Ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα δημιούργησε προβλήματα φέτος στην ωρίμανση των σταφυλιών της Σαντορίνης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής.

Ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή σταφυλιών στη Σαντορίνη. Όλες οι ποικιλίες τρυγήθηκαν με το χέρι.

Μεγάλη πτώση είχαμε στις ποικιλίες Αηδάνι και Μαυροτράγανο, ενώ το Ασύρτικο ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Η κατάσταση στη διεθνή αγορά οίνου δεν είναι καλή και εκτιμώ ότι τις επιπτώσεις από την πανδημία θα τις έχουμε μέχρι και το καλοκαίρι του 2022. Ο θετικό είναι ότι ανέκαμψαν οι εξαγωγές μας προς ΗΠΑ και βοηθούν στην μείωση των αποθεμάτων».

Όσον αφορά τις φετινές τιμές παραγωγού, ο κ. Καφούρος δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «θα κυμανθούν εκτιμώ στα περσινά επίπεδα σε σχέση βέβαια με τα αποθέματα που υπάρχουν στα οινοποιεία».

Να θυμίσουμε ότι το 2020 η τιμή βάσης για τους παραγωγούς στο Ασύρτικο κυμάνθηκε από 3 έως 3,5 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Βαρβαρήγος, Οινολόγος – Δ/ντής Παραγωγής της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – SantoWines, αναφέρει ότι «γενικά φέτος ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά. Μέχρι το γυάλισμα των σταφυλιών οι αρχικές προβλέψεις μίλαγαν για όγκο παραγωγής πάνω από τον μέσο όρο της Σαντορίνης. Όμως ο συνδυασμός ανομβρίας και καύσωνα στρεσάρισε τα αμπέλια και σε πολλές περιπτώσεις στέγνωσε τα σταφύλια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες πρωίμησαν την παραγωγή. Κατά συνέπεια τα αμπέλια δεν απέδωσαν το 100% των δυνατοτήτων τους. Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν η ανισσοραγία και η ανομοιομορφία στον βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών όχι μόνο στο ίδιο αμπέλι και στο πρέμνο, αλλά ακόμα και στο ίδιο το τσαμπί.

Η συνολική παραγωγή του 2021 δεν ξεπέρασε τους 2.000 τόνους σταφυλιών. Είχαμε δηλαδή μια πτώση περίπου 30% από μια μέση παραγωγή για τον αμπελώνα της Σαντορίνης.

Παρ’ όλα όμως τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μούστοι δείχνουν ότι θα έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.

Οι φρέσκιες σαντορίνες έχουν αρωματικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών (όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και λευκόσαρκων φρούτων (όπως μπανάνα, πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι). Στόμα νευρώδες με καλή οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης. Το σώμα τους εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.

Ο αλκοολικός τίτλος κυμαίνεται στο 13 – 14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH από 3,10 έως 3,20, μας κάνουν να νοιώθουμε σίγουροι ότι η εσοδεία 2021 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης με μεγάλη αντοχή στο χρόνο».

Παϊσιάδης Σταύρος