Δύο χρόνια απουσίας Κινέζων τουριστών από την Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω πανδημίας, με τη σεζόν του 2022 να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Οι κινέζοι πάνε πλέον διακοπές στη χώρα τους.
Η «χρυσή φλέβα» του κινέζικου τουρισμού που τροφοδοτούσε τα τελευταία – προ πανδημίας χρόνια – τον παγκόσμιο τουρισμό, έχει κλείσει. Η Κίνα, δεν δέχεται ούτε και εξάγει τουρίστες την τελευταία διετία, καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγξει την πανδημία που συνεχίζει να την απειλεί.
Η απουσία Κινέζων τουριστών έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία όπου τουλάχιστον το 2019 την επισκέφτηκαν πάνω από 2,4 εκατ. κινέζοι και ξόδεψαν σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Άλλοι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για Κινέζους τουρίστες ήταν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ρωσία, οι Κάτω Χώρες, η Ελβετία, η Ελλάδα και η Αυστρία. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ευρώπη, ανάλογα με τον προορισμό κυμαίνονταν από 1.500 έως 3.000 ευρώ, με τις χώρες που διαθέτουν ακριβό και πολυτελές λιανεμπόριο να κερδίζουν τα περισσότερα.
Η Κίνα αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη τουριστική αγορά στον κόσμο, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, συνολικά 149,7 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2018, δαπανώντας 277,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύουν το 20 % των παγκόσμιων διεθνών ταξιδιωτικών δαπανών.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι Κινέζοι τουρίστες αναμενόταν να πραγματοποιήσουν 160 εκατομμύρια ταξίδια εκτός Κίνας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 που είχαν εκδοθεί πριν από την εμφάνιση του κοροναϊού.
Η κατάσταση στη χώρα μας
Η χώρα μας δέχθηκε το 2019 περίπου 200.000 κινέζους τουρίστες, οι οποίοι ταξίδεψαν κυρίως στην Αθήνα, τη Σαντορίνη ή έφτασαν με κάποιο κρουαζιερόπλοιο. Αγαπημένοι τους προορισμοί ήταν ακόμη η Μύκονος και άλλα νησιά των Κυκλάδων αλλά και η Πελοπόννησος. Ακριβώς επειδή οι κινέζοι φτάνουν στη χώρα μας είτε απευθείας, είτε μέσω Ευρώπης, είτε με την κρουαζιέρα είναι δύσκολο να υπολογισθεί ο ακριβής αριθμός τους. Πάντως τον Φεβρουάριο του 2020 και ενώ η πανδημία έμοιαζε με κάτι μακρινό, ο τότε υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είχε εκτιμήσει ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ, με σχεδόν 500.000 κινέζους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα μας.
Από το 2011 η ετήσια αύξηση των αφίξεων των κινέζων προς τους ελληνικούς προορισμούς ήταν σημαντική, με νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και ξεκάθαρη τάση που ήθελε τη χώρα μας να είναι στις πρώτες θέσεις των δημοφιλών προορισμών της ασιατικής χώρας. Ο πολιτισμός, είναι ο κύριος λόγος των επισκέψεων στην Ελλάδα και οι εορτασμοί για το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας 2021» που ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα και θα συνεχιστούν και το 2022, φαίνεται ότι θα κρατήσουν τουλάχιστον το ενδιαφέρον των κινέζων ζωντανό για τη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει την πρόθεση του για προώθηση των διμερών σχέσεων με την Κίνα και στον τομέα του τουρισμού, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.
Η Κινέζοι κάνουν διακοπές στη χώρα τους
Η επιστροφή των κινέζων στα μακρινά ταξίδια, φαντάζει αυτή τη στιγμή μακρινή, αν και η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα τους αυτή τη στιγμή θεωρείται ελεγχόμενη. Η σεζόν του 2022 μοιάζει χαμένη για τους προορισμούς του εξωτερικού, με τους κινέζους να έχουν στέψει το ενδιαφέρον τους στα ταξίδια μέσα στη χώρα τους. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, από την 1η έως τις 7 Οκτωβρίου (εβδομάδα εθνικών διακοπών) πραγματοποιήθηκαν 515 εκατομμύρια εγχώριες τουριστικές εκδρομές μειωμένες κατά 1,5% σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 70,1% της ίδιας περιόδου πριν από την επιδημία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ζήτηση για τουρισμό μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων δεν έχει επανέλθει ακόμη. Οι κινέζοι επιλέγουν να ταξιδεύουν σε κοντινές αποστάσεις από τα σπίτια τους, που ιδανικά δεν ξεπερνούν τα 300 χλμ. και οι κρατήσεις για θέρετρα, εξοχικές κατοικίες υψηλής ποιότητας και ξενοδοχεία γύρω από θεματικά πάρκα στα προάστια των πόλεων είναι πρώτα σε προτίμηση. Αύξηση της ζήτησης παρατηρείται ακόμη για τα κάμπινγκ και τα οδικά ταξίδια.