Η ΚΟΒ Σαντορίνης του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην συγκαλυφθεί τίποτα!

Οι πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα, προφανώς και αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία. Πριν 20 μέρες είχε βγει η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του ΚΚΕ στους σιδηροδρομικούς, με την σοκαριστική πρόβλεψη ότι δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της λεγόμενης “απελευθέρωσης” των σιδηροδρόμων, της κρατικής υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του σιδηροδρομικού έργου σε πολλά κομμάτια και της ιδιωτικοποίησης της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πρόκειται για μια εγκληματική -όπως αποδεικνύεται- πολιτική, που φέρει τη σφραγίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής απολύθηκαν εργαζόμενοι, επιβλήθηκαν ελαστικές σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση σε όσους απέμειναν, ενώ η ιταλική εταιρεία επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων. Στο βωμό αυτής της εγκληματικής κρατικής πολιτικής, καθώς και στο βωμό των κερδών του επενδυτή, θυσιάζονται οι αναγκαίοι όροι για ασφαλείς και σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές, αφού αντιμετωπίζονται συστηματικά ως “κόστος”.

Η σύγκρουση με τα παραπάνω είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου!

 

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες συγκινητικές εκδηλώσεις των εργατικών σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Καλούμε όλο το σαντορινιό λαό, ειδικότερα τη νεολαία, τους μαθητές του νησιού μας που από την πρώτη στιγμή έδειξαν την ευαισθησία τους απέναντι σ’ αυτό το τραγικό και διαρκές έγκλημα, να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση – διαδήλωση στην πλατεία των Φηρών την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 11.30. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ασφαλείς μεταφορές, ασφαλή και σύγχρονα σχολικά κτίρια, στελεχωμένα και εξοπλισμένα νοσοκομεία, όλα αυτά δηλαδή που για το κόμματα που κυβέρνησαν και ζητούν τις ψήφους σας να ξανακυβερνήσουν, αποτελούν «κόστος χωρίς όφελος», όλα αυτά που για την ΕΕ, την οποία προσκυνάνε, δεν είναι «επιλέξιμες δαπάνες», όλα αυτά όμως που για εμάς είναι οι πραγματικές μας ανάγκες, η προστασία της υγείας και της ζωής μας!

Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!

Για να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν «ανθρώπινα λάθη». Και πάνω από όλα για να πάψουν επιτέλους οι ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους.

ΚΟΒ Σαντορίνης του ΚΚΕ