Σκαρφαλωμένη ψηλά, πολύ ψηλά, στην Δυτική άκρη του βράχου του Σκάρου στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης η Παναγιά η Θεοσκέπαστη ευλογεί το Αιγαίο!

Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι σε ένα από τα πιο δύσκολα υψώματα της Σαντορίνης, που στέκεται μόνο του, μέσα σε ανέμους και καταιγίδες και διαφεντεύει με την Χάρη της το απέραντο γαλάζιο που έχει μπροστά του. Η μοναδική ομορφιά του ενέπνευσε και τον μεγάλο μας συγγραφέα Ηλία Βενέζη, για να γράψει ένα ωραίο διήγημα αφιερωμένο στο εκκλησάκι αυτό!

Από την μικρή του αυλή, που βρίσκεται σε ύψος 400 μέτρων σε θέση κατακόρυφη πάνω από την θάλασσα, μπορεί ο προσκυνητής να απολαύσει τον ήλιο, την ώρα που θα βυθίζεται στο Αιγαίο, πυρπολώντας με κόκκινα χρώματα τον ουρανό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση να φτάσει κανείς εκεί. Τα σκαλοπάτια είναι πολλά. Πάνω από 300. Και το μονοπάτι είναι δύσκολο και σε κάποια σημεία του ανεμοδαρμένο και επικίνδυνο.

Αν υπάρχει όμως πίστη και ειλικρινής αναζήτηση της πραγματικής αισθητικής της Σαντορίνης, μακριά από ανόητες κοσμικότητες και άχρηστους θορύβους, τότε αξίζει τον κόπο να ανέβει κανείς στον Σκάρο και να επισκεφτεί στην άκρη του το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Θεοσκέπαστης.

Άλλωστε, γύρω από τον βράχο του Σκάρου, μπορεί να δει κανείς τα ερείπια της παλαιάς πρωτεύουσας της Σαντορίνης .

Και επιπλέον σε όλη την διαδρομή θα απολαύσετε μοναδική θέα του νησιού της Σαντορίνης και της καλντέρας, καθώς και των βράχων της Σαντορίνης, που αλλάζουν χρώμα παίζοντας με το φώς του Αιγαίου.

Η Παναγία η Θεοσκέπαστη γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Δεκεμβρίου, όπου οι ντόπιοι στήνουν τριγύρω της ένα μικρό γραφικό πανηγύρι, μοιράζοντας μπακαλιάρο τηγανιτό και ντόπιο κρασί.

Όποιος επισκέπτης του νησιού δεν επισκεφτεί το εκκλησάκι να είναι βέβαιος ότι έχει χάσει ένα πολύτιμο κομμάτι από τις μοναδικές στιγμές που μπορεί να του προσφέρει η Σαντορίνη.

Πηγή: https://europost.gr