Προς τους:  Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Σαντορίνης.                                                Σαντορίνη  10-9-2023

 

Προσφέρονται 30 – 40 ολόκληροι ψήφοι, ανταποδοτικού χαρακτήρα.

 

Μην προτρέξετε να χαμογελάσετε ή να σκεφθείτε το κλασικό «Ρουσφέτι πάλι ζητείται, με την προσφορά

των ψήφων», γιατί όταν ζητείται ‘’Πολιτισμός’’ όπως θα αποτυπωθεί παρακάτω, δεν είναι Ρουσφέτι αλλά υποχρέωση των Διοικούντων και όχι μόνο, εξηγούμαι:

 

Η Σαντορίνη του σήμερα, έγινε παγκοσμίως γνωστή και τράβηξε τα βλέμματα όλου του κόσμου, υπαιτιότητα

του ακούραστου Καθηγητού Άγγελου Γ. Γαλανόπουλου και των μελετών – θεωρίας του, που συνέδεσε τον μύθο

της Ατλαντίδας με την Σαντορίνη.

 

Τα πρώτα ρεύματα τουριστών τις δεκαετίες 1960-70 που επισκέφθηκαν τη Σαντορίνη, ήλθαν για να δουν την ηφαιστειακή λάβα που είχε καλύψει όλο το νησί, ήλθαν για να δουν το ενεργό ηφαίστειο, ήλθαν για να δουν τ’ ευρήματα της ανασκαφής του Ακρωτηρίου, ήλθαν για να δουν με τα μάτια τους αυτά που περιέγραφε στις μελέτες του ο καθηγητής Α. Γαλανόπουλος και ν’ απολαύσουν την άγρια ομορφιά του νησιού, μετά τους διθυράμβους που έγραφαν για την Σαντορίνη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και κυρίως τα Αμερικάνικα περιοδικά.

 

Οι επιστημονικές μελέτες – θεωρία του Καθηγητού Α. Γαλανόπουλου, αποτυπώθηκαν σε ένα μνημειώδες βιβλίο (περίπου 800 σελίδων) με τίτλο ‘’Ατλαντίδα’’ «Η Αλήθεια πίσω από τον Μύθο», εκδόσεις Ελευθερουδάκη που κυκλοφόρησε στο τέλος της δεκαετίας 1960. Το σπουδαίο αυτό βιβλίο δεν είναι απλά μια αφηγηματική περιγραφή και αιτιολόγηση των γεγονότων που αναφέρει ο Πλάτων σχετικά με την μυθική Ατλαντίδα, είναι το συμπυκνωμένο αποτέλεσμα επιστημονικών μελετών πολλών ετών και περιέχει μελέτες γεωφυσικές – σεισμολογικές του Ελλαδικού χώρου, μελέτη της κατακλυσμιαίας έκρηξης του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883 συγκρίνοντας την με αυτήν της Σαντορίνης το 1.613 π.χ., εξιστορείται και αναλύονται οι διάλογοι ‘’Τίμαιος’’ και ‘’Κριτίας’’ του Πλάτωνα που αναφέρονται στην μυθική Ατλαντίδα, περιγράφεται ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνος και δίδονται επιστημονικά στοιχεία για το μέγεθος – την χρονολογία  αποδεικνύοντας επιστημονικά ότι η Ατλαντίδα ήταν στην Σαντορίνη.

 

Το μνημειώδες αυτό βιβλίο, από το τέλος της δεκαετίας 1980 έχει εξαφανιστεί – εξαντληθεί και μαζί με αυτό εξαφανίστηκε κάθε αναφορά ή σχολιασμός για το τεράστιο έργο του Καθηγητή Άγγελου Γαλανόπουλου.

Είναι γνωστές οι ‘’κόντρες’’ που έχουν οι αρχαιολόγοι – σεισμολόγοι μεταξύ τους, για το ποιος έχει το απόλυτο επιστημονικό ΄΄Δίκαιο’’ και την ‘’Αίγλη’’ του επιστημονικού μονοπωλίου. Όμως το συνειδητό «θάψιμο» του τεράστιου έργου του ακούραστου Καθηγητού, τουλάχιστον από αυτούς που γνωρίζουν, είναι απαράδεκτο.

 

Η σημερινή Σαντορίνη οφείλει τα πάντα στον σπουδαίο επιστήμονα και ακούραστο μελετητή Άγγελο Γαλανόπουλο και αυτή αντί να τον τιμήσει όπως είχε ηθική υποχρέωση, τον έχει ρίξει συνειδητά ή μη στα βάραθρα της λήθης.

