Η οργάνωση επιτήρησης και κινδύνου Watch The Med – Alarmphone συγκέντρωσε χρήσιμες διευθύνσεις και τηλέφωνα, με βάση τα οποία θα μπορούν συγγενείς και φίλοι όσων βρίσκονταν μέσα στα σκάφη που ναυάγησαν στο Αιγαίο μεταξύ 22-25 Δεκεμβρίου, να ενημερωθούν για την κατάστασή τους.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης: 

Τηλέφωνο Συναγερμού – 26.12.2021

Αγαπητοί

Υπάρχουν τουλάχιστον 30 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί και ακόμα πολλοί αγνοούμενοι – και δεν υπάρχει ακόμη σαφής ενημέρωση πού πρέπει να καλέσουν οι συγγενείς όταν αναζητούν τον αγαπημένο τους. Αρκετοί αριθμοί τηλεφώνων που πέρασαν σε εμάς δεν αποδείχτηκαν χρήσιμοι για να πάρουμε πληροφορίες και ακόμα δεν ξέρουμε ποιος θα συντονίσει την αναζήτηση συγγενών για αγνοούμενους, θα κάνει τεστ DNA για ταυτοποίηση κλπ.

Κρίμα πραγματικά: τρία ναυάγια με τόσες χαμένες ζωές και αγνοούμενους και καμία δομή έκτακτης ανάγκης δεν έχει συσταθεί για ενημέρωση των συγγενών!

Διαφορετικοί λιμενικοί λένε ότι υπάρχουν δύο τηλεφωνικοί αριθμοί στο Ελληνικό Υπουργείο που θα έδιναν τέτοιες πληροφορίες: 00302131371714 και 0030 2131371316.

Τηλεφωνήσαμε εκεί αλλά δεν μας έδωσαν πραγματικά πληροφορίες. Ίσως αν οι συγγενείς τηλεφωνούν με χειροπιαστές ερωτήσεις για την εξαφάνιση να έχει παρ’ όλα αυτά νόημα, γιατί θα τους κάνει επιτέλους να φτιάξουν μια δομή για τα αιτήματά τους.

Λέγεται επίσης ότι μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα οι πρεσβείες των χωρών προέλευσης στην Ελλάδα να φροντίσουν για αιτήματα συγγενών. Για όλους εκείνους που έχουν πολιτικούς λόγους να φύγουν δεν υπάρχει καμία απολύτως επιλογή – και οι περισσότεροι από αυτούς που βρέθηκαν νεκροί δεν είχαν διαβατήρια μαζί τους, οπότε οι πρεσβείες τους δεν θα ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές.

► Σχετικά με το ναυάγιο στη Σαντορίνη (ΑΠ914):

Οι περισσότεροι από τους 13 επιζώντες είναι σήμερα (25.12. )ακόμα στη Σαντορίνη. Δεν ξέρουμε αν τα τρία πτώματα είναι ακόμα στη Σαντορίνη. Λείπουν τουλάχιστον 17 (ίσως και έως 40) άνθρωποι.

► Σχετικά με το ναυάγιο στο Πρασονήσι, βόρεια των Αντικυθήρων (ΑΠ925):

Πιθανότατα οι 90 επιζώντες έχουν μεταφερθεί στην ελληνική ενδοχώρα. Επίσης τα 11 πτώματα. Δεν έχουμε άλλες συγκεκριμένες πληροφορίες μέχρι στιγμής.

► Σχετικά με το ναυάγιο κοντά στην Πάρο (ΑΠ930):

Υπάρχει ένας αριθμός τηλεφώνου στην Πάρο, ο οποίος μπορεί να δώσει πληροφορίες μόνο αν καλέσουν εκεί συγγενείς που αναζητούν αγνοούμενο άτομο. Χρειάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες (Όνομα, ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, φύλο, αν είναι δυνατόν φωτογραφία ή/και φωτογραφία του διαβατηρίου του αγνοουμένου, ημερομηνία του ταξιδιού και ώρα και τοποθεσία της τελευταίας επαφής) και πρέπει να πείτε σε ποια σχέση είστε αναζήτηση στο άτομο που ψάχνεις (μητέρα, πατέρας, κόρη, γιος, σύζυγος, αδελφός, αδελφή, … ). Αυτός είναι ο αριθμός: 00302284021240

Υπάρχουν δύο άρθρα στα ΜΜΕ (στα ελληνικά) που δίνουν μια επισκόπηση για την κατάσταση στην Πάρο.

