Αύξηση 10-30% παρουσιάζει η ζήτηση στη ρωσική αγορά για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, βάσει των τάσεων που καταγράφουν οι ρώσοι τουρ οπερέιτορ κατά την περίοδο των προκρατήσεων, έχοντας ήδη οδηγήσει μερίδα ελληνικών ξενοδοχείων να σταματούν να δέχονται κρατήσεις.

Ο Biblio-Globus καταγράφει αύξηση 15-20%, η TUI Ρωσίας 10-15%, ο Sunmar 15%, ενώ οι NTK Intourist , PAX, Coral Travel και ANEX Tour αναφέρουν αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι.

Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο (αύξηση 40% στις κρατήσεις κρατήσεων τον Ιανουάριο) καταγράφεται από τη Mouzenidis Travel, η οποία έγινε επίσημος συνεργάτης του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018.

Το κύμα της ζήτησης στις προκρατήσεις, σύμφωνα με την ένωση ρώσων τουρ οπερέιτορ, αποδίδεται στους πιστούς πελάτες των τουρ οπερέιτορ, στις χαμηλές τιμές της περιόδου προκρατήσεων αλλά και στην ανησυχία τους ότι εάν καθυστερήσουν δεν βρουν διαθεσιμότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Αυτή τη στιγμή, ο ρυθμός κρατήσεων για Ελλάδα στην Mouzenidis Travel έχει χαμηλώσει από το +40% σε 25-27% σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους πέρυσι και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σταδιακά δημοφιλή ελληνικά ξενοδοχεία σταματούν να δέχονται κρατήσεις, καθώς τα δωμάτιά τους γεμίζουν και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Και οι υπόλοιποι ρωσοι τουρ οπερέιτορ όμως εκτιμουν ότι ο ρυθμός κρατήσεων για Ελλάδα θα μειωθεί περαιτέρω όσο προσεγγίζουμε τη σεζόν, γιατί οι εκπτώσεις περιορίζονται και τα ξενοδοχεία εφαρμόζουν stop sale.

Ελληνικά ξενοδοχεία, διαφορετικών κατηγοριών, δεν δέχονται κρατήσεις για την υψηλή σεζόν (Ιούνιο-Αύγουστο). Σύμφωνα με την TUI Ρωσίας, εκείνα που εφάρμοσαν πρώτα το stop sale ήταν τα οικονομικά στο Ρέθυμνο.

Περισσότερα ξενοδοχεία φέτος 

Άλλος παράγοντας που συνέβαλλε στην αύξηση των κρατήσεων για Ελλάδα κατά τη περίοδο προκρατήσεων, ήταν η αύξηση της προσφοράς στη χώρα από τους ρώσους τουρ οπερέιτορ.

Η Mouzenidis Travel σκοπεύει να αυξήσει τους Ρώσους στην Ελλάδα κατά 30%. Η προσφορά στην Κρήτη έχει διπλασιασθεί σε σχέση με πέρυσι, με μεγάλη συμβολή των πτήσεων της Ellinair προς τα Χανιά. Σε άλλα νησιά η αύξηση τοποθετείται στο 25% και στο νότιο τμήμα της ενδοχώρας (Αττική) έχει επίσης διευρυνθεί η προσφορά για φέτος.

Άλλωστε, έπειτα από τη στρατηγική συνεργασία με την TUI Ρωσίας, το προϊόν της Mouzenidis Travel, διατίθεται και μέσα από το δίκτυο των τουριστικών γραφείων της TUI.

Η TUI Ρωσίας από την πλευρά της, χάρη στην ίδια συμφωνία, διεύρυνε την προσφορά νησιών και ενδοχώρας και σκοπεύει να αυξήσει 3 φορές τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος, η TUI Ρωσίας και η Mouzenidis Travel θα έχουν κοινά συμβόλαια ξενοδοχείων στην Ελλάδα και συνεργάζονται στις αερομεταφορές.

Ο ANEX Tour προσδοκά σε αύξηση στην Ελλάδα κυρίως χάρη στα δυναμικά πακέτα, στα οποία στο κοντινό μέλλον προγραμματίζεται να ενταχθούν η Κέρκυρα, η Αθήνα, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Σε αύξηση της προσφοράς τους στην Ελλάδα προέβησαν και οι Biblio-Globus και NTK Intourist.

Η Mouzenidis Travel θα αυξήσει επίσης τον όγκο των αεροπορικών θέσεων προς Ελλάδα κατά 35% μέσω της Ellinair, η οποία φέτος θα πετά από 15 ρωσικές πόλεις προς 10 αεροδρόμια της Ελλάδας και της Κύπρου (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Ρόδος, Άραξος, Ζάκυνθος, Λάρνακα).

Ακόμα, συνεχίζονται τα αποκλειστικά πτητικά προγράμματα προς Καβάλα και τη Ζάκυνθο, και στην Κρήτη, εκτός από το Ηράκλειο, ο τουρ οπερέιτορ ανοίγει έναν νέο αποκλειστικό προορισμό, τα Χανιά.

Αποκλειστικές θα είναι φέτος και οι πτήσεις διασύνδεσης προς Μύκονο και Σαντορίνη, από τη Θεσσαλονίκη.

Η TUI Ρωσίας επισημαίνει ότι οι αερομεταφορές προς Ελλάδα φέτος είναι διπλάσιες (Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος).

Ο ANEX Tour θα πραγματοποιεί πτήσεις από τη Μόσχα στη Ρόδο με τη NordStar και στην Κρήτη.

Οι CoralTravel και Sunmar  θα προσφέρουν συνδέσεις με την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κω και ο NTK Intourist θα προσφέρει 15-20% περισσότερες συνδέσεις με Ελλάδα (Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη, Χαλκιδική, Πιερία, Ζάκυνθος και Θάσος).

ΠΗΓΗ: tornosnews.gr