«…πριν κλείσω τα δέκα μου χρόνια, η γιαγιά άρχισε πια να τα χάνει για τα καλά. Δεν ήμουν σε θέση να το συνειδητοποιήσω τότε, αλλά οι αναμνήσεις του νησιού είχαν έρθει πάνω κάτω στο συρτάρι του μυαλού της – και γι αυτό μου έλεγε τόσες ιστορίες από εκείνη την περίοδο και λιγότερες από την Πλάκα, που πήγε όταν μπήκε στην εφηβεία της. Ο μεγαλύτερός της καημός ήταν που δεν την άφησαν να τελειώσει το Δημοτικό. Τα γράμματά της ήταν σα μικρού παιδιού, άτεχνα και αβέβαια. Τα κουλουράκια και οι μαγκουρίτσες της θεόστραβα, όχι σαν τα ωραία που έκανα εγώ εκείνη την περίοδο.

Καθώς προχωρούσε η άνοια, η επαφή μαζί της γινόταν πιο δύσκολη. Είχα καταλάβει πως δε θυμόταν το όνομά της: Ζαριφούλα Μακελλαράκη.

«Ποια είσαι γιαγιά;» Τη ρωτούσα πειρακτικά. «Η αφεντιά μου» μου απαντούσε.

«Δηλαδή;» επέμενα εγώ. «Ελόου μου!!» συνέχιζε εκείνη.

«Θα μου πεις ποια είσαι τελικά;» συνέχιζα ανελέητα!!

Στο τέλος, με κοίταγε σοβαρά και μου έλεγε: «Εγώ, η Σαντορινιά!!»

Η τελευταία παράγραφος του εισαγωγικού κειμένου στο λεύκωμα «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Εικόνες μιας άλλης εποχής» της Σαντορινιάς στην καταγωγή Δημοσιογράφου Μαργαρίτας Πουρνάρα, συγκλονίζει. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, στη δύση της ζωής της θυμάται! Εικόνες από τα παιδικά της  χρόνια έρχονται στο μυαλό της, από εκείνο το νησί, το νοτιότερο των Κυκλάδων, το νησί που γεννήθηκε. Πώς να ήταν άραγε η Σαντορίνη παλιά;

Το 1954 ο Robert McCabe απαθανάτισε με το φακό του εικόνες από τη Σαντορίνη μιας άλλης εποχής. Σημεία αναφοράς, σπίτια,  Εκκλησιές, πρόσωπα! Σαν  το Βαγγέλη, που βαφτίστηκε στο Νημποριό και είναι από τους λίγους, που χάρη στον Robert McCabe έχει σήμερα φωτογραφίες  από τη βάπτισή του. Σαν  το γιό του Λούκα που στην ταβέρνα τους έτρωγε κάθε βράδυ η παρέα των «ξένων».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Το λεύκωμα «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Εικόνες μια άλλης εποχής» παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Π. Νομικός. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με όλα τα μέτρα που ορίζει η Πολιτεία για την αποφυγή της εξάπλωσης του Κορωνοϊου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας και ο Έπαρχος Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας.

Η Αντιδήμαρχος Θήρας, κα Σοφία Κίτσου, αρμόδια για θέματα πολιτισμού των νησιών μας, ανέλαβε το συντονισμό και διοργάνωση της εκδήλωσης. Στη συγκινητική της ομιλία, αναφέρθηκε στο «έναυσμα» που οδήγησε το Δήμο Θήρας και τις εκδόσεις Πατάκη στη διεξαγωγή αυτής της βραδιάς.

Η Σαντορινιά με καταγωγή από το Βόθωνα διακεκριμένη γεωλόγος κα Εύη Νομικού, μίλησε για τις δικές της εμπειρίες που σχετίζονται και με τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες του νησιού, ενώ ο αρχαιολόγος κ. Λευτέρης Ζώρζος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ομολογουμένως δύσκολη έρευνα που απαιτήθηκε για τις  λεζάντες των φωτογραφιών του άλμπουμ, καθώς ήταν  υπεύθυνος για το συνολικό σχεδιασμό της έρευνας.

Τέλος, η κα Μαργαρίτα Πουρνάρα, αυτή τη βραδιά, πήρε στα χέρια της από την αντιδήμαρχο Θήρας κα Κίτσου το αποτέλεσμα της έρευνας που η τελευταία διενήργησε  για τις ρίζες της οικογένειάς της (οικογένεια Δελφίνη). Στη συγκινητική της ομιλία, η Μαργαρίτα Πουρνάρα, αναφέρθηκε στη Σαντορίνη μιας άλλης εποχής,  που οι παρευρισκόμενοι είδαν το βράδυ του Σαββάτου να ξεδιπλώνεται μπρος τα μάτια τους.

Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση με  live streaming με τον κ.  Robert McCabe ο οποίος παρακολουθούσε από τη Αμερική όπου διαμένει. Δυο πρόσωπα μάλιστα, που απαθανάτισε με το φακό του το 1594, ο Ευάγγελος Ζώρζος (το μωρό που βαπτιζόταν στις φωτογραφίες της βάπτισης στο Εμπορείο) και ο Γεράσιμος Βλαβιανός,  (γιος του Λούκα, του ιδιοκτήτη της ταβέρνας που έτρωγε καθημερινά η παρέα του Mc Cabe), «συναντήθηκαν» ξανά μαζί του, μετά από πολλά χρόνια, καθώς  έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση και αντίκρισαν  στην οθόνη, το φωτογράφο της παιδικής τους ηλικίας.

Ο Δήμος Θήρας, απένειμε τέλος, τιμητικές πλακέτες στους κ. Πέτρο Νομικό για τη διαχρονική προσφορά του στη Σαντορίνη, κ. Robert McCabe, για την ποιοτική φωτογραφική απεικόνιση του νησιού και τη Δημοσιογράφο κα Μαργαρίτα Πουρνάρα για τη μεγάλη προσφορά της  στον πολιτισμό του τόπου.

Μεταξύ άλλων, το “παρών” στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, ο καθηγητής αρχαιολόγος κ. Χρήστος Ντούμας, ο ιδρυτής του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης κ. Εμμανουήλ Λίγνος και η Επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π. κα Ρίβα Λάββα.

Η παρουσίαση του λευκώματος, μεταδόθηκε με live streaming χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των Παναγιώτη και Ρίζου Μυτιληναίου, ενώ για μια ακόμη φορά, η φιλοξενία στον χώρο του Συνεδριακού κέντρου Πέτρος Νομικός ήταν υποδειγματική.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο κανάλι you tube του Δήμου Θήρας από τον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=kK0pPxC9PBs&fbclid=IwAR0Rle905fqGaVPy3mTP_X9ZrAOAcHNBgG_8lJ47rFmtGT0ZFJ-6LM-RL9E

 

Μαντώ Στουρνάρα