Οι διασωθέντες οδηγούνται στην Πάρο – Ζητά βοήθεια ο Δήμαρχος για τη στέγαση τους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.

63 μετανάστες στεγάζονται στο σχολείο ΕΠΑΛ -μέχρι στιγμής οι ανάγκες τους καλύπτονται αλλά ο Δήμαρχος λέει ότι πρέπει να αναλάβει το κράτος καθώς η Πάρος δεν μπορεί να διαχειριστεί τις ανάγκες τους πέραν των λίγων ημερών. Πρέπει να μεταφερθούν και οι 16 σοροί από το νησί. Αυτό είναι το άρθρο.

Τηλέφωνο Συναγερμού Πληροφορίες-μήνυμα, 25.12.2021

Αγαπητοί όλοι,

Με το τηλέφωνο του Συναγερμού έχουμε κληθεί για τρεις διαφορετικές τραγωδίες. Και τα τρία σκάφη είχαν φύγει από την Τουρκία προς την Ιταλία και βρέθηκαν σε κίνδυνο στην Ελληνική Ζώνη Έρευνας και Διάσωσης. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους όσων έχασαν τη ζωή τους ή χάθηκαν.

Έχουμε συνοψίσει σε μια έκθεση όσα γνωρίζουμε για αυτήν μέχρι τώρα.

Σε περίπτωση που λαμβάνουμε ενημερώσεις θα τις δημοσιεύουμε και στην ιστοσελίδα μας.

Λάβαμε πολλές κλήσεις από ανθρώπους που αναζητούν τον αγαπημένο τους. Εμείς ως Alarm Phone είμαστε μια γραμμή κινδύνου για ανθρώπους στη θάλασσα και δεν μπορούμε να συντονίσουμε την αναζήτηση αγνοουμένων. Θέλουμε όμως να σας δώσουμε κάποιες υποδείξεις πώς μπορείτε να αναζητήσετε τους φίλους και συγγενείς που λείπουν.

Όταν ψάχνετε για ένα αγνοούμενο άτομο είναι σημαντικό οι συγγενείς αυτού του ατόμου να κάνουν την αναζήτηση μόνοι τους. Για να αναγνωρίσετε ανθρώπους μπορεί να είναι σημαντικό να πάρετε το DNA τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα μέλος της οικογένειας.

Για την αναζήτηση χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα προσωπικά δεδομένα:

  • Όνομα
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Εθνικότητα
  • Φύλο
  • Ημερομηνία του ταξιδιού
  • Ώρα και τοποθεσία της τελευταίας επαφής

Εάν είναι δυνατόν φωτογραφία ή/και φωτογραφία του διαβατηρίου του αγνοουμένου

Μπορείτε να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε:

1. Κοστοφυλακή / λιμενικές αρχές των πλησιέστερων νησιών:
Αποδείχθηκε ότι οι λιμενικές αρχές/ακτοφυλακές των λιμανιών όπου έχουν προσαχθεί επιζώντες μπορούν μερικές φορές να δώσουν πληροφορίες εάν οι συγγενείς ρωτήσουν απευθείας με αυτά τα δεδομένα για τους αγνοούμενους.