 

Για τον λόγο αυτόν και επειδή μέχρι σήμερα κανένας φορέας (Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, Υπουργείο Πολιτισμού, Εταιρεία Θηραϊκών Επιστημών κ.α.), δεν πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει τον καθηγητή έστω μετά θάνατον, με την επανέκδοση του μνημειώδες βιβλίου του που έχει εξαντληθεί εδώ και δεκαετίες, «Ατλαντίδα» –

«Η Αλήθεια πίσω από τον Μύθο» εκδόσεις Ελευθερουδάκη (εκτός του ανεξάντλητου εκδότη των Θηραϊκών Νέων Εμμανουήλ Λιγνού που προσπάθησε κάποτε αλλά δεν καρποφόρησε), προκειμένου να γίνει γνωστό το έργο του Καθηγητού στις νεότερες γενεές και όχι μόνο. Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο αυτό, αποκτά απίστευτες γνώσεις

και πληροφορίες για μια πλειάδα θεμάτων και όχι μόνο για την μυθική Ατλαντίδα.

 

Έτσι με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές ζητείται πράγματι «Ρουσφέτι Πολιτισμού», όπως αναφέρεται στην αρχή,

με την προσφορά 30-40 ψήφων (μικρός ο αριθμός των ψήφων, γιατί πιθανολογείται ότι τόσοι είναι περίπου αυτοί που ενδιαφέρονται για τον πραγματικό Πολιτισμό και όχι για τα πανηγύρια), με αντάλλαγμα την δημόσια διαβεβαίωση ότι θα αναλάβουν την επανέκδοση του αναφερόμενου βιβλίου του καθηγητού Α. Γαλανόπουλου.

 

Σε αναμονή της Δημόσιας διαβεβαίωσης για την αποδοχή της προσφοράς ανταποδοτικού χαρακτήρα.

 

Συρίγος Ι. Ελευθέριος  –  Τηλ. 6908 360160  –   Email:  ele.syrigos@gmail.com

 

Συνεχίζεται στη δεύτερη σελίδα, συνοπτικά λίγα λόγια για τον σπουδαίο καθηγητή και το έργο του.

 

 

Σελίδα  2η

 

Λίγα λόγια, γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τον Καθηγητή Άγγελο Γ. Γαλανόπουλο και το έργο του, συνοπτικά:

Γεννήθηκε στο Ριόλο Αχαΐας το 1910, σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Οττάβα και στο τεχνολογικό ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Το 1944 έγινε υφηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 1959 τακτικός καθηγητής στην έδρα της σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1949 αναλαμβάνει την διεύθυνση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στα χρόνια του οποίου αναπτύσσεται δίκτυο με 12 σύγχρονους για την εποχή σεισμογραφικούς σταθμούς, όπου υπηρέτησε εκεί μέχρι το 1978. Κατά γενική ομολογία ήταν ο επιστήμονας που άλλαξε τον ρου της σεισμολογίας στην Ελλάδα.

Το 1983 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 27 Δεκεμβρίου 2001.

 

Ο ακούραστος καθηγητής Γεωλογίας – Σεισμολογίας μελέτησε και έγραψε πολλά επιστημονικά βιβλία (άνω των 40), με παγκόσμια αναγνώριση σχετικά με σεισμολογία, σεισμοτεκτονική και τους σεισμικούς κινδύνους στην Ελλάδα.

Στις μελέτες αυτές περιέχονταν και η μελέτη του ‘’περί σεισμικής επικινδυνότητας των Αθηνών’’ η οποία ανακοινώθηκε στην συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Νοεμβρίου 1956 και συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες έρευνες του, με τις οποίες κατέρριπτε την έως τότε μύθο της «ασεισμικής» Αθήνας και αποδείκνυαν ότι η Αθήνα φιλοξενεί ρήγματα (Πάρνηθας) και εστίες τοπικών σεισμών. Επιβεβαιώθηκε ο σπουδαίος καθηγητής λίγο πριν τον θάνατο του, με τον μεγάλο σεισμό που έγινε στην Αθήνα το 1999 , με επίκεντρο το ρήγμα της Πάρνηθας.

 

Τον Αύγουστο 1960 στο Ελσίνκι Φιλανδίας, ο Καθηγητής Α. Γαλανόπουλος στο 12ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γεωφυσικών Επιστημών, ενώπιον άνω των 1.000 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, παρουσίασε – ανακοίνωσε τις μελέτες του ‘’περί της ανακάλυψης της θρυλικής Ηπείρου της Ατλαντίδας’’.

