Μία από τις πολλές και ωραίες εκκλησίες του νησιού μας είναι και ο Άγιος Νικόλαος στον Καρτεράδο.

Η εκκλησία κτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα από Καρτεραδιώτες καραβοκύρηδες προς τιμή του προστάτη των θαλασσινών Αγίου Νικολάου.

Στους σεισμούς του 1956 ο ναός τραυματίσθηκε ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί από τον στρατό αφού πρώτα διασώθηκαν και φυλάχτηκαν όλα τα αντικείμενα από μέσα, Άγιες εικόνες, τέμπλο, λάβαρα κλπ.τα οποία σήμερα είναι κειμήλια ιστορικής, εκκλησιαστικής και λατρευτικής αξίας.

Με την βοήθεια του στρατού και όλων των Καρτεραδιωτών καθαρίστηκε ο χώρος από τα μπάζα και σιγά-σιγά με την οικονομική βοήθεια κυρίως των Θηραίων ναυτικών, αλλά και με την προσωπική εργασία  όλων των Καρτεραδιωτών ξανακτίστηκε ο ναός όπως ήταν αρχικά, με εξαίρεση το παρακείμενο παρεκκλήσιο του Αγίου Αρτεμίου το οποίο μέχρι και σήμερα είναι ερειπωμένο.

Σήμερα κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου ναυτικοί και χωριανοί τιμώντας τον Άγιο συρρέουν να τον παρακαλέσουν για τον εαυτόν τους και την οικογένεια τους και ο Ναός αποτελεί καταφύγιο ψυχών πλημμυρίζοντας την καρδιά του πιστού με κατάνυξη και ευλάβεια. Τα εξήντα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που ξανακτίστηκε έχουν αφήσει την σφραγίδα τους με τις αναμενόμενες φθορές με αποτέλεσμα ο ιστορικός αυτός ναός εσωτερικά αλλά κυρίως εξωτερικά να χρειάζεται συντήρηση και στήριξη.

Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες ξεκίνησε μια προσπάθεια για την συλλογή χρημάτων για την επισκευή του Αγίου Νικολάου πριν  χειροτερέψει και ο ναός να καταστεί ακατάλληλος προς δημόσια λατρεία.

Τα δημόσια κονδύλια σήμερα είναι πενιχρά και απρόθυμα για τέτοιες συντηρήσεις με αποτέλεσμα το μνημείο αυτό να κινδυνεύει να ερειπωθεί. Προσπάθειες γίνονται από ευλαβείς χριστιανούς και την ενορία αλλά οι ανάγκες είναι μεγάλες. Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να συμμετάσχει στην διατήρηση του μνημείου αυτού μπορεί να απευθυνθεί είτε στην ενορία του Καρτεράδου ή να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο που έχει οριστεί από την ενορία, Γιάννη Νομικό στο τηλέφωνο 6944152808.

Ευχόμαστε ο Άγιος Νικόλαος να καταπραΰνει τις τρικυμίες της ζωής μας και να αποτελεί καραβοκύρης της.

Εκ των ενοριτών Καρτεράδου