Εδώ βρίσκεις τις επαφές:

Για το ναυάγιο κοντά στη Φολέγανδρο στις 21 Δεκεμβρίου υπάρχουν 13 επιζώντες, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στη Σαντορίνη. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 3 νεκροί και τουλάχιστον 17 άνθρωποι έμειναν αγνοούμενοι. Εάν ψάξετε για ένα από αυτά μπορεί να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε:
Σαντορίνη – Θήρα: +30 22860 22239 ή +30 228 60 24444 ή +30 22760 25015
Email: thira@hcg. Βάρος: 20gr

Μετά την πτώση λέμβου σε βραχώδη βραχονησίδα που ονομάζεται Πρασονήσι κοντά στα Αντικύθηρα στις 23 Δεκεμβρίου, 90 επιζώντες έχουν διασωθεί και 11 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκροί. Υποθέτουμε ότι τα πτώματα τους βρέθηκαν. Σε άρθρα των ΜΜΕ αναφέρθηκε ότι τα πτώματα έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι του Πειραιά (κοντά στην Αθήνα). Δεν ξέρουμε αν επίσης οι επιζώντες έχουν μεταφερθεί στον Πειραιά μέχρι τώρα. Μπορεί να προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε:
Γραφείο Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά: 00302104112500
Email: jrccpgr@hcg. Βάρος: 20gr

Για το ναυάγιο που συνέβη κοντά στα 8 χλμ. ανοιχτά της Πάρου στις 24 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ότι 62 επιζώντες έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στην Πάρο. Νεκροί βρέθηκαν 12 άνδρες, 3 γυναίκες και 1 παιδί. Έμειναν αγνοούμενοι έως 10 άνθρωποι. Εδώ μπορείτε να επικοινωνήσετε:
Πάρος – Νάουσα: Λιμενικό Σώμα Νάουσα, Νάουσα Πάρος, Λιμάνι, 84401 Kykladen
Τηλέφωνο: 00302284051250
Email: paros@hcg. Βάρος: 20gr

Αν βρίσκεστε Σαντορίνη ή Πάρο μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να πάτε στο λιμενικό και να ρωτήσετε εκεί αυτοπροσώπως.

2. UNHCR:

Παρακαλώ γράψτε ένα email στο UNHCR: great@unhcr.org

Το email θα πρέπει να περιλαμβάνει ποιος είστε και πώς να επικοινωνήσετε μαζί σας και όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον αγνοούμενο (Όνομα, ημερομηνία γέννησης, Εθνικότητα, Φύλο, εάν είναι δυνατόν φωτογραφία ή/και φωτογραφία του διαβατηρίου του αγνοούμενου, ημερομηνία του ταξιδιού και d ώρα και τοποθεσία τελευταίας επαφής).

3. Ερυθρός Σταυρός / Ερυθρά Ημισέληνος:

Το μεγαλύτερο δίκτυο που βοηθά στον εντοπισμό ανθρώπων και τους φέρνει ξανά σε επαφή με τους συγγενείς τους είναι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και οι Εθνικές Εταιρείες Ερυθρού Σταυρου και Ερυθράς Ημισελήνου (RC/RC Network). Αυτή η εργασία περιλαμβάνει ιχνηλάτηση μελών της οικογένειας, αποκατάσταση της επαφής, επανένωση οικογενειών και αναζήτηση διευκρίνισης της τύχης όσων παραμένουν αγνοούμενοι. Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία τους είναι αρκετά γραφειοκρατική και δύσκολη, αλλά πρέπει να το περάσουμε αυτό.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Άμεση επαφή με τον Ερυθρό Σταυρό στην Ελλάδα:
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Υπηρεσία Ιχνηλάτησης
Τηλέφωνο: +30 210 523 0043
Διεύθυνση email: tracingstaff@redcross. Βάρος: 20gr

Παρακαλούμε επικοινωνήστε επίσης με τον Ερυθρό Σταυρό / Ερυθρά Ημισελήνο στη χώρα όπου είστε συγγενής αυτή τη στιγμή. Μπορείτε να βρείτε επαφές εδώ.

Εάν λείπει συγγενής σας είναι σημαντικό να κάνετε αίτημα αναζήτησης μέσω Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου, γιατί αυτός είναι ο επίσημος τρόπος για να λάβετε πληροφορίες. Μπορείτε να το κάνετε στο πλησιέστερο γραφείο Ερυθρού Σταυρού / Ερυθράς Ημισελήνου δίπλα στην πόλη που μένετε.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις νέες εξελίξεις.