Άνοδο, παρά τις τελευταίες δύσκολες ημέρες του Ιουλίου, σημείωσε η επιβατική κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον Ιούλιο. Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, οι οποίες έκαναν στάχτη 206.610 στρέμματα, άφησαν το μελανό αποτύπωμά τους στις τουριστικές επιδόσεις του δεύτερου μήνα του καλοκαιριού, την ίδια στιγμή που Μύκονος και Σαντορίνη συνέχισαν να χάνουν έδαφος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Fraport, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υποδέχτηκαν περί τα 6.180.649 επιβάτες, αριθμός 4,5% υψηλότερος σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, όπου η επιβατική κίνηση είχε ανέλθει σε 5.913.062 επιβάτες. Μάλιστα οι επιδόσεις του θερμού μήνα του καλοκαιριού ξεπέρασαν κατά 16,1% αυτές της χρυσής χρονιάς του 2019, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι το τρέχον έτος θα γράψει νέο ρεκόρ στην πρόσφατη τουριστική ιστορία της χώρας. Η ανοδική πορεία τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την εγχώρια επιβατική κίνηση η οποία αυξήθηκε 10,1% και λιγότερο από τους διεθνείς επισκέπτες οι οποίοι αυξήθηκαν μόλις 3,7% σε σχέση με πέρυσι.

Οι θετικές επιδόσεις δε, ήρθαν να προστεθούν στην ήδη καλή πορεία της τρέχουσας χρονιάς, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την επιβατική κίνηση επταμήνου κατά 10,7% σε σχέση με πέρυσι – από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν υποδεχτεί 17.959.831 επιβάτες έναντι 16.216.974 του 2022.

Σε κάθε περίπτωση όμως η ανοδική πορεία φάνηκε να ανακόπτεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αν σκεφτεί κανείς ότι στο α’ εξάμηνο του 2023 η συνολική επιβατική κίνηση εμφανιζόταν αυξημένη κατά 7,9% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022, ποσοστό που έπεσε στο 4,5% τον Ιούλιο.

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στη Ρόδο

Οδηγός της πτώσης ήταν το αεροδρόμιο της Ρόδου, η διεθνής επιβατική κίνηση στο οποίο μειώθηκε κατά 5,3% με την εγχώρια να παραμένει υψηλότερη κατά 10,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Αποτέλεσμα ήταν η επιβατική κίνηση να μειωθεί συνολικά κατά 4,2% σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα. Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες το πρόσημο της επιβατικής κίνησης ήταν αποκλειστικά θετικό με τον Ιούνιο ενδεικτικά να σημειώνει αύξηση επιβατών της τάξης του 5,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Αρνητικό πρόσημο και για Μύκονο και Σαντορίνη

Βέβαια η Ρόδος δεν ήταν το μοναδικό αρνητικό πρόσημο που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο. Την πτωτική της πορεία συνέχισε και η κίνηση στους δημοφιλείς προορισμούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης, κυρίως λόγω μείωσης των διεθνών επιβατών.

Συγκεκριμένα το αεροδρόμιο της Σαντορίνης υποδέχτηκε συνολικά 4% λιγότερους επιβάτες ενώ αυτό της Μυκόνου 0,8% λιγότερους επισκέπτες από πέρυσι. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια, Σαντορίνη και Μύκονο, οι εγχώριοι επισκέπτες ήταν αυξημένοι κατά 8,2% και κατά 7,5% αντίστοιχα, όταν η διεθνής κίνηση παρατηρήθηκε μειωμένη κατά 8,9% και κατά 3,1% .

Στον αντίποδα διψήφια άνοδο στον αριθμό των επιβατών σημείωσαν τα αεροδρόμια της Καβάλας (22,3%), της Μυτιλήνης (18,9%), της Θεσσαλονίκης (13,6%), του Ακτίου (11,4%) και της Σκιάθου (10,2%).