Αντίστοιχη ανακοίνωση του Καθηγητού έγινε την 1η Δεκεμβρίου 1960, σε συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών.

 

Οι σπουδαίες αυτές μελέτες ήταν αφορμή – έναυσμα για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες ανασκαφής τον

Αύγουστο του 1966, κατά την διάρκεια του Ελληνοαμερικάνικου Ερευνητικού προγράμματος, που διεξαγόταν

στη Σαντορίνη και η οποία έφερε στο φως αξιόλογα τεκμήρια, που ενίσχυσαν την Μινωϊκή θεωρία ‘’περί της

ύπαρξης της μυθικής Ατλαντίδας’’, από τους Άγγελο Γαλανόπουλο, Σπύρο Μαρινάτο και με την συμμετοχή του Αμερικανού ωκεανογράφου Δόκτωρ James w. Mayor. Τις ανασκαφές συνέχισε τον Μάϊο του 1967 ο Σπύρος Μαρινάτος, με τα γνωστά αποτελέσματα της εύρεσης της προϊστορικής πόλης που ήταν θαμμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά της έκρηξης του 1613 π.χ. Προφανώς αξίζουν έπαινοι στον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο που

με επιμονή και εργατικότητα έφερε στο φως τα σπουδαία ευρήματα, αλλά χωρίς τις αναφερόμενες μελέτες του Καθηγητού, δεν θα είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων, για να προχωρήσουν στην ανασκαφή.

 

Το καλοκαίρι του 1967 τα αρχαιολογικά ευρήματα είχαν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όλος ο αμερικάνικος τύπος υπογράμμιζε την σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης. Στην επιστημονική σελίδα του αμερικάνικου περιοδικού ‘’ΤΙΜΕ’’ αναγράφονταν τα εξής με γλαφυρό τρόπο <<Για περισσότερο από είκοσι αιώνες,

ο μύθος της Ατλαντίδας κρατούσε με δύναμη την ανθρώπινη φαντασία. Τώρα μια ανέπαφη μινωϊκή πόλη ανακαλύφθηκε στη νήσο του Αιγαίου Σαντορίνη. Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει τη θεωρία ότι η Ατλαντίδα ήταν στην πραγματικότητα ένα νησιώτικο βασίλειο, που περιελάμβανε την Σαντορίνη, τη Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους >>. Και δεν ήταν μόνο ο Αμερικάνικος τύπος που έγραφε διθυράμβους για τις μελέτες – θεωρία του Άγγελου Γαλανόπουλου και της Σαντορίνη, αλλά και όλος ο παγκόσμιος τύπος.

 

Και όμως, άπαντες στις αναφορές τους (έντυπες, ηλεκτρονικές, ομιλίες, τουριστικούς οδηγούς κλπ.), σχετικά με την ιστορία του νησιού, τις αρχαιολογικές έρευνες και ανακαλύψεις, η αποσιώπηση – θάψιμο του έργου του καθηγητού είναι μια πραγματικότητα. Ιδιαίτερα το αρχαιολογικό κατεστημένο που οικειοποιήθηκε όλη την αίγλη των ευρημάτων της ανασκαφής Ακρωτηρίου, καμία αναφορά στον σπουδαίο καθηγητή και στο έργο του, λες και η ανασκαφή ξεκίνησε από μόνη της και όχι από τις μελέτες του καθηγητού, που προκάλεσαν το διεθνές ενδιαφέρον.

 

Ίσως η χαμένη Ατλαντίδα να μην υπήρξε ποτέ και να είναι ένα φανταστικό κατασκεύασμα του Πλάτωνα όπως ισχυρίζονται πολλοί, αλλά δεν έπαυσε να γοητεύει την ανθρώπινη φαντασία ανά τους αιώνες και να έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία για την μυθική Ατλαντίδα. Όμως η εμπεριστατωμένη μελέτη – θεωρία του Καθηγητού

Α. Γαλανόπουλου, έκανε τον γύρο του κόσμου και ανέδειξε την Σαντορίνη μέσα από έναν «μύθο».

 

Αιωνία η μνήμη του μεγάλου Έλληνα Επιστήμονα και Ερευνητή Άγγελου Γαλανόπουλου.

 

Συρίγος  Ελευθέριος  –  Σαντορίνη 10 Σεπτεμβρίου 2023