Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Πρωθυπουργός με ομοτράπεζους αρκετούς Υπουργούς του, αλλά και δικούς μας Αυτοδιοικητικούς, ανακοίνωσε σειρά έργων και παρεμβάσεων για τον πρώτο, (όπως μας λένε), τουριστικό προορισμό της χώρας.
Τον προορισμό που με ένα μεγάλο σημαντικό ποσό από τους φόρους του συνδράμει την εθνική οικονομία.
Έκτοτε και ενώ έγιναν κάποια μικρά βήματα, η Σαντορίνη πέρασε στο περιθώριο με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού να έχουν βαλτώσει.
Άλλες να προχωρούν με βήματα χελώνας και άλλες να μην έχουν καν ξεκινήσει.
Για να τα δούμε λοιπόν όλα με τη σειρά:
1. Υπήρξε δέσμευση πως θα προχωρούσε άμεσα η χωροθέτηση και η κατασκευή του νέου Εμπορικού Λιμένα Θήρας.
Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της χωροθέτησης και μάλιστα χωρίς να έχουμε καταλήξει στην θέση, χωρίς δέσμευση χρημάτων στον Προϋπολογισμό του 2023-2024 για την οριστική μελέτη του λιμανιού και χωρίς να γίνεται λόγος για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Αντίθετα ο Υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής όχι μόνο δεν έχει κάνει κάποια δήλωση για το λιμάνι, αλλά μαθαίνουμε πως έχει πει πως: αρκετά έχει πάρει η Σαντορίνη για Λιμενικά έργα.
2. Υπήρξε δέσμευση πως θα δημιουργηθεί στο νησί (όπως και τη Μύκονο) Αστυνομική Υποδιεύθυνση και πως άμεσα θα την στελέχωναν με πολλούς Αστυνομικούς.
Η Υποδιεύθυνση έγινε αλλά χωρίς Αστυνομικούς, οι λίγοι που έχουμε δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις πάγιες ανάγκες μας (αεροδρόμιο-τροχαία κλπ)
3. Υπήρξε δέσμευση πως θα ολοκληρώνονταν άμεσα ο χωροταξικός σχεδιασμός για να μπει επιτέλους ένα φρένο στην τσιμεντοποίηση του νησιού για να σταματήσει η κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Σαντορίνη.
Πότε θα ολοκληρωθεί; Το 2028 και να δούμε. Μαθαίνουμε πως σε λίγους μήνες θα απαγορευθεί στο νησί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στα εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα μέχρι να ολοκληρωθεί το χωροταξικό.
Εν τω μεταξύ από τότε που υποτίθεται πως απαγορεύτηκε η κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί βλέπουμε κάθε μέρα να ορθώνονται τεράστια ξένων συμφερόντων ξενοδοχεία, τα οποία αλλοιώνουν την εικόνα αλλά και την φυσιογνωμία της Σαντορίνης, όταν δε ρωτούμε πως γίνεται αυτό;  μας απαντούν πως πρόκειται για παλιές άδειες που εκδόθηκαν πριν την απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Έχουμε και περίπτωση οικοδομής που κτίστηκε για γηροκομείο και σε μια νύχτα το μετέτρεψαν σε ξενοδοχείο, έχουμε περίπτωση ανέγερσης ξενοδοχείου στα Φηρά που κατασκευάστηκε χωρίς προηγουμένως να κάνει πράξη εφαρμογής και να αποδώσει χρήμα ή γη στην Αυτοδιοίκηση. ( εδώ υπάρχει μεγάλη και ύποπτη σιωπή από τις λεγόμενες περιβαλλοντικές ομάδες).
Έχουμε περίπτωση ξενοδοχείου το οποίο έκτισε μέχρι και το πεζοδρόμιο και μάλιστα έχει την κεντρική του πύλη στην πιο πολυσύχναστη στροφή του Περιφερειακού Οδικού δικτύου και πολλές ακόμα περιπτώσεις για τις οποίες δεν μιλά κανείς).
