Τρεις αναφορές κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.
Η πρώτη έχει θέμα: «Αίτημα έκτακτης επιχορήγησης, για την επανόρθωση ζημιών στο νησί της Άνδρου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις 04.04.21»
Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Άνδρου με αίτημα έκτακτης επιχορήγησης, για την επανόρθωση των ζημιών από την πυρκαγιά στην περιοχή Ρέματα της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας της Άνδρου. Για περίπου 24 ώρες το πύρινο μέτωπο κατέκαιγε χιλιάδες στρέμματα, αγροικίες, ζώα, περιφράξεις, στάβλους, δεξαμενές νερού, σωλήνες ύδρευσης και άρδευσης κ.α. Μέσα από την πυρκαγιά αναδείχθηκε επίσης η ανάγκη άμεσης προμήθειας μιας (1) επιπλέον υδροφόρας (βυτίο), καθώς η Άνδρος έχει το μεγαλύτερο οδικό δίκτυο στις Κυκλάδες και δεκάδες από τους πολλούς οικισμούς της βρίσκονται διάσπαρτοι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα δυσχερή και χρονοβόρα την αναπλήρωση με νερό των πυροσβεστικών οχημάτων. Ζητείται έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Άνδρου με 400.000,00€ ως ελάχιστο ποσό για την άμεση αποκατάσταση και προστασία της περιοχής.
Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
07_04_2021_ΑΝΑΦΟΡΑ_
Η δεύτερη αναφορά έχει θέμα: «Επανυποβολή αιτήματος απαγόρευσης μετακινήσεων πλανόδιων πωλητών προς τα νησιά χωρίς υποδομή Covid-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας»
Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Άνδρου με θέμα την επανυποβολή του αιτήματος απαγόρευσης μετακινήσεων πλανόδιων πωλητών προς τα νησιά χωρίς υποδομή Covid-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως αναφέρει η επιστολή, στις 5 Απριλίου 2021 διεξήχθησαν rapid-tests σε δυο (2) οικογένειες πλανόδιων εμπόρων και διαπιστώθηκαν δυο (2) κρούσματα covid-19 (από ένα σε κάθε οικογένεια). Είναι η πολλοστή φορά τον τελευταίο καιρό, κατά την οποία πλανόδιοι πωλητές έρχονται από τη Ραφήνα χωρίς να έχουν χώρο διαμονής και με άγνωστο εάν είναι φορείς ή νοσούν με covid-19. Χθες, δυστυχώς, εντοπίστηκαν ως φορείς του ιού. Βάσει Πρωτοκόλλου, δε μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα. Επιπλέον, στην Άνδρο δεν υπάρχει σε ισχύ ξενοδοχείο αναφοράς, μισθωμένο γι” αυτό τον σκοπό, ο Δήμος Άνδρου δεν διαθέτει κατάλληλη Δομή και επιπλέον δεν είναι εύκολη η εύρεση διαθέσιμου καταλύματος. Τέλος, δεν υπάρχουν οι υγειονομικές υποδομές, ώστε ν” αντιμετωπιστεί τυχόν επιδείνωση στην εξέλιξη της ασθένειας.
Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα:
07_04_2021_ΑΝΑΦΟΡΑ_
ΕΠΙΣΤΟΛΗ_ΔΗΜΑΡΧΟΥ_ΑΝΔΡΟΥ_
Η τρίτη αναφορά έχει θέμα: «Άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών»
Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Συνδέσμου Αμοργίνων κατά των δασικών χαρτών. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η δημοσίευση των δασικών χαρτών χαρακτηρίζει το 43% της Αμοργού δασικό και το άλλο 28,6% χορτολιβαδικό, πλήττοντας βάναυσα την ιδιοκτησία και αναγκάζοντας τους φτωχούς κατοίκους σε δυσβάσταχτα έξοδα (για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δασολόγους, μηχανικούς) και ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες με απρόβλεπτο τέλος και την πιθανή πλήρη απώλεια της πατρογονικής γης. Ενδεχομένως η όλη τους περιουσία που μεγάλωσαν επί γενιές τα παιδιά τους και απ’ αυτήν ζουν να είναι ένα κομμάτι της βραχώδους ξερής γης της Αμοργού που ξαφνικά έγινε δάσος. Με την επιστολή ζητείται από την Πολιτεία η άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών στην υφιστάμενη μορφή τους και όχι απλά παράταση προθεσμίας αντιρρήσεων. Η τελική σύνθεση τους να οριστικοποιηθεί μόνο κατόπιν επιτόπιας αυτοψίας για λάθη στις οριοθετήσεις και τους χαρακτηρισμούς από την Δασική Υπηρεσία και να διορθωθούν άμεσα όλα τα αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα. Να ληφθεί υπόψη η γεωστρατηγική θέση των νησιών και της Αμοργού, οι συνθήκες που επέβαλαν την μετανάστευση και την εγκατάλειψη της βραχώδους νησιωτικής γης των Κυκλάδων τις προηγούμενες δεκαετίες με την διαχρονική εγκατάλειψή τους και απομόνωση από το κεντρικό κράτος ελλείψει υποδομών υγείας-παιδείας-εργασίας, η γεωμορφολογία των νησιών και ότι οι μόνιμοι κάτοικοι σε μεγάλο αριθμό ζουν από την γεωργοκτηνοτροφία και όχι από τον τουρισμό. Τέλος, ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο δημοσίων υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών στο νησί και επιβάλλεται η μετακίνηση συχνά σε διπλανά νησιά (Νάξος) ή πιο απομακρυσμένα (Σύρος) πολλές φορές και μέσω Πειραιά.
Δείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα: