη του ξενοδοχειακού κλάδου στο Άρθρο 12 του Αναπτυξιακού Νόμου καθότι τα επόμενα έτη δεν αναμένεται κερδοφορία από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και κατά συνέπεια η λήψη φοροαπαλλαγής δεν αποτελεί κίνητρο για τους ξενοδόχους ώστε να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.

• Αύξηση του ορίου ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/16 ανά επενδυτικό σχέδιο στα 10 εκατ ευρώ στο καθεστώς των μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας

• Σημαντικό κίνητρο για νέες επενδύσεις θα ήταν να τροποποιηθεί ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016, ώστε το ποσοστό της επιδότησης να χορηγείται στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και όχι στο 70% αυτού.

Για το ζήτημα απαλλαγής καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ από τα τιμολόγια της Thomas Cook, η ΠΟΞ επισημαίνει ότι, παρά τη χορηγούμενη αναστολή τα μέλη της δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα διότι τα ποσά αυτά, αν και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, εμφανίζονται ως οφειλόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα υπουργεία να ενεργήσουν ώστε να επιλυθεί το ζήτημα και να δώσουν ένα τέλος στην ταλαιπωρία των ξενοδοχείων, απαλλάσσοντας τα από την υποχρέωση καταβολής ποσών που ούτε εισέπραξαν, ούτε πρόκειται να εισπράξουν.

«Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι αντιμετωπίζουμε, σε μια περίοδο που με μηδενική ρευστότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μάχονται κυριολεκτικά για την επιβίωση τους, είναι άδικο να αναγκάζονται να προσφύγουν δικαστικά και να επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά για ένα δίκαιο αίτημα, η νομική βασιμότητα του οποίου έχει ήδη κριθεί από το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας», υπογραμμίζει η ΠΟΞ.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr