Σαντορίνη & Μύκονος: Υποχώρηση τιμών και υστέρηση στις νέες κρατήσεις
Παράλληλα, εμφανής είναι η επίδραση που συνεχίζει να έχει στη ζήτηση η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με τη Μύκονο να καταγράφει οριακή αύξηση των διανυκτερεύσεων από πέρυσι (+0,5%) και τη Σαντορίνη να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος (-20%) – τα δύο αυτά νησιά περιλαμβάνονται στους προορισμούς που συνθέτουν το 85% των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα στην online αγορά. Παράλληλα, τα έσοδα από τις online κρατήσεις παρουσιάζουν μείωση 2% για τη Μύκονο και -24% για τη Σαντορίνη, ενώ και η μέση ημερήσια τιμή είναι μειωμένη κατά 3% και 6% αντίστοιχα.
Η τάση αυτή παρουσιάζει ένα βαθμό ανησυχίας για τον Ελληνικό τουρισμό καθώς, στην αγορά των online κρατήσεων, η Σαντορίνη κατέχει περίπου το 10% του μεριδίου διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περιορίζει τον εθνικό μέσο όρο της αύξησης διανυκτερεύσεων στο 8%, που υπό κανονικές συνθήκες ζήτησης θα κυμαινόταν σε υψηλότερα επίπεδα.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή οι ακυρώσεις έχουν επιστρέψει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, όντας σε αντιστοιχία με πέρυσι, όμως καταγράφεται υστέρηση στις νέες κρατήσεις σε μια ήδη χαμηλή βάση εκκίνησης για την εφετινή σεζόν.
Οι ακριβότεροι προορισμοί το 2025
Ταυτόχρονα, σε επίπεδο μέσης ημερήσιας τιμής, η εικόνα των διαδικτυακών κρατήσεων αναδεικνύει τη Μύκονο ως τον ακριβότερο προορισμό στην Ελλάδα, με μέση τιμή στα 352 ευρώ, και τη Σαντορίνη ως τον δεύτερο ακριβότερο (278 ευρώ).
Όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι προορισμοί εμφανίζουν αύξηση τιμών. Συγκεκριμένα, ακολουθεί η Κεφαλονιά με 251 ευρώ και αύξηση 5% από πέρυσι, η Κως με 243 ευρώ -στα περυσινά επίπεδα-, η Κέρκυρα με 240 ευρώ και αύξηση 11%, η Χαλκιδική με 237 ευρώ και αύξηση 9%, η Κρήτη με 233 ευρώ και αύξηση 11%, η Ρόδος με 218 ευρώ και αύξηση 13%, η Ζάκυνθος με 215 ευρώ και αύξηση 7% και τέλος τα δύο αστικά κέντρα, Αττική με 170 ευρώ και αύξηση 6% και Θεσσαλονίκη με 118 ευρώ και αύξηση 5%.
Αναφορικά με το «παράθυρο» κράτησης στις online κρατήσεις για Ελλάδα, φαίνεται ότι την τελευταία διετία υπάρχει σταθεροποίηση στις 62-63 ημέρες, δηλαδή επαναφορά στα προπανδημικά επίπεδα, όμως η μέση διάρκεια διαμονής, όσον αφορά τις κρατήσεις που προέρχονται αποκλειστικά από το εξωτερικό, έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε μικρότερα επίπεδα από το 2016, κατά μισή σχεδόν ημέρα (4 ημέρες έναντι 4,4 ημέρες το 2016).
TORNOSNEWS.GR