4. Υπήρξε η δέσμευση πως θα προστατευθούν ιδιαίτεροι χώροι του νησιού (Βλυχάδα) και πως θα μείνουν αδόμητες.
Έδωσαν όμως οικοδομικές άδειες σε επενδυτές οι οποίοι στοχοποιήθηκαν και τελικά σταμάτησαν οι επενδύσεις τους στην περιοχή, ποιος θα αποζημιώσει τώρα αυτούς στους οποίους δώσατε νόμιμες άδειες;
5. Υπήρξε η δέσμευση πως θα φροντίζατε να υλοποιηθεί άμεσα το έργο της Μαρίνας στο Μονόλιθο;
Εντάξει. Εδώ στη Σαντορίνη το θεωρούν σαν το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί, δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.
6. Είχατε υποσχεθεί την κατασκευή του 2ου τελεφερίκ.
Κι αυτό ασχολίαστο το αφήνουμε γιατί δεν δεν αντέχει σε σχολιασμό.
7. Είχατε υποσχεθεί πως θα εξετάσετε άμεσα την παραχώρηση στην Αυτοδιοίκηση χώρων που ανήκουν στο Δημόσιο για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών και ντόπιων.
Μήπως έχετε παραχωρήσει έστω και ένα μέτρο και δεν το έχουμε πάρει είδηση;
8.Είχατε υποσχεθεί πως θα αναβαθμίσετε το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης και πως θα το στελεχώνατε άμεσα με γιατρούς και προσωπικό.
Όχι μόνο δεν το κάνατε, αλλά αντίθετα καταφέρατε να κάνετε τους Σαντορινιούς  να νοσταλγούν την περίοδο Πολάκη-Πανοτόπουλου.
9. Είχατε υποσχεθεί πως θα μετατρέπατε την Σαντορίνη σε μοναδικό στο κόσμο προορισμό και ως νησί πιλότο για τα υπόλοιπα.
Έχουμε τη δήλωση του Υπουργού Τουρισμού πως εκείνος θα αποφασίζει πόσος κόσμος θάρχεται στην Σαντορίνη, αυτό εννοούσε ο Πρωθυπουργός όταν το ανέφερε;
Εν τω μεταξύ ο προορισμός πιλότος έχει τα μαύρα του τα χάλια , χωρίς λιμάνι, χωρίς μαρίνα, χωρίς δρόμους, χωρίς την πολιτεία να εμφανίζεται πουθενά.
Η μοναδική παρουσία της πολιτείας περιορίζεται στα κλιμάκια του ΣΔΟΕ, που εκεί βρίσκει πάντα , παραδόξως, κόσμο για να τα στελεχώσει, στο Νοσοκομείο, στην Αστυνομία, στο Λιμεναρχείο σας εμποδίζουν πάντα οι διαδικασίες ..

Εν κατακλείδι κύριοι Υπουργοί ,πρέπει να γνωρίζετε πως οι φωτογραφίες που βγάζετε με τους Βουλευτές και Αυτοδιοικητικούς μας όχι μόνο δεν ικανοποιούν πλέον τους Σαντορινιούς αλλά τους εξαγριώνουν.
Γιατί η παλαιοκομματική φιλοσοφία που έλεγε πως «κατόπιν συναντήσεως, ή κατόπιν ενεργειών μας επιλύθηκαν προβλήματα» χωρίς να επιλύονται, δεν είναι αποδεκτή πλέον στη Σαντορίνη.
Γιατί όχι μόνο δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα αλλά έχουν οξυνθεί σε απίστευτο βαθμό και οι Σαντορινιοί είναι έτοιμοι να ανέβουν στα κάγκελα.

Υ.Σ  – από τους Υπουργούς που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Σαντορίνη εξαιρώ την Υπουργό Πολιτισμού την κ. Μενδώνη, η οποία προχώρησε στην υλοποίηση της δέσμευσής της να λειτουργήσει αίθουσα με τις τοιχογραφίες στο Προϊστορικό Μουσείο.